SCHITTERENDE PAASMETTING IN ALKMAAR..

ALKMAAR – Op de drafbaan van het Alkmaarse ovaaltje wordt het paasvierluik binnen de drafsport afgesloten. Niet alleen staan er elf goed bezette draverijen op het programma, ook wordt een nieuw begin gemaakt met de Minidraverijen. Hiervoor is de belangstelling dit jaar zo overweldigend dat er een koers bij moest komen. Hoezo geen toekomst voor de drafsport?

Werden er vorig jaar steeds twee minikoersen aan het begin van het programma afgewerkt, dit keer was de animo dermate groot, zo'n vijftig deelnemertjes, dat er nu liefst drie koersen verreden worden. De uitgebreide lijst met rijders is te vinden op de site van de Minidraverij. Er blijkt de afgelopen winter weer flink ingekocht aan goed materiaal, want er is nieuw Scandinavisch materiaal in aantocht!
Hoofdnummer tijdens deze traditioneel druk bezochte meeting is de Geels Evenementen/Wibona Paasprijs. Vorig jaar werd deze koers gewonnen door de inmiddels tien jaar oude Patty Shoeing, die nu ook weer van de partij is met Wim van der Mespel. De merrie oogt iets minder op dreef dan vorig jaar, toen ze met John de Leeuw één van de hoogtepunten in haar loopbaan neerzette. Ook in 2003 was De Leeuw al eens winnaar van dit nummer, toen hij een gastritje met Normandie in winst omzette. Een jaar eerder was diezelfde draver ook al winnaar geworden van dat nummer, toen met zijn trainer Tom Kooyman.
De Limmer, hij won trouwens ook met de Miss Aora deze koers al eens, heeft dit jaar ook weer één van de favorieten voor de kar. Ustan Medo werd vorig jaar immers niet voor niets winnaar van de langste draverij van Europa, de 4,5 kilometer van Alkmaar. Nadat hij enige tijd rust kreeg, bleek de draver van bestuurslid Piet Groot alweer snel in goede doen, getuige twee zeges in zijn laatste vier starts. Ustan Medo is niet de enige 'grote' naam op de erelijst, want in het grijze verleden was deze koers een prooi voor talloze topdravers. Van recenter datum zijn winnaars als Azzurri met Kurt Roeges, kilometervreter Nozem Alki met Karin Schuring en Key H met Patrick de Haan. De oogappel van Marien Rozing was in 2001 een luid bejubelde heerser. Ook Hugo Langeweg sr staat met Sorya Viita reeds op de erelijst, zijn zoon gaat maandag van start met de gewezen seriewinnaar Typical Meadow, die ook zijn voormalige stalgenoot Piccolino S (Ruud Pools) treft. Met eveneens de elfjarige Orsini Dragon in de baan zijn er genoeg oudgedienden aanwezig, hetgeen onderstreept dat juist op de misschien wat minder selectieve piste van Alkmaar dravers tot op hoge leeftijd meekunnen.
Traditioneel is de meeting uitstekend bezet. Liefst elf koersen werden er gevuld en dat is het maximum wat mag worden verreden. Dat betekent helaas ook weer veel uitlotingen, zoals Way Out van één van de hoofdsponsors van de dag, Henk Geels. De Wieringerwaarder heeft de voorbije periode weer veel inspanningen geleverd om de koersdag weer te voorzien van vele extra prijzen.
Wat de omgeving die Alkmaar een warm hart toedraagt ervan zou vinden wanneer twee paarden van uitgerekend Bram Kooy er met twee zeges vandoor gaat, laat zich een beetje raden. Toch zijn zowel Yin Summerland en Yewel Summerland zegekandidaten op deze dag. Yewel Summerland is kansrijk in de Joop Blokdijk Memoriaal, een koers die door de Vrienden van Alkmaar volkomen terecht wordt gehouden ter nagedachtenis aan de Schagenaar die jarenlang een aimabele verschijning was op de Alkmaarse baan. Rijder Hugo Langeweg jr kan in ieder geval niet verweten worden dat hij met 'Yewel' voor het prijzengeld gaat, zoals de Schagerbrugger in de derde koers ook prima kansen heeft met King Arthur. Het halfbroertje van Derbywinnaar Floris Bos wordt steeds beter.
In de tweede koers treedt seriewinnares Wolment Schermer aan met Hans Crébas. Het is de tweede keer dat de merrie van Siem de Jongh op Alkmaarse bodem aantreedt, maar na haar toenmalige vijfde plek won ze ineens vier keer op rij in Wolvega. En daar komt normaliter toch voornamer geweld aan de start. Het zou best eens feest kunnen worden in het polderlandschap aan de boorden van Ursem, waar De Jongh naast de paarden ook schapen houdt. Zelfs de bijna dertig jaar oude Vita Windspiel waarmee zijn fokkersloopbaan een vlucht nam, staat er nog. Over pure liefhebbers gesproken…
Een liefhebber is ook nog altijd Egmonder Willem Swart, de Egmonder die de vierde koers zijn naam heeft gegeven en zelf in de voorlaatste koers met Varenna (Hugo Langeweg jr) een kansrijk paard heeft. Hier, in koers vier, belooft de bandenstart een boeiend duel tussen baanspecialist Vitano du Hadol en Walker Vrijthout. De laatste draver is van Koos Minck, die als eigenaar van Azzurri als winnaar van de Grote Paasprijs natuurlijk mooie herinneringen heeft aan deze meeting. Vermoedelijk mag Minck trouwens ook na de zevende koers wel richting speaker Rogier den Dekker, want zijn Upcoming River is in die koers wel heel kansrijk. Mocht het niet zo zijn, zal hij zeker juichen voor de winnaar van de montédraverij. De grappig genaamde Swiebertje Kes is met de al even olijke Susan Wiedijk uit Heiloo hier de te kloppen draver en diens eigenaar Camiel Kesbeke is ook al zo'n aan de sport verknochte liefhebber als Koos Minck.
Voor de amateurs is maandag door de massale belangstelling minder startgelegenheid, toch zijn er twee koersen voor de liefhebbers die vooral veel plezier beleven aan een ritje in de sulky. Theo de Vente zou in de eerste sessie weleens mooie momenten kunnen beleven met Sasja Lady. Het zou een mooi succes zijn voor de Hoofddorper die ooit begon bij good old Jan de Leeuw, nog altijd een trouwe bezoeker van de koersen, maar ook een periode van dertig jaar niet meer als rijder actief was. De Vente kan zijn verjaardag, 30 maart wordt hij 62, alvast een kleurtje geven. Ook de afsluitende koers is voor de amateurs. Gert Jan de Vries lijkt hier kansrijk als hij met startnummer één Vouriante de eerste bocht door weet te krijgen.
De eerste Minidraverij is maandag om 13.00 uur en de jeugd heeft onder begeleiding gratis toegang.