KAMPIOENEN VOOR HET VOETLICHT IN WOLVEGA

Op de drafbaan van Wolvega worden zaterdag de nationale kampioenen van het jaar 2007 gehuldigd. Zo komen vader en zoon Langeweg als beste trainer en pikeur, Fred Handelaar en Hiltje Tjalsma als amateur- en amatricekampioene en Willem de Jong als de best presterende leerling in de schijnwerper te staan. Ook onder meer Aad Pools (opnieuw kortebaankampioen) en Susan Wiedijk (monté) krijgen de welverdiende aandacht.

Kampioenenbal. Het hoofdnummer wordt als laatste verreden en kent een bandenstart. Bij de voorste paarden staan enkele deelnemers die soms tot grote dingen in staat zijn, zoals de Belgische stayer Good Dry met Lieven de Groote. Maar kansrijker is misschien nog wel Sir Groenhof met Tom Kooyman, een combinatie die onlangs zelfs te sterk was voor Venividivici Joe. Als de ruin die ooit de Guus Knijnenburg Memoriaal won goed vertrekt zal het voor de achtervolgers moeilijk worden hem te achterhalen.
Maar in het tweede band staat natuurlijk veel geweld. De karaktervolle Pacific Valley won laatst de Willem Geersenprijs, Simmie Rider nadert langzaam maar zeker zijn oude topvorm en kreeg in dezelfde Geersenprijs een onmogelijke laatste bocht, terwijl Ufo Kievitshof na een half jaar zijn met spanning tegemoet geziene rentree maakt. Hij won zijn laatste vier starts op deze baan en dat waren stuk voor stuk topkoersen: een serie én de finale van het Criterium der Vierjarigen, de editie van de Willem H Geersenprijs van 2007 en het Gouden Paard. Daarnaast won hij een jaar terug ook op de baan van Vincennes, zodat veel van hem wordt verwacht. Een mooi veld voor een boeiende uitsmijter van de koersdag.
In de openingskoers wacht er meteen een spannend duel tussen meervoudige winnaars als Vitesse Charisma (Martin de Koster), Eye Catcher (Ruud Pools), Fleuron Pierre (André Bakker) en Vaudeville K met Hugo Langeweg jr. Laatstgenoemde koppel krijgt de voorkeur na een maandje rust te hebben genoten.
Vervolgens mag Fred Handelaar zijn jacht op een nieuwe landstitel vervolgen met Urbanus Kes. De ruin is een toonbeeld van trouw en boekte de ene na de andere ereplaats, maar slaagde er in zijn eerste zestien starts maar niet in te winnen. Daar zou zaterdag verandering in kunnen komen voor de fraai gefokte zoon van de merrie Doris Buitenzorg die wordt getraind door Bas Crébas. Op geduldig papier is hij hier de snelste van het stel.

Willem de Jong was vorig jaar nog een 'rookie', geen wonder dat in de naar de leerlingenkampioen vernoemde koers vooral jonge paarden vertrekken. De Italiaan Lapo Horse komt naar Wolvega met Jos Verbeeck, wiens aanwezigheid natuurlijk op voorhand al een attractie is, ook al was hij vaak ongelukkig in Friesland. Het publiek zal misschien meer oog hebben voor Prazer Bocain met Bas Crébas. De ruin won afgelopen zaterdag op indrukwekkende wijze in Friesland, nadat er wat aan de aanspanning was gewijzigd door de Emmeloorder. Overigens komt Jos Verbeeck in de vierde koers ook in actie, dan met Noir Desir die het opneemt tegen vaderlandse subtoppers als Tim Trot, die onlangs nog knap vierde werd in de Willem H Geersen Prijs. De stal van rijder Rob de Vlieger steekt momenteel in uitstekende vorm.
In de vijfde koers zal Quatuor du Bouffey veel aanzien genieten. De Franse draver van Rotterdammer Ed Burggraaf won twee van zijn drie starts in ons land en deed dat met Tom Kooyman steeds als de favoriet van het veld. De tegenstand zal hem hier niet echt nerveus maken, de vosruin toonde in zijn kwalificatie aan sneller te kunnen dan de tijd die hij bij zijn zeges nodig had.
Moeilijker is de puzzel die bij het Supertrio klaarligt. Van de twaalf starters zijn er zeker acht kansrijk om te winnen, het merendeel van de startende paarden stond onlangs nog bij een huldiging. Qua tijden was Willem Zes HB recentelijk nog het meest imponerend. De laatste zege kwam tot stand in een recordtijd in handen van Mariska Huel, die toen de leidsels in handen had. Zaterdag is Dion Tesselaar de rijder van dienst, maar ook voor hem is de vierjarige geen vreemd gezicht.
Susan Wiedijk uit Heiloo was vorig jaar, vooral met dank aan de succesvolle Swiebertje Kes, de meest succesvolle montérijdster. Haar dorpsgenoot Ruud Pools is in de zevende koers één van de kandidaten voor de zege met Wingbeat Slipper, die behoudens twee snelle zeges echter vooral opviel door galoppades. Betrouwbaarder lijkt de aan het begin van haar loopbaan staande Wolment Schermer, die de laatste twee starts in winst omzette met Hans Crébas. Maar misschien kan de laatst verrassende Nothing Else (Cees Imming) opnieuw voor een stunt zorgen. In de achtste koers zijn het vooral dravers die grossieren in ereplaatsen die hun opwachting opmaken. Vooral Twister Twiko is er met Kees Hetteling een specialist in, het duo werd vier keer op rij runner up. Urban BN is ook een (bijna) zekerheidje voor het trio, bovendien lijkt hij gezien zijn recente recordverbetering wel toe aan een zege. De uit Duitsland komende Theo Diabolo won in eigen land vaak met Simon Woudstra, maar eindigde laatst wel achter Twister Twiko.