TWEEDE EDITIE MINIDRAVERIJEN TREKT RECORD AANTAL DEELNEMERS

koersen 7 mei 2007

Pijning, Bakker, Den Hartog, Verkaik, Swart, De Vlieger, Posthumus, Van Leeuwen, De Ruyter, Kooyman, Zijp, Onrust en Brouwer. Het zouden de namen van pikeurs kunnen zijn tijdens de paardenraces van maandagavond op de Alkmaarse drafbaan. Dat is ook zo, maar in dit geval zijn het (klein)kinderen van de bekende namen in de sport.

De tweede serie van de Minidraverijen gaat immers van start met opnieuw twee afdelingen waaraan zo’n veertig kinderen deelnemen. De belangstelling is daarmee nog altijd groeiende voor deze tak van sport, die in enkele Scandinavische zelfs op semiprofessionele basis wordt bedreven. Dat zou in ons land in de toekomst ook best eens het geval kunnen zijn, want de banen van Alkmaar en Wolvega hebben in ieder geval de handen ineengeslagen op dat gebied. Ook de rijders zelf kijken met graagte over de landsgrenzen, zo maakte Jeffrey Mieras na zijn zege van een maand geleden bekend. “Ik ga binnenkort ook in Duitsland starten. Daar krijg je geen geldprijzen zoals hier in Alkmaar geloof ik, maar het is wel leuk om mee te maken”, aldus de jeugdige deelnemer uit Boyl. Ook Alie Luitjes, die vanuit de Starnmeer met haar Ace Stables de zaken perfect coördineert, is enthousiast over de steeds toenemende belangstelling. “De eerste jaren hoefden we niet te vrezen dat we ‘nee’ moesten verkopen, maar met twee koersen per keer zit de kans er nu in dat je kinderen moet teleurstellen omdat er geen plaats meer is. Wel houden we in de gaten dat iemand die wordt uitgeloot een volgende keer weer wel aan de beurt is.”
Naast de Minidraverijen wordt ook bij de professionals een leuk programma afgewerkt. Voor het publiek is de vijfde koers extra interessant, want op de kwartetdraverij staat een fikse ‘jackpot’, zodat voor iemand die de juiste volgorde van de eerste vier aankomende paarden weet te voorspellen een aardige uitbetaling gegarandeerd lijkt. Er zijn natuurlijk wel een paar dravers die in ieder geval niet op de tickets mogen ontbreken, zoals Vladimir Spirit met de nationale kampioen bij de amateurs Fred Handelaar in de sulky. De al meer dan een kwart eeuw als amateur actieve Handelaar jaagt dit seizoen op zijn zeventiende titel en heeft daarbij aan Vladimir Spirit een dankbaar paard. Van de zes keer dat hij met de hengst in actie kwam, won hij drie maal.
Ook de titelverdedigster bij de amatrices is present. De Zandvoortse Annemiek Beekman rijdt met Utana Promise en ook op haar conduitestaat is niets aan te merken. De 37-jarige, die haar loopbaan tussen de paarden begon op het racecircuit van haar woonplaats, komt met dezelfde cijfers als Handelaar aan het vertrek: drie zeges in haar laatste zes starts met de merrie. Ze heeft ten opzichte van haar concurrent een belangrijk voordeel omdat ze over de korte afstand mag beginnen vanuit het eerste gelid. Dat geldt ook voor Urania met eigenaar Ton de Wit uit ’t Zand. De merrie leek ooit kansrijk voor het klassieke circuit, verhuisde vorig jaar met succes richting de kortebaan, maar liet bij haar laatste starts zien weer helemaal in orde te zijn met een snelle zege. Een rol van betekenis is normaliter ook weggelegd voor Tabatha Jago met oud-kampioene Hilda Hofstra. Twee weken geleden kwam de combinatie nog ongelukkig ten val. Als de merrie daar geen kwade gevolgen van heeft ondervonden, is ze hier weer voorin te vinden.
Dat levert meteen al een kwartet kandidaten op voor de zege, maar daar kunnen nogal wat kanshebbers bij gevoegd worden. United West van de IJmuidense vishandelaar Jaap Thiele bijvoorbeeld wordt gereden door de in topvorm stekende Friezin Hiltje Tjalsma. Cees Imming stuurt vanuit Callantsoog zijn Spice Princess de baan op met de markante Flip van Dijk. De merrie zou hier de kop weleens kunnen krijgen en is dan maar moeilijk terug te wijzen. Ook Turbo Attack (Monny Krant), Tipollino (Gretha Posthumus) en Tomahawk (Eus van den Berg) zullen niet zonder aspiraties de sintels van het ovaaltje betreden.
Mocht de aankomst opnieuw niet geraden worden, met een verrassende winnaar is dat niet onwaarschijnlijk, dan ontstaat er voor de tiende en laatste koers meteen een megajackpot. En die afsluitende koers brengt helemaal een open veld van elf combinaties aan de start…
Het programma begint maandag om 18.20 uur. De jeugd heeft, onder begeleiding, gratis toegang.