KWARTET VOOR LANGEWEG JR IN WOLVEGA

Op de drafbaan van het Friese Wolvega werd een programma van tien koersen afgewerkt, waarbij Ufo Kievitshof (uiteraard) het nummer voor de topklasse won. Zeker zo verheugend was echter de tweede plaats van Passing Renka bij zijn heroptreden. De hengst rekende af met een door blessureleed gekenmerkte periode.

Vijftiende voor Victory My Way! [] Vooral Hugo Langeweg jr haalde genadeloos uit tijdens deze meeting. De regerende kampioen onder de pikeurs won liefst vier koersen, waarmee voor de overigen niet veel meer viel te halen. Misschien was de belangrijkste zege van de Schagerbrugger wel die met Victory My Way, die inmiddels vijftien starts achtereen ongeslagen is gebleven. De merrie jaagt daarmee nog altijd op het record van haar voormalige stalgenoot Simmie Rider, die na zijn debuut zeventien keer achtereen wist te winnen. Victory My Way moet getuige zijn vorm in staat worden geacht dat record uit de boeken te rijden. Ufo Kievitshof was mogelijk ooit ook wel tot een dergelijke reeks in staat geweest, maar de hengst zocht op jeugdige leeftijd direct de zware Duitse top op. Zo werd hij bij onze oosterburen tweede in de Derby, om vervolgens in ons land de ene na de andere grote koers te winnen. Na zijn rentree in februari won hij zaterdag het nummer voor de grootverdieners, waarbij hij Passing Renka voorbleef. Die dekhengst bood echter lang weerwerk en dat was hoopgevend, nadat de door Jeroen Engwerda gereden draver lang uit de roulatie was vanwege een hardnekkige peesblessure, die tot overmaat van ramp ook nog werd gevolgd door hoefscheur.
Langeweg Jr kreeg voor trainer Age Posthumus ook nog een gastritje achter Trigger Dragon. Het was niet voor de eerste keer dat hij plaatsnam achter de hengst van Tjalco de Witte uit Jutrijp, maar het was wel de eerste keer dat de combinatie als winnaar over de meet kwam. In het sterk bezette veld eindigde de internationale topper Noir Desir (Jos Verbeeck) als tweede. De vierde winst van Langeweg Jr kwam tot stand met de snelle Blackberry, die in de Zilveren Stakes een eerste prijs ophaalde van 1450 euro. De Amerikaanse merrie bleef daarmee voor de vierde keer op rij ongeslagen.
De openingskoers werd een prooi voor Venus Greenacre, die met hoefsmid Wouter de Reus uit Schagen de enige amateurkoers van de dag op haar naam schreef. De merrie is sinds haar komst naar het entrainement van Cees Hetteling duidelijk in vorm gekomen en won nu voor de tweede maal in korte tijd met haar rijder van zaterdag.
De tweede koers van de dag werd gewonnen door de ludiek genaamde Waarempel Well. De door Ton Wilderbeek gefokte ruin had met enkele snelle koersen al blijk gegeven van aanwezige klasse, maar zette dat in handen van Freek van den Berg nu voor de eerste maal om in een zege. De combinatie bleef onder meer twee pupillen van de Belg Jos Verbeeck voor. De vermaarde pikeur slaagde er zaterdag niet in een koers op zijn naam te schrijven.

Valentino Star N (Cees Kamminga) grossierde sinds een herkwalificatie in oktober vorig jaar in ereplaatsen, maar slaagde er steeds net niet in te winnen. Daar kwam zaterdag op overtuigende wijze verandering in. De ruin is een halfbroertje van Manus Buitenzorg, 'n uitstekende draver die destijds tot op hoge leeftijd een rol speelde in de nationale top.
Wesley H Limburgia is een paard dat volgens zijn trainer Dion Tesselaar over veel klasse beschikt, maar de hengst wordt herhaaldelijk geplaagd door vervelende keelproblemen. Dat hij in goede doen tot veel in staat is, werd zaterdag opnieuw duidelijk met een knappe winst. Eigenaar Co Dalm uit Rotterdam gaat ongetwijfeld nog veel plezier beleven aan de vierjarige hengst, die vorig jaar juli bij zijn debuut al won.
Bijzonder fraai gefokt is de driejarige Vasterbocheckpoint, die met Peter Strooper de achtste koers won. De Zweed is een halfbroertje van de met veel succes in Frankrijk actieve Vasterbo Jetlag.
De laatste winst van de middag was voor Viva di tutie A, die met Giel van der Togt voor de eerste maal won in Wolvega. Eerder zegevierde de merrie wel al meerdere keren in Groningen, waar vrijdag weer het seizoen begint, en Alkmaar.