LADIES DAY MET TOPVERMAAK OP WOLVEGA

Een hoed zou komende zaterdag weleens welkom kunnen zijn, met de haast Zuid-Europees aandoende weersverwachtingen voor drafbaan Wolvega. Voor de dames (met vrij entree) tijdens de traditionele Ladies Day een extra mooie gelegenheid zich op hun Pinksterbest te tonen tijdens deze koersdag met onder meer de series van het Sprintkampioenschap en de Action Skoatter Bokaal. Laatstgenoemde koers staat alleen open voor merries.

Action Skoatter Bokaal [] In deze strijd om de Action Skoatter-bokaal komen enkele van de beste merries van dit moment in actie. De koers is ingevoerd als eerbetoon aan de legendarische merrie Action Skoatter, die onder haar bijnaam de Vliegende Friezin in de jaren tachtig van succes naar succes vloog. In de uitgerekend op deze dag verschijnende nieuwe uitgave van draaf wordt haar loopbaan in de 'Hall of Fame' nog eens uitvoerig uit de doeken gedaan.
Vijf jaar geleden werd deze koers een prooi voor Roxann Dragon (John de Leeuw), daarna was Rhythm and Speed (Ruud Pools) de sterkste, Riteland Seven (Giel van der Togt) volgde en Unlimited Power (Kurt Roeges) was 'next in line'. Er komt ook nu weer een nieuwe winnares, want de vorig jaar zo verrassend met Tom Kooyman winnende Tweety Vryenesse is er nu niet bij. Topass Medo (Ruud Pools) doet een nieuwe gooi naar de winst in deze semiklassieke koers en stuit daarbij op tien tegenstreefsters. Daarbij kanspaarden als Utah Alki, Wies Buitenzorg, oud-winnares Unlimited Power, Wervelwind en Reine Vryenesse. Laatstgenoemde kan Kooyman zijn tweede winst op rij bezorgen.
De historie van de op 1 juni 1983 geboren Action Skoatter is er een uit een jongensboek. Eelke Kruis en Evert Gaastra kochten bij toeval moeder Miss Dartel tijdens de veiling van Fortuna Hoeve, hoewel ze met hun bod van 4.000 gulden eigenlijk voor het 'plokgeld' gingen. Een jaar later werd een bruinschimmel merrieveulen geboren. De kleur van Action Skoatter was echter dermate onbeduidend, dat de merrie als lichtbruin in het stamboek verdween.
Als tweejarige liet Action al zien wat ze in huis had. Met Appie Bosscha, die haar altijd trouw zou blijven als rijder, debuteerde ze met een eerste plaats in Groningen. Ze liep in dat jaar ook het zes jaar oude tweejarigenrecord van Totem Volita op imponerende wijze uit de boeken tijdens een in hevige mist afgewerkte koers op de baan van Hilversum. Een jaar later liep ze een record voor Nederlandse dravers op eigen bodem (1.15,1) en besloot het seizoen met liefst tien zeges op rij, nog eens gevolgd door zeven zeges in successie als driejarige. Pas tijdens een uitstapje in Enghien kwam de recordrace van zeventien zeges op rij ten einde. Als vierjarige won ze wel een waslijst aan (semi-)klassiekers, slechts twee van haar 21 koersen dat jaar won ze niet.

