ALKMAAR DOMEIN VOOR AMATEURRIJDERS

ALKMAAR – Op de Alkmaarse drafbaan wordt maandag een vol programma van tien koersen verreden. Centraal staat de NAC, de Nederlandse Amateurrijders Club. Liefst drie koersen worden bevolkt door deze vereniging, die ooit de enige wereldkampioen tot dusverre in de geschiedenis van de vaderlandse drafsport afleverde. In 1980 werd Waterlander Jan Onrust wereldkampioen in Oostenrijk na een slopende slotrace. Zijn prestatie werd nog door geen enkele andere Nederlander, ook niet bij de amatrices of de beroepsrijders, geëvenaard.

De term amateur is overigens een wat misleidende titel, want veel van de rijders beschikken over een grote dosis ervaring. In een drafsportbolwerk als Zweden rijden alleen al meer dan 10.000 amateurs! En ook op bestuurlijk niveau wordt internationaal aan de weg getimmerd. Zo werd onlangs Italië als lid uit de overkoepelende organisatie gestoten, omdat dat land een deelnemer claimde tijdens het WK in de Verenigde Staten, komend jaar. Italië heeft daarop geen recht, omdat het tijdens het meest recente EK als laatste eindigde. De Italiaanse bond benaderde vervolgens de Amerikaanse organisatie met het verzoek om een 'wild card', reden genoeg voor de FEGAT om het land uit de organisatie te zetten. Daardoor kan men niet meer deelnemen aan door de Europese bond georganiseerde koersen. Overigens is Jan Onrust, hoewel de zeventig inmiddels gepasseerd, nog altijd actief. Ook Tom van Eijden, meerdere jaren voorzitter van de Europese bond, is nog altijd prominent aanwezig binnen de sport.
In de eerste van de amateurkoersen lijkt Wervelstorm C met nationaal kampioen Fred Handelaar een logische winnaar. De tweevoudige Europese kampioen (1993 en 2000) ligt ook nu weer een straatlengte voor op zijn naaste belagers Wim Brouwer, Dicky Hof en Martin Blankendaal. Dit trio is in deze koers ook aanwezig, maar waarschijnlijk zit er niet meer in dan 'punten sprokkelen'. Blankendaal was de laatste jaren de enige die de hegemonie van Handelaar een keer kon doorbreken. In de vijfde koers van de dag heeft de Barsingerhorner een kanspaard voor de kar met Victoria Transs R, die wordt getraind door zijn buurman Patrick de Haan. Vulcano ZR (John Maurix) en Veronie Wollem (Dicky Hof) zijn de baanspecialisten die hem de voet dwars kunnen zetten.
In de achtste koers van de dag mogen ook de amatrices aan het vertrek verschijnen. Pacific Valley is hier het te kloppen paard in handen van Hiltje Tjalsma. De crack moet weliswaar veertig meter toegeven op de koppaarden, maar dat moet voor de recente bedwinger van paarden als Macadam Cowboy geen probleem opleveren. Bovendien loopt de ruin graag op het ovaaltje.
Nog wat krenten uit de pap van het om 18.20 uur beginnende programma, dat opent met twee koersen voor paarden van jeugdig elan. In de vierde koers treedt Whitelips Mari aan. Het is hollen of stilstaan met deze merrie, die met Hugo Langeweg jr de helft van haar koersen won. Ze is kapitaal gefokt. Tijdens de najaarsveilingen werd 55.000 euro neergeteld voor Zorba Oldeson, een andere nakomeling van de merrie Trond's Mari.
In de zesde koers is er het heroptreden van Satchmo of John, hét lievelingspaard van de helaas veel te vroeg overleden Jan Liefting uit Heiloo. De ruin was in het verleden seriewinnaar op deze baan en is inmiddels bezit geworden van zijn trainster Lindsey Pegram, die lang samenwerkte met Liefting. Satchmo of John heeft bijna een jaar rust genoten, maar zijn proef op de baan van Duindigt oogde voldoende. Mogelijk heeft de publiekslieveling nog een koersje nodig, maar normaliter is hij wel aan het front te vinden.
Pegram heeft met de trouwe Usnach Frisia een gerede kans op de titel Paradepaard van het Jaar, een titel die in het verleden door populaire Alkmaarse paarden als Wish of Thijssen, de kleine Pomolli, Orsini Dragon (maandag ook nog actief) en Brutus Brebro werd gewonnen. Usnach Frisia komt in de slotkoers de baan op en weet dan wat concurrent Roy Burgerheide heeft gedaan. John de Leeuw grossiert met de ruin in eerste en tweede plaatsen. Maar ja, het zijn Sinterklaasweken en dus zou ook de schimmel Romeo Beemd een mooie winnaar zijn. De ruin komt in actie met nieuwkomer Jan de Jong. In het verleden won hij vaak koersen over 1100 meter, hij moet dus kunnen duelleren om de kop en heeft dan over de afstand van 1720 meter mooie uitgangspositie.
De eerste koers maandag is om 18.20 uur en de jeugd heeft gratis toegang.