VIRGILL BOKO STEELT SHOW BIJ SEIZOENOPENING

De openingsmeeting van Duindigt had betere weersomstandigheden verdiend dan zondag. Onder de gestaag neervallende regen stal desalniettemin Virgill Boko maar weer eens de show met een pure machtsdemonstratie. Nadat eerder al halfbroertje Yeovani Boko imponeerde in de kwalificaties, klopte Virgill met speels gemak niet misselijke opponenten als Pacific Valley en Simmie Rider.

Virgill Boko gaf bij zijn seizoendebuut meteen zijn visitekaartje af. De Derbywinnaar die vorig jaar als vierjarige de complete Europese top in het Noorse Bjerke klopte, demonstreerde zijn grote klasse nog maar eens. Ondanks vijf maanden koersrust acteerde hij alweer ouderwets. “Maar dit paard is zó goed”, aldus rijder Hugo Langeweg Jr. Wat we komend jaar van de hengst mogen verwachten, staat nog in de sterren geschreven. “Mijn vader zal een mooi programma uitzoeken, maar daarover is nu nog niets bekend”, aldus de Schagerbrugger.
Natuurlijk hield Langeweg het niet bij die ene zege. Nadat hij zaterdag al vier keer won in Wolvega, was het naast zijn triomf met Virgill Boko ook raak met het Italiaanse talent Lacoste Bi. De driejarige merrie wordt in ons land voorbereid op een lucratieve campagne in haar geboorteland.
De eerste winnaar van het nieuwe jaar op Duindigt werd Vickers Valiant met Erik van den Bergh. De veertigjarige badkamerspecialist uit Den Haag was niet verrast, hoewel zijn paard allesbehalve als favoriet was vertrokken. “Ik heb de merrie donderdag nog een werkje gegeven, waarna trainer Rob van Toor nog wat aan haar heeft veranderd. De paarden van Rob zijn momenteel trouwens toch goed in vorm hoor”, aldus Van den Bergh die ooit op de ter ziele gegane baan van Schaesberg zijn eerste zege boekte met Early Buitenzorg. Aardig was daarom dat juist na deze winst Jan Nas van Stoeterij Buitenzorg een dekbon van Royal Gull overhandigde. Later op de middag werd nog een tweede koers voor amateurs verreden, welke werd gewonnen door Trudy Schroor. De amatrice uit Annen nam tot ieders verbazing de kop met Victoria Prinses, van wie nooit werd gedacht dat ze vanuit die positie wat lucht zou overhouden. Het tegendeel bleek echter waar toen ze zich, na te zijn gepasseerd door Varenna (Gert Jan de Vries) aan de relingzijde nog weer terugknokte.

Harrie Engels is een van de meest markante mensen binnen de vaderlandse drafsport. De man die ooit Ron Brandsteder's Moppentoppers won, kon nu een sierlijke huldigingsdans inzetten na de winst van Volene Dragon. Rijder Tom Kooyman kon eindelijk weer eens tevreden zijn over de draf van de merrie. “Het is een gecompliceerd figuur”, aldus de trainer, die niet uitsloot dat de merrie al op jeugdige leeftijd richting fokkerij gaat.
Ruud Pools won met Wietse Charisma. De oud-kampioen uit Heiloo verkoos ervoor om een duel met Warner Heikant (John de Leeuw) aan zijn neus voorbij te laten gaat en sloeg in de slotfase toe. Het was de eerste winst in de loopbaan van de ruin. Twintig minuten later haalde John de Leeuw op zijn beurt zijn gram door de door Pools gereden Umberto Boko te kloppen met dank aan Super Boy. De door Henk Grift getrainde hengst won destijds tijdens Frisian Ascot Day ook al zijn enige start tot dusverre in ons land. De slotkoers ging eveneens naar De Leeuw, die met Terminator diens status als Duindigt's Paard van het Jaar 2007 bevestigde. Tuinbouwer Cees van Eijk maakte weliswaar enkele meer dan geslaagde uitstapjes naar Wolvega (winst Gouden Paard) en Gelsenkirchen, maar zal blij zijn dat hij vanuit het naburige Pijnacker zijn heil weer wat dichterbij kan zoeken.
Ruud Pools boekte later op de middag nog een tweede en een derde succes, door Wahtamin naar de bloemen te rijden. De hengst werd aangekocht door Rijswijkse medicus Raj Shah. “Op advies van trainer Jan van Dooyeweerd en ik denk dat we er een leuk paard aan hebben””, aldus de 61 jaar oude eigenaar. Met Vesper Scimitar won Pools ook nog voor trainer Marcel Hauber, waarbij hij stalgenoot Lilli's Way voorbleef. De laatste zeven starts van Vesper Scimitar leverden vijf zeges op.
Ronald Hauber sloot vorig jaar het Duindigt-seizoen van Vacuna af met twee zeges en voegde daar voor het ingaan van de winterrust nog een overwinning aan toe in Wolvega. De merrie blijkt goed te hebben overwinterd, want ze won de sterk bezette vijfde draverij van de dag opvallend.
Positief was ondanks het slechte weer de verheugende omzet op de totalisator. De vorige seizoenen met mooier weer was het jaar geopend met respectievelijk 53.000 (2005), 54.000 (2006) en 58.000 (2007) euro aan spel, dit jaar ging er ruim 65 mille door de kassa's, al dan niet via internetspel. Voor het derde opeenvolgende jaar dus een stijgende omzet bij de seizoenouverture.