ALKMAAR WERKT NAAR DE MAANDAG TOE…

Voor de laatste maal dit voorjaar koerst men in Alkmaar op de zondagmiddag. Vervolgens wordt via de Tweede Paasdag de aandacht weer verschoven naar de maandagavond. Het afscheid gebeurt met negen goed bezette koersen, die een uitstapje naar de kaasstad zeker lonend maken.

Alkmaar moet het normaliter stellen zonder echte grootverdieners, maar dat deert de toeschouwers schijnbaar nauwelijks. Toch komen er in de vijfde koers, voor amateurs, meerdere paarden aan de start die al een behoorlijke winsom bijeen hebben gereden. Het betreft de eerste kwartetkoers van de dag, waarin enkele bovenmodale paarden aan het vertrek staan. Haarlemmer Monny Krant is een vaste waarde achter de succesvolle Utah Starlake, momenteel tweede in de race om de titel van Alkmaars Paradepaard. De laatste drie keer dat Krant achter de ruin plaatsnam, leverden een zege op.
De tegenstand is nu echter wel heel fors. De voormalige Gouden Hoef-winnaar Procol Harum treedt hier bijvoorbeeld aan met Karel Gerrits en Sir Kali was hier ooit – nota bene met toppers als Michael Schmid en Hugo Langeweg in de kar – niet bij te benen. De Duitse hengst genoot lange tijd rust, mogelijk was dat de verklaring voor zijn matige optreden vorige week in een montédraverij. Daarin won Swiebertje Kes, die nu weer voor de sulky wordt gezet en daarin met Fred Handelaar eveneens een te vrezen zegekandidaat is. Nana W (Leonie Kalis) is de trouwste van het stel en Speedking Beemd schuurt al wat langer tegen de nationale top aan. Hij won hier al eerder eens met Hiltje Tjalsma. Een mooi veld met meerdere toppaarden.
In de openingskoers treedt de nog ongeslagen Good Luck Heldia aan met Hugo Langeweg Jr. Zonder incidenten moet de Diamond Way-zoon hier ook weer kunnen winnen. De hengst is eigendom van Limburger Jean Huls, die in het glooiende heuvellandschap – vandaar zijn stalnaam Stal Heuvelland – in het zuiden van het land een prachtige uitvalsbasis is voor jonge paarden. Ook de tweede zege zou wel eens een zuid-Nederlands tintje kunnen krijgen met dank aan Langeweg Jr. Want ook de door de uitgerekend zondag 53 jaar wordende Sjef Verhees uit het Brabantse Chaam gefokte Verona Heikant lijkt toe aan een zege. Ze won trouwens al eens eerder op het ovaaltje, juni vorig jaar in handen van Wim van der Mespel. Een interessante deelnemer in dit veld is Varenka Darby, die met John de Leeuw op deze baan al eens eerste en derde werd.
De jarige Verhees heeft zelfs de derde koers naar zich vernoemd gekregen. In deze draverij vertrekken de amateurrijders, waarbij het aanwijzen van een favoriet onbegonnen werk is. Misschien dat Credit Card van vishandelaar Jaap Thiele uit IJmuiden kan profiteren van de steun van Hiltje Tjalsma, maar ook Callantsoger Jaap Terstal heeft in dit veld met Verona D goede mogelijkheden.
Vrijwel iedere keer wanneer Tony Trot aan de start verschijnt, wordt de ruin van de 'Koninklijke koetsier' Bryan Vader door speaker Rogier den Dekker betitelt als één van de grootste kanshebbers van de dag. Voor wat betreft zondag heeft hij daarmee groot gelijk, want in de vierde draverij treft hij geen tegenstand van groot kaliber, al deed Viva's Limburgia het met Wim Duivenvoorden uitstekend in Duitsland. Laatst won Tony Trot echter makkelijk met John de Leeuw. Komt er weer een nieuwe serie aan, zoals in de periode dat de ruin liefst acht koersen op rij op zijn naam schreef?
Twee echte baanspecialisten komen in de zesde koers in actie. Ruud Pools won hier nu vijf keer achtereen op rij met Upcoming River. “Voor een baan als Alkmaar misschien een wat groot paard, maar hier bevalt het hem duidelijk het beste”, aldus de rijder uit Heiloo die in de Amerikaanse merrie Blackberry (Hugo Langeweg Jr) een paard treft dat het hem heel moeilijk zal gaan maken. De dochter van Enjoy Lavec holde buiten Alkmaar van de ene naar de andere Stakeszege. In Alkmaar was ze met de huidige kampioen vijf keer aanwezig. Met een kwintet zeges als resultaat. Een boeiende confrontatie dus.
De stayerskoers over 2400 meter (of iets meer) oogt al niet minder spannend. Ustan Medo (Tom Kooyman) is een specialist in dit werk: langere afstand en bandenstart. Maar Satchmo of John oogde vorige week in de slotfase nog heel scherp en de voormalige seriewinnaar lijkt zijn topvorm te naderen. Rijdster Lindsey Pegram – haar stal steekt in vorm – treft in Typical Meadow en de bezienswaardigheid Romeo Beemd echter nog wel tegenstanders van kaliber. In de slotkoers heeft Pegram misschien wat meer winstkansen met dank aan Whitelips Mari, die per koers lijkt te verbeteren. Belangrijkste rivaal is uitgerekend de man die de eerste successen met de merrie destijds bijeen reed, Hugo Langeweg Jr. Zijn Vouriante lijkt namelijk klaar voor een reeks topprestaties.
In de voorlaatste koers mag Leidschendammer Cees Roeling weer hopen op een zege van zijn Luscious Lisa. Met Lissette de Munnik heeft de merrie eindelijk weer een wat gunstiger startpositie. De Heerenveense was op deze baan met de dochter van Yankee Mustang alleen nog maar eerste of tweede. Voor degene die een weddenschapje willen plaatsen, is dat een prettige zekerheid.
De eerste van de negen koersen is zondag om 13.30 uur en de jeugd heeft onder begeleiding gratis toegang.