PATRICK CROWN VLAMT OP EERSTE KOERSDAG OP PISTE VAN DUINDIGT

WASSENAAR – Het publiek dat tot het einde van de middag wachtte, kon aan het slot nog genieten van een fraai succes van Wim van der Pijl met Patrick Crown.

Mooie zege

Het was een mooi heroptreden van de ruin van Karel Bonekamp, die gedurende zijn loopbaan al enkele terugslagen kende vanwege zijn gewrichtsproblemen. Ruim een jaar geleden leek Patrick Crown met vier zeges op rij in sterke velden op weg naar aansluiting met de nationale top, maar in de echt grote nummers kon hij dat gaandeweg niet bevestigen. Mogelijk lukt hem dat dit jaar wel.
De eerste winnaar van het seizoen was er meteen een met een naam die van grote publicitaire waarde voor de sport zou kunnen zijn. Al is het twijfelachtig of de ruin Van Basten zich tot net zijn grootheid gaat ontwikkelen als een andere draver die naar een beroemde sportman was vernoemd, Kees Verkerk. Frans van der Blonk boekte er in ieder geval zijn eerste seizoenzege mee.
Het is ieder jaar weer boeiend te zien met welk jong materiaal Hugo Langeweg op de proppen komt. De veelvoudig kampioen won nu hoogstpersoonlijk met Westend, een zoon van de destijds eveneens door Langeweg en Rijnsburger Willem van der Meer gefokte merrie Polaris LM.
Zoon Hugo jr zorgde twintig minuten later voor een nieuw Schagerbrugs succes door de winst van Victory My Way. De merrie bleef daardoor ook in haar derde start nog altijd ongeslagen. De combinatie hoefde zich daarvoor niet eens echt in te spannen en bleef ver verwijderd van het eigen record.
Een koers later leek Ulrich Wielinga een dubbel te kunnen verzorgen voor Langeweg jr, maar de favoriet haalde de meet niet op reglementaire wijze, waardoor de zege kon worden opgeëist door thuisrijder Barry te Pas met Versace. De nummer zes van de meest recente Derby maakte haar heroptreden na vijf maanden koersrust.
Knap was ook de zege van Uruguay River met Kurt Roeges. De ruin keerde na enkele succesvolle winterse uitstapjes op Wolvega terug naar de baan die hem het beste ligt. Bovendien lijkt de mijl hem op het lijf geschreven, want over deze afstand zette hij zijn beste prestaties neer.
Achternaamgenoot Tepee River liet zich in de zesde koers ringeloren door Terminator, die tijdens het winterreces blijkbaar goed is doorgetraind door tuinder Cees van Eijk uit Pijnacker en de Nootdorpse Melanie Post.
In de strijd om het amatricekampioenschap was er een nuttige zege voor Hilda Hofstra. De oud-titelhoudster won met Tabatha Jago, een paard dat ze zelf in bezit heeft. Het was pas de tweede maal dat de merrie in Wassenaar aan de start kwam, normaliter verkiest ze – meestal succesvolle – koersen in Alkmaar.