WOLVEGA IN SCHADUW VAN PRIX D’AMÉRIQUE

Toch zijn er negen koersen uit de bus gerold met zelfs een nummer voor de nationale subtop, waarin Roesjha Dear zijn topvorm weer mag onderstrepen. De door Hubert Schoonhoven te rijden hengst steekt in een imponerende vorm en klopte op deze baan onlangs gerenommeerde tegenstanders als Venividivici Joe en Speedking Beemd. Roesjha Dear van Henk Hofstra uit Hoornsterzwaag won vier van zijn vijf laatste starts.

Willem H Geersenprijs. Ook de voormalige vierjarigenkampioen Urbie J maakt zijn opwachting weer eens en treft zijn favoriete afstand. Hij wordt gereden door Tom Kooyman, die een koers eerder met Valentino Rossi ook al een goed paard voor de kar heeft. Valentino Rossi bewijst namelijk keer op keer over een geweldig eindschot te beschikken, al mist hij de winst vaak net.
De openingskoers zou normaliter een mooie opener moeten zijn voor Wildfire, die wordt gereden door zijn trainer Cees Kamminga. De ruin doet het, op een koers met een foutje na, niet onverdienstelijk en rijgt de eerste en tweede plaatsen aan elkaar. Hij klopte laatst makkelijk de hier ook aanwezige Urbanus Kes (Hans Crébas) die van de concurrenten nog de meest regelmatige lijkt te zijn.
De montékoers is – eerlijk is eerlijk – kwantitatief wel heel pover bezet, al staan er met Sultan of Swing (Linda Hamming), Viking Furniture (Angelique de Heer) en Bolets Creb (Victoria Praat) natuurlijk best goede paarden in. Viking Furniture maakte zelfs zijn opwachting in Frankrijk, het mekka voor de dravers die onder het zadel worden gereden. Zonder succes, hoewel een nieuw record van 1.15,3 natuurlijk ook een aanbeveling op zich is, maar met Angelique de Heer werd ze in ons land alleen maar eerste of tweede. De 'tip van de dag' is dus niet moeilijk te zoeken, maar zal voor de wedders ook weinig opleveren. Hoewel… waarschijnlijk altijd nog meer dan deze weken een aandeel op de beurs of een investering in Palm Invest.
Met zes paarden in de tweede koers zou er wel eens een kwartetjackpot uit kunnen rollen, zeker bij montékoersen willen deelnemers nog wel eens van de benen gaan. Maar of er in de derde koers wél vier paarden reglementair de meet halen, is al een gok op zich. Vrijwel alle deelnemers hebben de onhebbelijkheid wel eens een foutje te maken, zijn nog onervaren en moeten dus worden afgewacht. Petit Versailles heeft in een proefje al veel snelheid getoond en is 'lopende' hier de favoriet. Maar ja? Gaan we wachten op de vierde koers met onze kwartetinzet (met eindelijk een zege voor Warrie Renka die tot dusverre alleen maar tweede plaatsen turfde?), of halen we het grote geld al meteen binnen?

De vijfde draverij van de dag is vernoemd naar de winnaar van de vorige editie van de Prix d'Amérique: Offshore Dream. In dit veld zou Unknown Crafts van Johan Kloppenburg, nu gereden door Maria Poort, zijn sterke vorm wel eens kunnen bevestigen. De benjamin van het veld treft oudere paarden die aanzienlijk meer moeite hebben om hun gewonnen prijzengeld op te vijzelen. In de zesde koers heeft Antoine Schoonderwoerd zijn Top Class Fortuna ingeschreven. De naam Schoonderwoerd heeft nog altijd een magische klank binnen de sport. Oudgedienden kunnen zich nog herinneren hoe Joop Schoonderwoerd in de beginjaren van zijn Fortuna Hoeve zijn jaarlingen veilde in het Hilversumse Nieuw Statewapen. Top Class Fortuna, ooit nog vier keer op rij winnaar op deze baan, houdt de naam van de voormalige topstoeterij nog regelmatig met verve hoog.
De afsluitende koers is weer door de VDRP in prijzengeld opgehoogd. De paarden starten hier vanuit de banden, met Rocket Space (Jellina op de Hoek) als één van de belangrijkste kandidaten voor de winst. De laatst sterk winnende ruin moet twintig meter toegeven op de paarden uit het eerste band, onder wie de heroptredende Royal Valley. Die imponeerde een paar maanden geleden met Lissette de Munnik in Alkmaar. Eigenaar Casper Kwast behaalde laatst zijn amateurvergunning en zal binnenkort achter de bijna-veteraan te zien zijn.
De eerste koers is zaterdag om 16.00 uur.