GRONINGEN BEWIJST WAARDE VOOR DE SPORT

Het was een paar seizoenen moeilijk om de koersen op de drafbaan van Groningen goed gevuld te krijgen, maar dit jaar heeft men niets te klagen over de belangstelling van de zijde van trainers en rijders. Vrijdag staan er liefst elf koersen op het programma!

Zilveren Stakes [] Het hoofdnummer is de strijd om de Zilveren Stakes, een koers waarin bijna drie mille valt te verdelen. De winnaar is moeilijk aan te wijzen, vrijwel alle paarden scoorden ooit in klassiek geweld, vijzelden daarmee hun winsom behoorlijk op en troffen daardoor vervolgens vaak zware tegenstand in de vorm van oudere paarden. Un Gamin Impuls (Rob de Vlieger) gold altijd als een baanspecialist (elf zeges), Vanity Fame B (Rick Wester) is trouw en Wellington (Cees Kamminga) was vorig jaar tweede in de Troost Derby, hij lijkt weer in vorm te zijn. Sytze de Hoog zet zijn Toya Clover in en Valentino Rossi (Tom Kooyman) liep de laatste tijd in sterk bezette koersen. Toch scoorde hij ook daarin goede resultaten. Deze baan ligt hem getuige meerdere zeges vorig jaar prima. Een koersje later heeft Kooyman met de heroptredende Reine Vryenesse ook weer kansen, maar Vittorio Quick (Robin Bakker) zou weleens een belangrijke sta-in-de-weg kunnen zijn.
De meeting zal mogelijk ook bezocht worden door diverse springruiters, die recentelijk actief waren tijdens Indoor Tolbert. De ruiters kregen tijdens dat evenement vrijkaarten. “We vinden het leuk dat ook mensen uit andere takken van hippische sport eens bij ons een kijkje komen nemen”, aldus bestuurder Peter Jansen van de drafbaan Groningen.
Die gasten zien in het fraaie programma in de eerste koers baanspecialist Vant d'Amérique van start gaan met thuisrijder Roelof Maring, die sinds jaar en dag actief is op de baan waaraan hij zijn hart heeft verpand. De laatste keer moest de merrie (eind vorig jaar ook succesvol in Wolvega) zich nog gewonnen geven tegen Veto Hollande, maar die is er nu niet bij.
In de tweede koers debuteert Empire Hanover op de Groningse baan. Getuige zijn laatste zege in Wolvega steekt de ruin in goede vorm, bovendien heeft hij de steun van Hiltje Tjalsma, die dit jaar weer uiterst succesvol is. Zijn voormalige stalgenote Talent Impuls (Fred Handelaar) lijkt de belangrijkste opponente. Haar mooiste zeges boekte ze op deze baan.
Via een koersje voor de beginnersklasse (met daarin een halfzusje van Derbywinnares Until the End, Ywanadoo met Kurt Roeges) wordt een montédraverij bereikt. Hierin treedt de absolute vedette van dit moment weer op in de vorm van Swiebertje Kes. De ruin is onder het zadel nauwelijks te verslaan en kan bovendien prima uit de voeten op deze baan, waar hij ook voor de kar met trainer Bas Crébas nooit buiten de eerste twee aankomenden was geklasseerd. Tibor Sammer (Linda Hamming) zal de taaiste tegenstander zijn.

De eerste kwartetkoers van de dag is met twaalf paarden uitstekend bezet. Bovendien steekt niet één van de deelnemers echt boven het maaiveld uit, zodat boeiende strijd (en een leuke uitbetaling op de totalisator) mag worden verwacht. De Duitser Roland Hülskath komt met Yoyo Giant van Stal De Groningers ongetwijfeld niet voor niets, al won de merrie in ons land nog niet veel. Haar vorm is echter stijgende. Ook Wynona du Bois (Rick Wester) oogt momenteel in puike conditie.
Cees Kamminga was tijdens de eerste koersdag dermate op dreef, vier zeges, dat hij ruim leidt in de Groninger klassementen. In de Richard Wagenaar-prijs, komt hij met debutant Year of King aan de start. Getuige de recente vorm van de stal, moet meteen rekening gehouden worden met de dadendrang van de hengst. Met Wala Paasloo, een koersje later, liggen er opnieuw kansen voor de Willemsoorder, al was Vip Woldhoeve (Luit de Vries) hier de laatste keer met een overwinning eveneens goed op dreef.
De twee slotkoersen brengen weer jeugdig geweld in de baan. Woodygolimburgia zal voor Stal De Groningers de uit te spelen troefkaart zijn in de tiende draverij. Rijder Roland Hülskath treft echter nogal wat recente winnaars als John Denver (Simon Woudstra), Wala Alki (Rob de Vlieger), Vitano du Hadol met de als zelfstandig trainer aan de slag gaande Lissette de Munnik en Winona, die met Robin Bakker de laatste keren alleen bleek te kloppen door een toppaard als Golddigger. De merrie is in Groningen nog niet verslagen. In de slotkoers vertrekt Talisman K voor de lokale eigenaren van Martini Stable. De ruin wordt mogelijk ingeruild voor een nieuw paard, maar kan in deze koers met Cees Kamminga nog even reclame maken voor zichzelf.