TENNESSIE FOREST WEER HELEMAAL DE OUDE

Het mooiste moment tijdens de meeting van zaterdag in Wolvega werd tot het slot bewaard. Tennessie Forest, die na het vroege overlijden van zijn vader Kaliman het vaandel als dekhengst moet overnemen, zegevierde op fraaie wijze in de slotkoers. De pupil van de Callantsoogse Caroline Aalbers lijkt weer helemaal hersteld na enkele hinderlijke peesblessures.

Zilveren Stakes [] De winst werd Aalbers gegund, want ze heeft veel geduld gehad met de inmiddels zeven jaar oude hengst. “In 2005 kreeg hij last van een ernstige peesblessure.” Dat was net in een fase dat de draver op zijn best was en met Aalbers onder meer een serie van zes zeges op rij neerzette. Daarvoor was ze met de door Stompwijker Leo Halverhout gefokte hengst ook al actief in de Derby. Een uniek moment voor de jeugdige trainster, maar het optreden ging door een galoppade de mist in. In 2006 kwam de hengst weer ijzersterk terug van zijn peeskwetsuur en won onder meer een lucratieve Gouden Stakes, vervolgens sloeg het noodlot echter weer toe. “De tweede blessure was gelukkig van minder ernstige aard”, aldus Aalbers. “Maar je bent natuurlijk altijd benieuwd hoe de hengst uit de koers vandaan komt.”
Het meeste viel er zaterdag te verdienen in de helaas mager bezette Zilveren Stakes. De Amerikaanse merrie Blackberry liet met Hugo Langeweg jr aan duidelijkheid niets te wensen over en dicteerde van start tot finish het veld, hoewel Sir Jari met Rick Wester in de slotfase nog even de illusie wekte mee te kunnen strijden. Bijster snel hoefde Blackberry overigens niet, want buiten de kleinere baan van Alkmaar was de merrie nog niet eerder zo langzaam als zaterdag, 1.18,7.
De eerste koers van de dag werd een prooi voor Vitesse Charisma met Robin Bakker, die met een prachtige eindspurt de favoriete seriewinnaar Wildfire met Cees Kamminga nog terugwees. De merrie was rond de jaarwisseling ook al enkele keren succesvol geweest met amateurrijder Martin de Koster. Die zag even later zijn collega's de baan opgaan en daarbij Scott O'Hara de winst grijpen. Verrassend was dat niet, want de combinatie van de ruin van Purmerender Ruud van Buren, rijdster Hiltje Tjalsma en de baan van Wolvega leverde nu vijf zeges op rij op. En dat voor een paard dat mede door wat blessureleed al eens afgeschreven leek te zijn.
De Haarlemse interieurexpert Monny Krant heeft een aantal uitstekende koerspaarden en met de jeugdige Worship Limburgia lijkt hij weer een mooie haververdiener te hebben. Rijder Ruud Pools verwees na afloop nog even naar de laatste koers van de merrie. “Toen maakte ze een fout die puur te wijten was aan de heel zware baan in Alkmaar. Hier in Wolvega loopt ze veel strakker”, aldus de oud-kampioen uit Heiloo. Opvallend was trouwens ook het optreden van de tweede aankomende, Wladimir met Luit de Vries. De combinatie kwam na een fout in de slotfase nog ijzersterk terug.

Winst was er ook voor Vito Corleone, die met de Langezwaagse Sjoukje Wagenaar optimaal profiteerde van een galoppade van de favoriet Vicky Star. De winnende ruin is een zoon van de goede merrie Mercedes Star, die het duo Hans Sinnige/Sjoukje Wagenaar in het verleden ook al vele mooie momenten bezorgde.
De veranderde trainingsomstandigheden voor Bas Crébas betalen zich momenteel regelmatig uit. De door de trainer als niet al te makkelijk te hanteren omschreven ruin Prazer Bocain boekte op heel overtuigende wijze zijn derde winst op rij.
André Bakker greep een knappe zege met Utah Forest. De combinatie bleef de favoriet geachte Trevor Baldwin op de meet voor. Utah Forest is net als de al gememoreerde Tennessie Forest gefokt door Leo Halverhout en een dochter van Mahogany Boko. Die fokmerrie nam Halverhout destijds over van NDR-bestuurslid Bram Kooy.
De 25-jarige Bakker bleef op de hem zo vertrouwde bodem Langeweg jr voor. Die moest twintig minuten later opnieuw genoegen nemen met een tweede plaats, doordat hij met Walkover werd geklopt door Wolment Schermer. Die is met Hans Crébas op de Friese baan aan een imponerende serie bezig en won inmiddels vier maal in successie. De door Siem de Jongh gefokte merrie lijkt een groot talent en is een nieuwe parel aan de kroon van de Schermer-dynastie die nog afstamt van de Windspiel-paarden.