PINKSTERPRIJS WEER MOOI HOOFDNUMMER IN ALKMAAR

koersen 12 mei 2008

ALKMAAR – De Alkmaarse drafbaan kent jaarlijks enkele dagen die er qua publieke belangstelling altijd bovenuit springen. Is men normaliter aangewezen op de maandagavond, tijdens tweede Paas- en Pinksterdag krijgt men de mogelijkheid nieuw publiek aan te boren. Maandag zal het ongetwijfeld weer druk zijn op het ovaaltje, waar niet alleen een 'bijna-klassieker' als de Grote Pinksterprijs wordt verreden, maar ook de derde editie van de Minidraverijen wordt afgewerkt.

De Grote Pinksterprijs is sinds jaar en dag een koers met een klassiek randje. In de jaren dat er op de Alkmaarse baan slechts een bescheiden aantal koersen per jaar werd afgewerkt, bezochten steevast zes- tot zevenduizend bezoekers het evenement. Ook ’s lands toppaarden werden vaak richting de Sportlaan gestuurd. Zo was Kees Verkerk er een graag geziene gast. En ook Quicksilver S, ooit een van onze beste dravers, stond weleens aangegeven, zoals in 1965. Nadat bleek dat de vedette meters moest toegeven op de concurrentie, werd hij alsnog teruggetrokken. Om aan te geven welke sterke velden er destijds richting Alkmaar kwamen. De editie van dat jaar werd overigens gewonnen door Adios K met Stef van Dooyeweerd, tegenwoordig de rechterhand van Tom Kooyman wiens vader op de bewuste dag in 1965 als trainer liefst drie koersen wist te winnen, onder meer met de toen zeer populaire merrie Doortje Dartel die nog was gefokt door Bram Nottelman. In die jaren beheersten Noord-Hollandse pikeurs in de Pinksterprijs, want achter Van Dooyeweerd volgden Annie Norma met Zaankanter Cees Swart, Yellow Six met Zijper Bertus Dapper, Ydolius met Tom Kooyman op zijn thuisbaan en Aureola met Willem Strooper uit Callantsoog.
Vorig jaar werd het hoofdnummer een prooi voor Trafalgar uit de stal van trainer Gerrit de Jong, die het rijden overliet aan zoon Willem. De inmiddels naar het buitenland vertrokken draver werd de opvolger van Normajeanmeadow (2004, Luut Dooper), Miss Harley (2005, Henk Hamming) en Souteneur (2006, Mieke van der Meer). Geen van deze oud-winnaars geeft nu acte de presence in Alkmaar gedurende deze koers over ruim 2700 meter. Toch komt er zeker weer een gevestigde naam op de erelijst, zoals misschien wel Typical Meadow die eerder dit jaar ook al de Grote Paasprijs wist te winnen. De troef van de lokale stal De Moneymakers bleef toen voor respectievelijk Christa's Diamond (Berry Schwarz), Patty Shoeing (Wim van der Mespel) en Piccolino S (Ruud Pools). Dat trio is nu met ongewijzigde rijders eveneens actief. Maar deze Wibona/Geels Pinksterprijs is aanmerkelijk beter bezet dan de Paasversie. Rowan Diepnow, Gordon's en Pacific Valley zijn paarden die hun sporen in binnen- en buitenland inmiddeks hebben verdiend. Laatstgenoemde wordt gereden door Rick Wester, die op steenworp afstand van zijn ouderlijke woning een voor hem memorabele zege kan boeken. In totaal vertrekken er dertien combinaties in deze semiklassieker.
Met elf koersen is het programma weer uitstekend bezet. In de openingskoers treedt de opvallend genaamde Yuri van Gelder aan. De hengst is eigendom van Frans Sleutel, de voormalige Alkmaarse caféhouder die de postduiven als hobby inmiddels verruilde voor de dravers. Vervolgens komen de amateurs in actie, met Whiskey Top Star (Martin Blankendaal) en Yin Summerland (Gert Jan de Vries) als regionale zegekandidaten. Een zege van Wesley Victory (Maurits van der Wardt) zou echter ook leuk zijn. De hengst is immers eigendom van dagsponsor Wibona BV.
De Zaanse stal brengt de paarden onder op het altijd verzorgde entrainement van Groenvelder Cees Hetteling, wiens complex momenteel wordt verfraaid door de bouw van een aanpalende golfbaan. Blijkbaar stimuleert die aanblik de dadendrang van de paarden, want de stal oogt in grote vorm. In de vierde koers heeft Hetteling zelfs twee ijzers in het vuur. Van het duo Uranus en Valley Sund oogt laatstgenoemde het meest kansrijk.
Hugo Langeweg jr reist deze weken door heel Europa, onlangs boekte hij nog drie zeges op de Duitse piste van Gelsenkirchen. Maar gelukkig laat hij net zo graag zijn gezicht zien in de kaasstad, waar hij maandag weer meerdere favorieten rijdt. Good Luck Heldia (derde koers), Verona Heikant (zesde koers), de heroptredende Urania van Ton de Wit uit het kermisvierende 't Zand (negende koers) en Vouriante (elfde draverij) zijn paarden waarmee de Schagerbrugger naast Typical Meadow in het hoofdnummer met aspiraties van start mag gaan.
De montépaarden komen eveneens in actie. Ook in dit genre gaat het niveau in ons lans steeds meer omhoog. Afgelopen woensdag werden er op de baan van Duindigt zelfs sensationele tijden neergezet door Upcoming River en Swiebertje Kes. Deze twee kanonnen zijn er nu niet bij, reden genoeg Tibor Sammer (Linda Hamming) en Viking Furniture (Angelique de Heer) hier voorin te verwachten. Het programma in Alkmaar begint rond 13.00 uur en is weer gelardeerd met de populaire minidraverijen. Vorig jaar bezochten meer dan drieduizend mensen deze populaire koersdag.