JOS VERBEECK OPNIEUW PRESENT IN WOLVEGA

Een week na de enerverende Giganten-meeting is er van enige rust op de drafbaan van Wolvega geen sprake. Er staan opnieuw tien koersen op het programma met ruim honderd paarden. Blikvangers zijn naast de Supertriokoers ook de Stakeskoersen voor vierjarige dravers.

Mooie koersbezetting Geld valt er te verdienen in de beide versies van de Stakeskoersen voor vier- en vijfjarigen. Voor de hengsten en ruins ligt in deze koers bijna zeven mille klaar in totaal, al hebben eigenaren natuurlijk wel voor een groot deel zelf bijgedragen aan dit prijzengeld. Trainer Paul Hagoort heeft Jos Verbeeck gecharterd voor zijn Out of Reach, maar de kwaliteiten van de Toss Out-zoon zijn vanwege zijn beperkte aantal starts moeilijk in te schatten. Dat is anders met Viking Furniture, die met Ruud Pools weer een geslaagde overstap maakte van het montégenre naar de aangespannen versie. Hij klopte onlangs op deze baan al de hier ook aanwezige Valeur le Blanc (Mariska Huel) afgetekend. Vermoedelijk krijgt Dante de Linde met André Bakker in de sulky nog meer aanhang op de totalisator. De ruin opende zijn loopbaan eerder dit jaar met vijf zeges op rij en maakte onlangs een opvallende rentree met een tweede plek achter de crack Golddigger.
Bij de merries is de winnares over 2100 meter wat moeilijker aan te wijzen. Mogelijk is de stijgende vorm van Urania Stardust (Cees Kamminga) een aardige vingerwijzing. De merrie won laatst na lange tijd weer een koers, maar dat was wel op haar lievelingsbaan Groningen. Het halfzusje van Derbywinnaar Nigel Stardust was in het verleden echter ook wel succesvol op deze ondergrond. Ze lijkt in ieder geval een leuk 'bankpaard' in deze met bijna zes mille gedoteerde draverij.
De openingskoers is meteen een ritje waarin de zich dit jaar goed ontwikkelende Trigger Dragon aan de start staat met Patrick van Ooyen. De hengst van Tjalco de Witte heeft even rust genoten, maar met zeven zeges uit zijn laatste negen starts mag aan zijn favorietenstatus hier niet worden getwijfeld. In de tweede koers vertrekken wat nieuwkomers, maar ook hier heeft Van Ooyen een interessante deelnemer. De rijder uit Putten komt in actie met Wishbone Dragon, een zoon van de merrie Happyline First die in de jaren negentig van de vorige eeuw een voorname rol speelde in de klassiekers. Ze won met Joop Pool onder meer de Jofferprijs en de Productendraverij.

Een halfzus, Virginia Dragon, komt in de derde koers in actie met de nationale amateurkampioen Fred Handelaar. De combinatie neemt het op tegen de momenteel in topvorm verkerende Varenna Meadow met Hilda Hofstra. De merrie won nu drie keer op rij, al was dat op de grasbaan van Joure en de kleinere piste van Alkmaar. Ze komt voor de eerste maal in koersverband in actie op Wolvega.
Een speciale gast in Wolvega is natuurlijk Jos Verbeeck, die in de vierde koers acte de presence geeft met Quel Max. De flamboyante Belg zal met de ruin gerust niet in één lange rush naar huis rijden in dit dertien paarden grote veld. Zijn aanwezigheid is een week na zijn winst in de Prijs der Giganten al opvallend. De koers is bijvoorbeeld vernoemd naar een Finse topdraverij, de Finlandia Ajo, die hij met paarden als Kiwi en Dryade des Bois ook al wist te winnen. Maar welke topkoers won hij eigenlijk niet?
Zelfs de Copenhagen Cup, waarnaar de vijfde koers is vernoemd, werd door de Belg gewonnen met Triple T Storm (1996). In deze vijfde draverij gaat de onlangs is Groningen zeer snelle Teunie Boszorg (Kurt Roeges) weer op jacht naar de winst. Vinny Kingsdeep is met Ruud Pools een aantrekkelijke outsider, mogelijk wordt hij weer van dezelfde opzet voorzien als in zijn jonge jaren toen hij uiterst succesvol was
Ook in de Supertriokoers komt Jos Verbeeck weer aan de start. De eerste prijs van 1250 euro was aanlokkelijk genoeg om zijn Ackaturbo in te schrijven. Zijn laatste zege dateert van juli en de tijden zijn uiteraard wat nietszeggend, want onduidelijk is hoe die zich verhouden tot de snelle zeges van Valery Dragon. Met Hoofddorper John de Leeuw was die merrie tot dusverre altijd bij de eerste drie te vinden en het overgrote deel van haar koersen wist ze te winnen.
De achtste koers kent een kwantitatieve topbezetting: veertien deelnemers die nog aan het begin van hun loopbaan staan. De koers is moeilijk te voorspellen. Een snel paard als Wingbeat Slipper won bijvoorbeeld zijn laatste koers hier, maar de fraai gefokte ruin maakt net zo makkelijk een galoppade. Een ding is zeker: de juiste voorspeller gaat aan zijn of haar weddenschapje flink verdienen!
De meeting wordt afgesloten met een koers voor de subtop. Roesjha Dear imponeerde in zijn laatste twee starts en klopte vorige week onder meer klasserijke paarden als Tycho of Pass en Uschi Rich. Hij kan zijn derde winst op rij boeken in handen van Stefan Schoonhoven. Swiebertje Kes keert noodgedwongen weer even terug voor de kar. Hij heeft een hele rits zeges achter zijn naam staan, maar die boekte hij allemaal in het montégenre. Met Bas Crébas gaat hij het weer in zijn oude stiel proberen. Zijn laatste zege voor de kar dateert van ruim een jaar geleden, toen hij met amateur Fred Handelaar won op de graspiste van Joure.