STAYERSTROFEE COMPLEET OPEN DUEL TUSSEN KILOMETERVRETERS

De Friese Stayerstrofee heeft in de loop der jaren altijd fraaie winnaars gekend. In het verleden waren dat nog Europese grootheden, tegenwoordig zijn op de palmares vooral nationale toppers terug te vinden. De dit jaar nog vanwege haar afscheid in de bloemen gezette Rhythm and Speed won twee jaar geleden, vorig jaar was de fraaie Olympic As de beste vóór Souteneur en die ruin is er nu met nieuwbakken beroepstrainster Mieke van der Meer ook weer bij.

Friese Stayerstrofee

Vorig jaar was de merkwaardig genaamde Souteneur echter in de vorm van zijn leven, momenteel lijkt hij toch wat minder op dreef, vandaar dat de favorieten elders gezocht moeten worden. Of…
In het eerste band start Teaser Elegance met Hugo Langeweg jr. De hengst zou op basis van zijn zes zeges op rij vorig jaar nu zo weer naar de winst kunnen gaan, maar hij moet nu een kilometer meer afleggen dan bij zijn langste opdracht tot dusverre. Over stayersbloed beschikt hij mogelijk via vader Arnaqueur. Dat is ook de vader van de hier met Jos van Koolwijk aanwezige Orta Luce. Deze was in 2004 al eens de sterkste in de Friese krachtproef. De tien jaar oude ruin lijkt gezien zijn prestaties dicht bij die topvorm te zitten. Onlangs werd hij met klein verschil tweede achter de Duitse vedette van Arnold Mollema, Uncle Joe’s Jet, maar in deze koers krijgt Orta Luce wat startvoordeel zodat op papier het duo aardig in evenwicht lijkt. Mollema zou deze koers twee keer achtereen op zijn naam kunnen schrijven, hetgeen eerder ook Peter Strooper ooit lukte met Quintus Pay. De Callantsoger vertrekt met de niet kansloze Unico Limburgia. Henk Grift imponeerde laatst in Gelsenkirchen met good old Com Karat. Ooit won de inmiddels elf jaar oude hengst de Grote Prijs der Lage Landen. Op zijn best is hij hier opnieuw voorin te vinden. Een mooie koers met een heel fraai veld!
Dat geldt ook voor de afsluitende Zilveren Stakes. Patrick de Haan brengt de in Duitsland succesvolle Indian Boy in stelling, maar het optreden van Valdano Boko (Hugo Langeweg jr) onlangs op Duindigt boezemt net wat meer vertrouwen in. Bas Crébas won maandag nog met Hit Parade na een verbluffende koers buitenom in Dinslaken, maar ook voor de overige deelnemers zijn wel redenen aan te geven waarom zij zouden kunnen winnen. Versace wijkt bijvoorbeeld voor de tweede maal in haar loopbaan uit naar Wolvega. Ze eindigde nog nooit buiten het trio, met uitzondering van een uiterst eervolle zesde plek in de door Virgill Boko gewonnen Derby.

Boeiend lijkt ook de koers om de Gouden Swipe te zijn. Die werd ooit door cineast Steven de Jong in 1996 tijdens Swipe Dei weer in het leven geroepen in de vorm van een seriedraverij, destijds gewonnen door Ibintulu met Appie Bosscha. De combinatie bleef de toenmalige kortebaantopper Speedy Jace voor. De favoriet is hier niet moeilijk aan te wijzen, want Tubbe BE is met Hugo Langeweg jr in een geweldige vorm gekomen. Hij zette vorige week nog een nieuw seizoenrecord neer over de mijl (1.13,6), nu is de afstand nog eens 500 meter korter, dus trainer Henk Grift zal hier van de winst uitgaan. Panky Neyenrode en Piet Kavenga kwamen in Alkmaar weliswaar tot zeges, maar ontberen vermoedelijk de pure snelheid om hier de Gouden Swipe te winnen. Tubbe BE won trouwens eerder al eens drie van dergelijke spurtkoersen op de Alkmaarse baan, hij is met het genre vertrouwd. In het verleden werd deze koers nogal eens afgewerkt in historische koerskledij, dat lijkt met de huidige snelheden nauwelijks meer verantwoord.
Ook de overige draverijen bieden fantastische sport. In de openingskoers gaat het halfzusje van Uriah Boko, de driejarige Whisper Boko, op jacht naar haar eerste zege. De door Robin Bakker te rijden merrie is snel genoeg, maar moet afrekenen met de onlangs sterk winnende Wonderful Idzarda met Arnold Mollema.
In de tweede draverij maakt Uprising River zijn heroptreden. De vraag is of hij nu al in staat is vormpaarden als Trevor Baldwin (Hugo Langeweg jr) en Vegas Heikant (Rick Wester) achter zich te houden.
In de vijfde draverij komen enkele vaderlandse subtoppers aan het vertrek, zoals Peter Strooper’s Silver Star, de oud-winnaar van de Abdell Toddington Rennen in Berlijn. Die vorm lijkt hij niet meer te hebben, dus zal Tycho of Pass vermoedelijk als één van de favorieten van start gaan. De hengst kwam vorig seizoen slechts één keer in actie, hetgeen een tweede plek in Frankrijk opleverde, maar miste de rest van het drafjaar door hoefscheur. Zijn herkwalificatie biedt voldoende hoop op een succesvol vervolg van zijn loopbaan. Trainer Jeroen Engwerda stuurt even later de in vier starts nog ongeslagen Dante de Linde de baan op. De ruin zou normaliter hier met André Bakker zijn status moeten kunnen prolongeren, getuige zijn recordverbetering onlangs in een voor zijn winsomklasse prachtige 1.14,8.