MOOIE VELDEN OP DRAFMEETING WOLVEGA

Op de drafbaan van het Friese Wolvega wordt zaterdag een fraai ogende koersmeeting verreden. In totaal staan er tien draverijen op het programma, waarbij de NDR voor extra dotering heeft gezorgd. Daardoor is er in iedere koers minimaal zo'n twee mille aan prijzengeld te verdelen. Hoofdnummers zijn de eerste sessie van de Weddenoppaarden-prijs en een Bronzen Stakes.

Bronzen Stakes [] De eerste serie van de weddenoppaarden Trofee, een lovenswaardig initiatief van de wedorganisator, biedt klasserijke deelnemers. Soren Greenacre mag profiteren van veertig meter startvoordeel op de grootverdieners. Dat is twintig meter meer dan de laatste maal, toen de ruin van Emmeloorder Ton Verhulst dicht bij Ufo Kievitshof (Langeweg jr) bleef. Maar ja, de nummer twee van de Duitse Derby won zijn laatste vijf koersen op de baan van Wolvega toch wel overtuigend. Vermoedelijk zal haij hier ook een maatje te groot blijken voor krachtpatsers als Topass Medo, Vilas Boko, Sir Groenhof en Rowan Diepnow, die het de laatste tijd trouwens formidabel doet. Prestaties in Duitsland zijn echter over het algemeen geen duidelijke graadmeter als het gaat om de resultaten in ons land.
Ook de Bronzen Stakes (6270 euro) is uitstekend gedoteerd, maar vanwege de formule natuurlijk wel deels een sigaar uit eigen doos. Stal Langeweg stuurt twee afgevaardigden: Trevor Baldwin met Hugo senior en Vaudeville K met de juniorversie. De recente winnaars zullen samen de regie in handen nemen, maar de beide hengsten treffen in Viking Charisma (Frank Westerveld heeft de ruin al zeer lang in vorm) en vooral Lilli's Way (Robin Bakker) nog twee andere paarden die momenteel pieken. Laatstgenoemde won zijn laatste drie koersen op Duitse bodem. In Nederland kwam hij sporadisch aan het vertrek en won hij slechts één keer, eind 2006 met zijn toenmalige trainer Peter Strooper.
De openingskoersen zijn niet zo druk bezet, maar dat neemt niet weg dat het spelletje Dubbel Winnend nog aardig moeilijk te raden is. In de openingskoers heeft alleen Wayette Dragon ooit al een koers gewonnen. De merrie grossierde in het verleden verder in galoppades, maar start nu voor de eerste maal bij haar nieuwe trainer. Dat wil soms tot opvallende verbeteringen leiden.
In de tweede koers timmerde vooral Wishful Hope (Hans Crébas) de laatste tijd aan de weg met enkele zeges, maar de rijder uit Bant zal zeker oog hebben voor King Arthur, die laatst verrassend won met Hugo Langeweg jr. De hengst werd door eigenaar Henk Mulder naar de kampioensstal gestuurd, nadat hij zelf licht wanhopig werd van de kuren van de draver. Dat de Beemsterling zoveel geduld heeft, na een zege in 2006 liet hij weinig meer zien, is niet vreemd. King Arthur is immers een halfbroertje van Floris Bos, die voor Mulder als mede-eigenaar een Derbyzege opleverde. De overige vijf deelnemers in deze koers zijn echter allerminst kansloos. Een mooi puzzelstukje.

Dat is met drie zegekandidaten in de derde koers ook het geval. De ooit klassieke aspiraties gevende Vacuna (Ronald Hauber) en de eveneens vijf jaar oude Vicky Star (Robin Bakker) zagen een reeks van drie zeges bij hun laatste start afgebroken. Ze mogen revanche halen, terwijl Willem Zes HB (Mariska Huel) de laatste tijd ook op dreef is. Dit drietal is normaliter zo trouw dat zonder incidenten het trio compleet is.
De VDRP, de Vereniging voor Draf- en Rensport Professionals, heeft weer in de buidel getast om de vierde koers extra aantrekkelijk te maken. Dat levert, samen met de extra dotering van de NDR, een prijzenpot op van meer dan 2,5 mille. Normaliter een prooi voor Prazer Bocain, de Fransman die zijn laatste drie koersen in winst omzette. Vraag is echter of de ruin om kan gaan met de start vanuit de banden, in zijn thuisland leverde dat nogal eens problemen op bij de druistige draver…
Via een koers voor de beginnersklasse, wordt een draverij bereikt waarin acht behoorlijke subtoppers aantreden. Vittorio Quick (Robin Bakker) kwam vorige week niet helemaal uit de verf en tegen Patriot Meadow (Luut Dooper) en Sterre Kesbo met John de Leeuw zal hij het wederom niet makkelijk hebben. Laatstgenoemde ruin, van Steenwijker Gé den Dubbelden, won onlangs direct bij zijn heroptreden. Den Dubbelden is al jarenlang in de sport actief. Reeds in 1982 won hij zelf met Perry Anjo de Gouden Zweep. Hij bleef toen Henk Hamming met Rieka Hanover net voor, al was de met een handicap begonnen Ovatio in handen van Arnold Mollema toen eigenlijk de snelste van de bende.
Genoemde Hamming is in Oudeschoot nog altijd actief en de drijvende kracht achter Hanovers Hoeve. In de zevende koers neemt hij het met Sultan of Swing op tegen een merrie met de achternaam van een andere vermaarde stoeterij: Wies Buitenzorg. Is de merrie, ooit een outsider voor de Derby genoemd, bij haar eerste optreden na rust alweer in oude vorm? Ook Vesper Scimitar, Rejoy Cartouche – die nu wel zware tegenstand treft – en Twister Twiko zijn recente winnaars.
Het programma kent een mooie uitsmijter. Vanuit Deurze laadt trainer Marcel Hauber twee paarden in voor deze koers. Zowel de trouwe Victoria Prinses (Sydney van den Brande) als de na een half jaar weer heroptredende Victoria met Robin Bakker mogen in dit aan elkaar gewaagde veld deelnemers voorin worden verwacht.