BEROEMDE MERRIES EN STALMEDEWERKERS OP DUINDIGT

In de lange historie heeft Nederland heel veel goede dravermerries gekend. Paarden die het vaak opnamen tegen de Europese top en zondag centraal stonden in radioreportages op Langs de Lijn of hun sierlijke gangen in Studio Sport lieten zien. Want wie kent niet Action Skoatter, over wie zelfs een boek verscheen?

Jan van Dooyeweerd-dag? Maar ook paarden als Carisma Darby, uiteraard Speedy Volita (over haar verscheen een liedje op vinyl) of de huidige fokmerrie Ineke P Boko hebben een belangrijke rol gespeeld binnen de sport. Laatstgenoemde is moeder van meerdere toppaarden, waarvan Virgill Boko onlangs zelfs met winst in een Europese klassieker de naam van zijn moeder definitief in de registers van de mondiale drafsport bijschreef.
Op dergelijke dagen wil het toeval weleens dat er ook veel merries winnen, maar dat zal in de openingskoers met maar één vrouwelijke starter (Tailor Made) moeilijk zijn. Favoriet is hier Ulimate Duty met Hiltje Tjalsma. De ruin won zijn laatste twee koersen dermate oppermachtig dat aan zijn favorietenstatus niet getornd kan worden. In de wetenschap dat Vonk van Ranum met Annemiek Beekman ook een grote kans heeft in het trio te lopen, wordt het voorspellen van de uitslag een stuk makkelijker. Beide amatrices rijden ook in de afsluitende koers favorieten, Syrene Promise (Beekman) en Tears of Fire (Tjalsma), het verdienstelijke halfbroertje van Derbywinnaar Rise and Shine.
In de tweede koers gaat de strijd tussen dravers met buitenlandse invloeden. Hugo Langeweg jr brengt hier Blackberry in stelling, die behoudens wat mispasjes in de zomermaanden in haar nieuwe vaderland weinig verkeerd deed. Tegenstand komt van de Fransman Prince Rossignol (Ruud Pools) en Uriah Heep met Hans Crébas. Die merrie keerde in de nazomer weer terug uit Zweden, waar ze een verbluffend record neerzette. Toch is ze niet bepaald een seriewinnares, ondanks haar onbetwiste kwaliteiten. Haar enige twee overwinningen dateren alweer van 2004…
Het zou niet uniek zijn, maar als trainer zou Jan van Dooyeweerd zondag een vliegende start kunnen maken. Na Ultimate Duty en Prince Rossignol stuurt de Hoofddorper vervolgens Wingbeat Slipper en Ukano Limburgia als favorieten de baan in, in de derde en vierde koers. Eerstgenoemde keert terug naar Duindigt met twee zeges in Wolvega op zak, de tweede werkte onlangs een verbluffende Stakeskoers af. Gaat het opnieuw feest worden aan de bar van het Haarlemse café De Kleine Hout?

In de vijfde koers stuurt Van Dooyeweerd Wall Street met Pools de baan op. De koers is vernoemd naar de Derbywinnares Zora die later voor Jan Wagenaar sr een geweldige fokmerrie zou worden. En dan te bedenken dat hij haar kocht voor slechts 200 gulden! Of Wall Street opgewassen is tegen Wessel Landerije met André Bakker is maar de vraag. Zo ja, dan mag de stal even later op jacht naar een eventuele dubbele hattrick, want ook Tara Pavas start niet zonder illusies. Het betreft hier een gelegenheidsdraverij voor stalmedewerkers. Over het algemeen zijn het deelnemers die al vaker in de koers te zien zijn geweest en in ieder geval ervaring hebben met het uitrijden van dravers. Paulien Smit is bijvoorbeeld een bekende naam. Zij start met Turbo Attack, ook al uit het entrainement van Van Dooyeweerd. In deze koers is, in verband met de onbekende kwaliteiten van de deelnemers, voorspellen wat moeilijker.
De paarden die het meeste hebben verdiend, starten in de zevende koers. Uruguay River liet zich met Ruud Pools recentelijk zelfs niet weerhouden door een lekke band en zal er dus opnieuw dichtbij zijn. De concurrentie is echter sterk, met Victor Kievitshof (Hugo Langeweg jr), Sir Joop (Hans Crébas) en Patty Shoeing met John de Leeuw. De afstand lijkt bovendien in het voordeel van een andere kandidate: Unique Boko met Hugo Langeweg senior. De merrie eindigde laatst in de buurt van Starfighter LM en dergelijk opponenten zijn hier niet te vinden.
De achtste koers kan, voor de eerste keer zondag, in ieder geval niet gewonnen worden door een paard van stal Van Dooyeweerd. Hij heeft er simpelweg geen starter in staan. Misschien kan Luscious Lisa hier haar zege herhalen. De merrie wordt dit keer niet gereden door de van een welverdiende vakantie genietende Lissette de Munnik, maar door Barry te Pas. De pas 34 jaar geworden Hagenaar is echter goed bekend met de paarden van Leidschendammer Cees Roeling.