STERK BEZETTE GOUDEN STAKES IN WOLVEGA

De Gouden Stakes die op drafcentrum Wolvega wordt afgewerkt, heeft een verrassend sterke bezetting gekregen. Liefst dertien combinaties komen in actie tijdens de afsluitende koers, waarbij zeker de helft van de deelnemers geloofsbrieven genoeg heeft om aanspraak op de winst te kunnen maken. Met vijf mille aan prijzengeld valt er ook nog wat te verdienen…

Gouden Stakes [] Het aanwijzen van een favoriet is haast ondoenlijk. Stal Marcel Hauber heeft twee troeven in handen. Vilas Boko is een paard dat de tweede en derde plaatsen aaneen rijgt, maar al een tijdje niet kon winnen. Hij wordt voor de eerste maal gereden door leerling Sydney van den Brande. Stalgenote Victoria was nu vier keer op rij tweede, maar won vorig seizoen ook al vijf keer. Als ze dat niet verleerd is, zou ze nu met Hugo Langeweg Jr, die een gastritje heeft voor zijn oom, een belangrijke rol moeten kunnen spelen. Leeftijdgenoot Victor Bas (Rob de Vlieger) heeft een formidabel record, maar de hengst is wat moeilijk in te schatten na acht maanden afwezigheid. Zijn proef was veelbelovend en aanzienlijk sneller dan die van een andere kandidaat: Very Fast Renka. Maar dan hebben we het wel over het paard dat anderhalf jaar geleden nog wel het dichtste in de buurt bleef van Derbywinnaar Virgill Boko. En tot welke categorie die moet worden gerekend weten zelfs de Zweden, Italianen en Fransen inmiddels. Jeroen Engwerda heeft vertrouwen in een revival van zijn lang uit de roulatie geweest zijnde hengst, een halfbroertje van Passing Renka.
In het tweede gelid staan twee 'oudgedienden' die niet mogen worden onderschat. Tennessie Forest overleefde twee peesblessures om laatst op waarlijk imponerende wijze te winnen met Caroline Aalbers. De Callantsoogse bleef toen vóór Unknown Crafts, die echter een goed eindschot toonde. De hengst was nu vijf koersen op rij tweede en dat is een positie waar Maria Poort ook nu wel voor zal tekenen. Prachtveld!
In de openingskoers komen enkele jeugdige paarden aan de start. Met name het optreden van sommige driejarigen zal met argusogen worden bekeken, want zij zijn het immers die in augustus mogelijk deel uitmaken van het selecte gezelschap dat de Derby gaat bestrijden. Misschien is Ylaine Hanover met Age Posthumus er één van. De merrie is een dochter van Elaine Hanover, die destijds in een beperkt aantal starts zeer veel geld verdiende. Is haar door Haye Glas gefokte dochter ook zo'n natuurtalent?
Twee seriewinnaars bekampen elkaar in de tweede koers van de dag. Wellborn Boko keert terug na wat rust. Het door Sydney van den Brande te rijden halfzusje van Starfighter LM – eerder deze week nog sterk tweede in Italië – won vorig jaar al eens drie maal op rij. Over de krachten van Wolment Schermer (Hans Crébas) tast men nog enigszins in het duister. De merrie won vier maal op rij, maar ze heeft een record dat ver achterblijft bij dat van de overige deelnemers.

Boeiend wordt het duel tussen de recente winnaars Utah Forest (André Bakker) en Vito Corleone. Laatsgenoemde gaat met Sjoukje Wagenaar op jacht naar haar derde seizoenzege. Als de deeltijd-docente aan de Hippische opleiding te Deurne het tempo hoog weet te houden, zal het voor de minder vlotte vertrekker Utah Forest nog een karwei worden om terug te keren.
De amateurkoers (vijfde draverij) oogt wel heel onvoorspelbaar. Oud-amatricekampioenen als Hilda Hofstra – met haar eigen Tabatha Jago – en Annemiek Beekman – met Syrene Promise bijna altijd voorin te vinden – zullen een rol spelen. Maar we hebben het dan niet over de echte paarden in vorm gehad. Piet Solleveld zal het met Tepee River vooral moeten hebben van een hoog tempo, terwijl nationaal kampioen Fred Handelaar het eens gaat proberen met de vaak winnende Trigger Dragon. Willem Zwiers heeft misschien een beetje pech dat de door hem gereden Rocket Space vooral een stapje harder lijkt te willen zetten als hij wordt gereden door een vrouwelijke pikeur. Gretha Posthumus kan daarentegen juist weer lezen en schrijven met Patriot Meadow. De combinatie was al vaak succesvol.
De VDRP heeft de zesde draverij van wat extra prijzengeld voorzien. De multinationale Fleuron Pierre (Zweedse nationaliteit, Duitse moederlijn, Franse eigenaar en Nederlandse trainer) zal hier met André Bakker vermoedelijk als favoriet van start gaan. Al heeft de hengst nauwelijks ervaring met de bandenstart. Een koers later heeft stalgenote Paola de Cenoman kansen. Trainer Jeroen Engwerda stuurt zoals gebruikelijk Hans Crebas met de Franse merrie op pad. Viert eigenaar René Knipscheer meteen na terugkeer van zijn weekje wintersport meteen weer een feestje?
De achtste koers kent met zeven deelnemers geen fors deelnemersveld, maar wel meerdere goede paarden. King Arthur is getuige zijn recente zege met Hugo Langeweg Jr bij zijn nieuwe trainer aardig verbeterd en Wildfire (Cees Kamminga) werd in zijn laatste vier starts alleen geklopt door de hier ook aanwezige Vitesse Charisma. Quick du Vivier ten slotte was met Tom Kooyman de laatste maanden in Duitsland bijna niet te beschieten.
De voorlaatste draverij brengt eveneens meerdere kanspaarden aan de start. Zo komt Piet Zandt vanuit Ede met zijn Promise Winner, die nu twee keer achtereen in Alkmaar won en vooral de laatste keer een uitstekende indruk achterliet. De niet meer in Frankrijk startgerechtigde merrie zou kunnen stunten, al oogt Evelyn Honey een wat betrouwbaardere gok. De merrie werd door Patrick de Haan laatst naar een rappe zege gereden. Van de Barsingerhorner is bekend dat hij zelden een kansloos paard inschrijft, al mogen de overige deelnemers beslist niet kansloos worden geacht. En da's wel zo spannend…