DIVERSE STAKESKOERSEN IN WOLVEGA

Het bestuur van drafbaan Wolvega heeft het wel eens moeilijker gehad in de aanloop naar de kerstdagen. Ook komende zaterdag wordt er weer een mooi programma verreden met voor het merendeel sterk bezette koersen. Zelfs zonder extreme prijzengelden, met uitzondering van een Stakeskoers voor Vierjarigen en een Bronzen Stakes, komt dit keer een deel van de vaderlandse subtop in het draversbestand naar Wolvega.

Mooie Stakeskoersen In die eerste Stakeskoers komen acht dravers aan de start voor een prijzengeld van meer dan zes mille. Het gaat dus ergens om en dat heeft vooral trainer Cees Kamminga gezien, want hij heeft drie deelnemers aan de start. Van het trio Valentino Star N (met de trainer zelf), Vive la Liberte (Ruud Pools) en Veto Hollande (Hans Crébas) lijkt Vive la Liberte de snelste te zijn. De hengst werd op 'n keer na dat hij een galoppade maakte nog niet geklopt. Paarden als Vittorio Quick, Youtrecht en Vliegensvlug waren weliswaar al eens beduidend sneller, maar of hun vorm voldoende is, moet nog maar blijken.
De Bronzen Stakes brengt paarden aan het vertrek die nog nauwelijks vier mille hebben verdiend. Hun winsom kunnen ze dus in één klap bijna verdubbelen, want voor de winnaar ligt 3000 euro klaar. Medio november liep het trio Golddigger, Ubombo Boshoeve en Valery Dragon in deze volgorde over de meet en ook nu krijgt Peter Strooper's Golddigger vermoedelijk de voorkeur van het publiek bij de totalisator. De hengst doet zijn naam steeds meer eer aan en won reeds vier keer op rij, vaak in sterk bezette velden. De voorheen nogal wisselvallige prestatiecurve van hem is inmiddels een stuk voorspelbaarder. Reden voor Strooper om met de hengst volgend jaar vermoedelijk ook richting de buitenlandse banen te trekken.
Het programma opent met een koers waarin Fleuron Pierre een wat vreemde eend in de bijt is. De uitstekende hengst is Zweeds geregistreerd, eigendom van de Fransman Joyeux en wordt getraind door onze landgenoot Jeroen Engwerda. Dat gebeurt in Biddinghuizen niet zonder succes, want Fleuron Pierre won reeds drie keer en was met zijn rijder van vandaag, André Bakker die op zijn 'geboortegrond' koerst, voortdurend bij de eerste drie in de uitslag te vinden. Gezien zijn tijden oogt hij ook nu kansrijk.
De amateurs komen ook in actie. In de tweede koers rijdt de aankomende amateurkampioen Fred Handelaar met Ueda Stardust, die vooral in Groningen dit jaar meerdere malen imponeerde. De ruin stond een paar maandjes aan de zijlijn, maar met de steun van Handelaar en gezien zijn recente kwalificatie moet hij hier weer een hoofdrol kunnen opeisen.
Verari is een andere kandidaat. De merrie treedt aan met Robert Paardekooper en is na een trainerswissel een stuk succesvoller geworden.
Paarden die aan de vooravond staan van een stap naar de hoogste klasse komen aan het vertrek in de derde draverij. Daarbij dravers die zelfs het klassieke geweld niet schuwden, zoals Unique Boko, Vriend v Wolvega en Tim Trot, maar ook de rappe Urban Hanover. Vorig jaar bleek de door zijn trainer Hubert Schoonhoven gefokte hengst zelfs in staat de Duitse Derbywinnaar Unforgettable partij te bieden. Op Wolvega was hij dit jaar nog nauwelijks te beschieten, maar de snelle hengst heeft even rust genoten en treft – zoals gememoreerd – hier wel zwaar geweld.
Via een fors bezette koers in de beginnersklasse (elf paarden over de mijl zonder uitgesproken favoriet) belandt het programma bij een koers voor tweejarigen. De op papier snelste in dit veld is Yoint Frisia met Rick Ebbinge, die onlangs tegen de top van haar jaargang aantrad en beslist geen gek figuur sloeg. Trainer Bas Crébas, tevens eigenaar van de merrie, gaat zelf in de kar zitten bij stalgenoot Young Boy's Wish. De Emmeloorder kijkt reikhalzend uit naar de verhuizing van zijn nieuwe entrainement.
Wolvega's Kerst Circuit draait op volle toeren. Vooral in de finales op 26 december is behoorlijk geld te verdienen, reden genoeg voor uitstekende paarden als Ultimate Duty (al vier keer op rij winnaar) en Viking Charisma (hoewel die vooral in Alkmaar excelleerde) aan de start te verschijnen. Dat eerstgenoemde met oud-kampioen Ruud Pools hier favoriet is, behoeft nauwelijks betoog. De ruin van Arie Schalkers koppelt goede tijden aan een dito vorm, maar met dertien deelnemers zal het koersverloop een rol gaan spelen.
In de B-versie komen elf paarden aan de start. Het vormpaard is hier Vaya Isola Bella, een draver die door rijder Tom Kooyman destijds op een veiling voor een leuk prijsje op de kop werd getikt. “Dan is het mooi te zien als zo'n paard ook nog succes krijgt. Dan zijn de dankbaarste…” De hengst was als tweejarige al een van de toppers van zijn jaargang, hoewel Kooyman niet echt een voorstander is van het koersen op die leeftijd. “Maar als het geld dan te verdienen is, word je ook wel een beetje gedwongen mee te doen.” Vaya Isola Bella treft onder de tien opponenten onder meer Teunie Boszorg en Trixie Dragon.
Als afsluiter staat er een mooie koers geprogrammeerd voor de nationale (sub)top. Bolets Creb en Olympic As verdienden inmiddels veel meer dan een ton, maar vertrekken hier toch vanuit het eerste band. Toch zal over deze afstand met name Super Keller, ondanks een handicap van twintig meter, in de gaten worden gehouden. De ruin is na een ernstige ziekte in 2005 ijzersterk teruggekeerd en lijkt zelfs beter dan ooit tevoren. Zo versloeg hij onlangs zelfs de Duitse Derbytopper Ambassador As op deze baan. Een mooie afsluiter met tien paarden van een in de breedte toch al boeiend programma.