Ook in het buitenland timmerde ze aan de weg. In Mönchengladbach won de merrie de Greyhoundrennen in een nieuw baanrecord. Door Olympisch kampioen Alwin Schockemöhle, eigenaar van de geklopte grote favoriet Every Way, werd onmiddellijk vergeefs een bedrag van 700.000 gulden geboden. Misschien haar beste prestatie van 1987 leverde ze op de baan van Hilversum, waar de bomvolle tribunes (meer dan 10.000 bezoekers) de wondermerrie in de Giganten na een gewonnen serie felle strijd zagen leveren met Grades Singing. De toen beste merrie ter wereld was even eerder voor één miljoen dollar aangekocht door drie Zweden en maakte die aankoop direct waar.
Een jaar later ging 'Us Action', de merrie had talloze gevleugelde bijnamen, onverminderd door met winnen. In Duitsland won ze bijvoorbeeld de Münchener Pokal én in Gelsenkirchen de Goldenes Bild Hufeisen. In de volgende jaren werd Action Skoatter soms gehinderd door een onwillige bilspier, waardoor ze wat minder aan de start verscheen. In 1990 passeerde ze echter de al even legendarische Kees Verkerk als meest winnende Nederlandse draver, waarbij ze op tweede Kerstdag in Gelsenkichen met winst de barrière van één miljoen gulden doorbrak. Eerder had ze in de Prijs der Giganten in de finale alleen de wereldtopper Friendly Face voor moeten laten gaan. Action Skoatter koerste door tot 9 mei 1993, toen ze kreupel uit een koers kwam en haar loopbaan noodgedwongen moest beëindigen. In totaal had ze toen 147 koersen gelopen, waarvan ze er liefst 92 wist te winnen. Als fokmerrie bleek ze ongelukkig, al was haar tweede veulen de later tot dekhengst gepromoveerde Naction Skoatter.
Er is meer spektakel te zien in Wolvega, waar een koers voor gelegenheidsrijders voorbestemd is voor de vrouwen. Over het algemeen treffen we hier namen aan die ooit als amatrice al actief waren óf in ieder geval een nauwe band met de sport hebben op de een of andere wijze, zoals Agnes Beerda (met de snelle Unknown Crafts de favoriete), Marleen Karssen (met Victoria Prinses uit de stal van levensgezel Marcel Hauber) en de al drie keer eerder winnende Bonnie de Boer. In 2004 en 2006 won de vriendin van pikeur Stefan Schoonhoven met Nana W, vorig jaar was ze de sterkste met Soulmate. De hengst staat ook nu weer voor de kar van De Boer, die als fokster van de succesvolle Vip de Boer natuurlijk ook haar voetsporen heeft nagelaten.
Ook de serie van het Sprintkampioenschap vraagt de aandacht. Het zou niet voor de eerste keer zijn dat de uiteindelijke Derbywinnaar immers ook de zege voor zich opeiste in deze driejarigenklassieker. Dat was bijvoorbeeld het geval met John F Boko, Nigel Stardust en Rise and Shine. Vorig jaar was Wicky de Viking met Rick Wester de sterkste in een nieuw koersrecord, 1.14,4, maar de Alkmaarder zal met Ywanadoo dit keer met een plaatsgeldje al tevreden zijn. Afgaande op de records zijn You're Welcome (Roland Hulskath), Yankee Butcher (Rob de Vlieger) en Yellow Eden (Michael Schmid) hier de grootste kanshebbers. Net als vorig jaar heeft de stal van Hugo Langeweg geen kandidaten ingeschreven, in het verleden was de Schagerbrugger veelvuldig winnaar met paarden als Ineke P Boko, John F Boko en Vina Boko. In Noord-Holland vindt men een vaak harde spurtkoers over de mijl doorgaans niet passen in de aanloop naar de Derby. Opvallend is wel de deelname van de enige twee kinderen die dekhengst Noble Mack voor zijn overlijden afleverde. Zowel Young Girl Mack (Kurt Roeges) als Youngstar Mack (John de Leeuw) zullen hier niet als kansloze deelnemers vertrekken. Youngstar Mack bleef zelfs tot dusverre ongeslagen.
Nog even wat andere krenten uit de smakelijke pap. In de openingskoers debuteert de snelle Amerikaanse Armbro Embellish in handen van trainer Arnold Mollema. De verwachtingen zijn hooggespannen.

Dat geldt ook voor de driejarige stalgenoot Yankee Elmo, die met Mollema onlangs imponerend kwalificeerde en in de achtste koers start. In de derde draverij maakt het Franse fenomeen Prazer Bocain met Bas Crébas weer zijn rentree. Hij treft met Wesley H Limburgia (Dion Tesselaar) een andere seriewinnaar in deze mede door cineast Steven de Jong geadopteerde koers. De ook als amateurrijder actieve De Jong werkt momenteel aan een serie over onder meer de drafsport, Bi(d)t genaamd.
De strijd om de titels bij de amateurs en amatrices krijgt een vervolg in de vijfde koers van de dag. Een duel tussen kampioene Hiltje Tjalsma (met Empire Hanover) en oud-kampioene Annemiek Beekman (met de dit jaar nog ongeslagen Verde Landerije) ligt hier voor de hand. Ook in de Supertriokoers springen er twee paarden uit. Oh Boy (Ruud Pools) neemt het na drie zeges op tegen Evelyn Honey met Patrick de Haan. Op een misstap op de baan van Duindigt na, deed laatstgenoemde combinatie de laatste tijd niets verkeerd. In totaal worden er in Wolvega tien stuk voor stuk mooi bezette koersen verreden.