OOK ALE LOMAN OP WK AMATEURS

Aan het wereldkampioenschap voor amateurrijders dat later dit jaar wordt verreden, doen twee Nederlanders mee. Uiteraard maakt Fred Handelaar zijn opwachting in de Verenigde Staten, maar namens Tsjechië is ook Ale Loman present. In totaal zullen twaalf amateurs actief zijn in de titelstrijd.
Ale Loman is weliswaar een geboren Amsterdammer, maar hij vertegenwoordigt al meerdere jaren Tsjechië in de diverse kampioenschappen. Hij woont en werkt al ruim tien jaar in zijn nieuwe vaderland, waar hij in 1997 en 1998 de nationale titel bij de liefhebbers veroverde. Vooral in zijn eerste jaren in het oostblok was hij succesvol, onder meer met Cabipaan Kort, die in 1997 werd gekozen tot Paard van het Jaar in Tsjechië. Loman won de Tsjechische Derby en de St. Leger, maar schreef ook de Slowaakse Derby reeds op zijn naam. Hij is tegenwoordig vooral actief als handelaar in meubels en tapijten. Daarnaast bemiddelt hij bij de aanschaf van paarden. Mede op zijn voorspraak zijn veel Nederlandse dravers actief in Praag. Zijn grootste fan leeft nog altijd in Nederland, zijn 84 jaar oude moeder.
Fred Handelaar is natuurlijk een veel bekendere rijder in de wereldtitelstrijd. Ale Loman boekte zo'n tachtig zeges in zijn loopbaan, Handelaar heeft daar een veelvoud van. De Heerenveense amateurrijder won zeventien maal de nationale titel en werd reeds twee keer Europees kampioen. Hij vertegenwoordigde ons land al vaker in de mondiale titelstrijd: in 1988 in Amerika, 1998 in Canada, 2002 in Denemarken en in 2006 in Italië.
De eerste koers in het kader van de titelstrijd wordt verreden op 16 mei in Maywood Park.