VOLBLOEDS OOK WEER PRESENT OP DUINDIGT

Net als in Wolvega een dag eerder wordt ook in Wassenaar op draf- en renbaan Duindigt een programma van acht koersen afgewerkt. Voor de eerste maal dit jaar komen ook de volbloeds voor twee rennen de baan op, terwijl de overige zes koersen zijn voorbehouden aan de dravers. Wederom maakt 's lands beste draver, Virgill Boko, zijn opwachting.

Virgill en de volbloeds… [] Virgill Boko maakte vorige week een overtuigend heroptreden in handen van Hugo Langeweg jr. Niemand zal ervan opkijken als de hengst ook nu weer als de torenhoge favoriet van start gaat, al oogt de tegenstand geroutineerder dan een week geleden. Sholty Boko was immers enige jaren geleden óók de beste in zijn Derby en wordt nu door de rechterhand van Peter Strooper, Michel Rothengatter, gereden. Een andere interessante deelnemer is de Fransman Jago du Vivier. De Belg Lieven de Groote weet wel vaker goede stayers op leeftijd naar het noorden te toveren. De iets kortere afstand zal voor de niet al te snelle starter echter een probleem zijn.
Twee koersen worden verreden voor amateurrijders, met in de tweede sessie onder anderen Wolvega's speaker Hans Sinnige weer eens in de sulky achter zijn eigen Vito Corleone. Laat de spraakwaterval uit het Friese Langezwaag zich nu eens zelf interviewen na een zege? Het zou zomaar kunnen.
Twee rennen sieren het programma, met daarbij in de eerste koers een opvallende deelnemer in de vorm van Top Dirham, een Britse volbloed die in eigen land zeker geen krabbelaar was. Hij werd er immers gereden door topjockeys als Dale Gibson en Kieren Fallon. Reden genoeg de tien jaar oude Brit hoog in te schatten met Kevin Davies in het zadel. Hij verdiende in zijn loopbaan reeds veel meer dan zijn zeven tegenstrevers. Vorig jaar werd Top Dirham nog tweede in de laatste amateurkoers van het jaar, waarbij hij met minder dan neuslengte werd geklopt door Gold Dragon met Loek van der Ham, die daardoor de amateurtitel wist te veroveren.
Dat Engelse paarden over het algemeen veel meer verdiend hebben is niet vreemd, want terwijl in Engeland de 'King of Sports' bijzonder populair is, knokt de rensport in ons land voor haar bestaansrecht. Toch heeft ook deze discipline een lange historie in onze omgeving. In het verleden werden ook wel rennen gehouden op de voormalige grasbaan van Groningen, de fraaie piste van het Limburgse Schaesberg en incidenteel ook in Emmeloord en Zwolle, tegenwoordig moet Duindigt de sport alleen in stand houden.

Eigenlijk ligt de oorzaak hiervan al zo'n eeuw geleden, toen de totalisator tijdelijk uit ons land werd verbannen. Vrijwel alle aanwezige volbloeds vertrokken toen naar het buitenland. Dat gebeurde ook wel met de dravers, maar die zijn nu eenmaal iets minder rank en konden in die jaren ook gebruikt worden voor het boerenwerk. Ook zonder totalisator werden er trouwens nog draverijen gehouden. In ieder geval bleef een deel van het bestand behouden voor de fokkerij en dat was met de volbloeds niet het geval. Toch is het een goede zaak dat de rensport in ons land wordt gestimuleerd. Vooral omdat mensen die voor de eerste maal een koersdag bezoeken zich aanvankelijk meer aangetrokken voelen tot de galoppeurs. Dat die voorliefde meestal overslaat naar de drafsport, in ons land vele malen populairder, is uit oogpunt van popularisering van de sport minder belangrijk.