LIEFST ELF KOERSEN OP ALKMAARSE OVAALTJE

ALKMAAR – Op de Alkmaarse koersbaan wordt voorlopig tweewekelijks gekoerst. Voor komende maandag betekent dat zelfs een heel uitbundig programma, want er worden liefst elf koersen verreden op het ovaaltje, voor het merendeel bovendien uitstekend bezet. Hugo Langeweg jr maakt na een kleine maand weer zijn rentree aan de Sportlaan. Sinds zijn laatste optreden zegevierde hij in het Noorse Bjerke met Virgill Boko en won hij twee koersen in Australië.

In de eerste koers zal uiteraard de sympathie uitgaan naar Wodka Jus, het eerste paard in de loopbaan van de 84-jarige Frans Sleutel uit Heiloo. De voormalige vogelliefhebber stapte op advies van Alkmaarder Ton de Groot over naar de drafsport en boekte enkele weken geleden zijn eerste zege. Een herhaling zal niet eenvoudig zijn, want zowel Vincent Speed On (met Zaankanter Niels Jongejans) en Voice of Joyce (met John Dekker) zijn nog ongeslagen en liepen tijden die beduidend snelle waren dan Wodka Jus tot dusverre op deze baan.
In de tweede koers heeft de stal van Rob de Vlieger, ook de man achter Wodka Jus, opnieuw een zegekandidaat op de baan van Alkmaar met Utah Alki. Vriendin Hiltje Tjalsma lijkt dit seizoen vrijwel niets te mislukken en met de voormalige kortebaner, vijf zeges in dat genre in 2006, heeft ze opnieuw prima kansen. Ook Us flame of love heeft zich wel eens gewaagd aan de kortebaan, maar de merrie bleek achteraf toch beter te presteren op de langebaan. Ze wordt gereden door Theo de Vente, zojuist terug uit Praag waar hij als begeleider optrad van de Nederlandse delegatie van een FEGAT-race.
In Tsjechië werd dit weekeinde ook een koers gewonnen door de Muiderbergse Mariel Mol, die eveneens verantwoordelijk was voor het succesvolle debuut onder het zadel van Rowan Diepnow. De hengst wordt in de derde draverij nu gereden door Else Pierrot, de montékampioene van het jaar 2004. Ondanks een handicap bij de start, moet de draver ook hier kunnen meespelen om de winst.
Ook in de vierde koers komen de amateurs aan de start. De winnaar van deze koers is met geen mogelijkheid vooraf aan te wijzen. In het eerste gelid staan recente winnaars als Syrene Promose, Sasja Lady, de snelle vertrekker Omega W en United Spirit, die met kampioen Fred Handelaar bij zijn laatste optreden weer een prima indruk maakte. In de tweede rij achter de startauto nemen met Ringo, Romeo Beemd, Roy Burgerheide en Panky Neyenrode paarden plaats die weten wat het is om hier te winnen. Roy Burgerheide was hier dit seizoen in zo’n twintig starts slechts één keer ongeplaatst en won wel vaker met Wim Brouwer als rijder.
De eerste kwartetkoers van de avond, de vijfde draverij in het schema, is traditioneel moeilijk te voorspellen. Vanity R won hier laatst over korte afstand en is een trouwe haververdiener in Alkmaar met John de Leeuw, maar Vitano du Hadol imponeerde hier laatst eveneens met twee sterke zeges. Rijdster Lissette de Munnik is één van de initiatiefnemers achter de eigenarencombinatie SEP-Racing. Kansrijk is ook Eye Catcher, die in zijn loopbaan op deze baan het beste tot zijn recht kwam. Samen Een Paard heeft een koers later ook Royal Valley aan de start, maar dit keer zal De Munnik het vermoedelijk af moeten leggen tegen baanspecialisten als Umpire Chaperal (Tom Kooyman) en diens stalgenoot Special Brand (John Dekker).
Als tussendoortje is er een koers voor de beginnersklasse, met Hugo Langeweg jr achter de talentvol ogende Alexandra Eden. De van het WK in Oceanië teruggekeerde kampioen komt vervolgens in actie met favoriete Varenna van Egmonder Willem Swart en daarna in een koers met bandenstart met de met een fraaie steekloop gezegende Piccollino S. De pupil van Pettemer Jeroen Rampen is na lang blessureleed weer teruggekeerd op niveau, maar moet hier wel afrekenen met de winnaar van de 4,5 kilometer in Alkmaar, Ustan Medo. De Zweed Strands Pinechic heeft nog geen ervaring op deze baan. Na een serie overwinningen op rij vertrok ze naar Zweden, waar enkele optredens geen succes werden. Robin Bakker mag de curve ombuigen.
Rick Wester rijdt voor zijn vriendin Annicka Duijf tegenwoordig Vanity Fame B weer van de ene naar de andere zege. De op snellere banen al succesvolle Ulize Star (Robin Bakker) is zijn voornaamste concurrent en Usnach Frisia gaat voor de strijd om Alkmaars Paradepaard weer punten proberen te scoren. De ruin heeft met Lindsey Pegram goede kans zijn hoge positie hier te verdedigen.
In de slotkoers rijdt Cees Vergay (Hippolytushoef) met zijn voormalige klassieke troef Visconti na enkele maanden rust weer eens. De nummer drie van de Troost Derby van 2006 won zijn laatste koers in Alkmaar makkelijk, hetgeen destijds emotionele taferelen opleverde. De moeder van Visconti, Vergay’s fokmerrie Felicia R, was vlak voor die winst overleden.
De eerste koers maandag is om 18.20 uur en de jeugd heeft gratis toegang.