RISE AND SHINE MAAKT NA TWEE JAAR HEROPTREDEN IN WOLVEGA

Kan hij het nog? Met spanning wordt uitgekeken naar de rentree van Derbywinnaar Rise and Shine op de piste van Wolvega. De vedette keert terug na een lange periode van revalidatie. Mocht hij weer ouderwets kunnen vlammen, vormt hij een mooie versterking van onze nationale top.

Rentree van Rise and Shine

De kans dat de gewezen Derbywinnaar ‘opgesloten’ raakt, is niet groot want het veldje in deze zevende draverij van de dag is slechts zes paarden groot. Kwalitatief is er echter niks mis mee met onder meer Super TD Limburgia, die destijds op een veiling al zeventig mille aan guldens kostte, een bedrag dat hij echter al dik terugverdiende want omgerekend verdiende hij al meer dan een ton. Ophelia Fashion (Johnny Westenbrink) schopte het al eens tot een optreden op Vincennes en Banister (Richard Slijfer) draait ook al enige jaren mee. In 2005 was hij winnaar van het Gouden Paard.
Toch lijkt het vooral uit te draaien op een duel tussen Nathan Streamline en Uncle Joe’s Jet. Laatstgenoemde won onlangs een koers in de topklasse met Rick Wester, maar dat gebeurde in een tergend langzaam tempo. Het koersverloop zal nu ongetwijfeld anders zijn. Nathan Streamline acteert met Hugo Langeweg jr altijd optimaal. De vice-kampioen van Europa zat zeven maal eerder achter de Duitser en werd steeds óf eerste, óf tweede. In ieder geval gaat deze koers een goed beeld geven van de huidige vorm van Rise and Shine die bijna twee jaar uit de roulatie was. In zijn laatste optreden evenaarde hij in Duitsland nog zijn in Zweden gevestigde record van 1.12,0. Als hij die vorm bij zijn nieuwe trainer Erwin Bot weer weet te benaderen, zou dat mooi zijn voor de sport.
Ook in de slotkoers komen bovenmodale dravers in actie, zoals Urban Hanover die met Stefan Schoonhoven dit jaar zijn enige start in winst omzette. Dat leverde meteen een nieuw record op, mede omdat die koers over de mijl ging. Toch komt de hengst volgens Schoonhoven, wiens vader fokker was van Urban Hanover, beter tot zijn recht over de iets langere afstand.
De tweede draverij van de dag, voor amateurs, zou een kolfje naar de hand kunnen zijn van regerend kampioen Fred Handelaar met Uiver D. De ruin van buschauffeur Jaap van der Veen steekt in uitstekende vorm en won zijn twee laatste koersen overtuigend. Nadat een leverprobleem werd geconstateerd bij de draver is hij daaraan geholpen, waarna de prestaties zienderogen verbeterden. Concurrentie krijgt Uiver D, in training bij Henk Hamming, uitgerekend van een door diezelfde Hamming gefokte draver: de door Erik van den Bergh te rijden Uleva HH die onlangs een winnend seizoendebuut beleefde op de baan van Duindigt.

In Oudeschoot werkt Hamming hard aan zijn herstel, maar het rijden in de koers laat hij nog altijd over aan Joop Pool. De globetrotter zou in de derde draverij voor een nieuw succes kunnen zorgen met Sultan of Swing. De combinatie was dit jaar al drie maal succesvol al betrof dat steeds een koers over de mijl. Nu vertrekt men voor een opdracht van 2100 meter. Dat ligt bijvoorbeeld ook Vanquard First met Simon Woudstra prima. Het halfbroertje van de klassieke winnares Happyline First was eerder vooral in Duitsland succesvol.
De vierde koers lijkt op voorhand uit te draaien op een duel tussen twee paarden die recentelijk wonnen en te goed lijken voor deze beginnersklasse. Hugo Langeweg jr gaat met Woodland Valley op jacht naar revanche voor een laatst mislukte koers op Duindigt. In Friesland wist de hengst zijn enige start in winst om te zetten. Sneller was echter al Tassel Toronto, die een imponerend debuut kende met Arnold Mollema. Het feit dat de in Sonnega woonachtige trainer met de draver mikt op de Zweedse klassiekers zegt al genoeg over de kwaliteiten van de hengst die werd aangeschaft tijdens een jaarlingeveiling. Een koers later heeft Mollema opnieuw een kanspaard voor de kar met Watch the News, een halfzusje van Derbywinnares Until the End. De merrie won nog niet eerder, maar toonde met onder meer een tweede plaats in de Jofferprijs aan wel over kwaliteiten te beschikken.
De eerste koers in Wolvega is om 16.00 uur.