OPNIEUW ZEER AANTREKKELIJKE JACKPOT OP DRAFBAAN ALKMAAR

ALKMAAR – Staatsloterij of Postcodespelletjes, ze zijn waanzinnig populair in ons land, maar de kans om wat te winnen is nog altijd een fractie van wat er wordt uitbetaald bij de paardenkoersen. Zondag is het in ieder geval al zeker dat er op de vijfde koers zelfs meer wordt uitbetaald dan ingelegd, omdat twee weken geleden op het kwartetspel een jackpot kwam te staan.

Lekkere jackpot

Gelukkig hebben mensen die wat willen verdienen aan de koers enig houvast. De term ‘gokken’ is voor de liefhebber van de drafsport dan ook een gruwel, voor veel bezoekers is het invullen van een wedbiljetje meer ‘hogere wiskunde’. Gelukkig biedt de vijfde koers wel enig houvast voor de kansenberekening. Ten eerste hebben de paarden uit het eerste gelid over de korte afstand (1720 meter) al een voordeel, daarnaast zijn dat dit keer ook nog eens de meest recente winnaars. Reden genoeg Jaelle Grolloo (Tom Kooyman), Vodka Ursus (Rick Ebbinge) en Shamrock Kingly (Aad Pools) wat meer kansen te geven dan de paarden uit de tweede startrij. Voeg bij dit trio Very Quick met Hugo Langeweg jr en het aanvangsmenu voor een mooie uitbetaling is wel compleet, al ziet men bij de populaire site Nakoersen.nl ook veel heil in King Arthur met Ruud Pools. Het halfbroertje van de voormalige Derbywinnaar Floris Bos heeft (zonder schrapper in het eerste gelid) echter geen al te gunstige startpositie én heeft enkele maanden rust genoten. In het verleden presteerde hij hier inderdaad uitstekend. Mocht er een verrassing uit de bus rollen, iets waar de Alkmaarse baan om bekend staat, dan is de tweede kwartetrit van de dag nóg aantrekkelijker.
Met dertien zeges leidt Hugo Langeweg jr het pikeursklassement en het is niet waarschijnlijk dat de Schagerbrugger op dat ongeluksaantal zal blijven staan. In de openingskoers treedt hij aan met Victory My Way. De merrie is na twee starts nog ongeslagen, maar het is even afwachten of ze ook in Alkmaar uit de voeten kan. Ze is een dochter van Koos van Camstra, een puike hengst waarmee de eigenaren van Victory My Way, de Helmondse familie Gerrits, destijds ook al heel succesvol waren. Moeder Pinky is weer een dochter van Badiah Lelystad, waarvan de Noord-Brabanders ook successen boekten met zoon Komet November.
Moeilijker in te schatten is de tweede koers, met tien deelnemers die bijzonder aan elkaar gewaagd ogen. Op basis van zijn laatste zege lijkt Rocky Starlake met Robin Bakker een logische keuze, maar het zou de eerste keer zijn dat de ruin een overwinning zou bevestigen. De door de Heiloose Susan Wiedijk getrainde draver liet zijn eerste drie zeges steeds volgen door een plaats buiten het trio. Even afwachten dus…

In Noord-Holland rekent men dit jaar weer op een belangrijke rol van Martin Blankendaal in de strijd om de nationale pikeurstitel. De vleeskenner van Warmenhuizen heeft die titel één keer gewonnen en dat smaakte beslist naar meer. In de derde koers heeft hij een gerede kans op de winst met Renegate B, een dappere merrie die de vorige keer eigenlijk door een ongelukkig koersverloop naast de winst greep. Het blijft echter oppassen voor de Belgische Ringo met Gaby Hendrickx, een echte baanspecialist en bovendien een prachtig paard om naar te kijken. Later op de middag heeft Blankendaal met Valley Wonder van de Schager cafetariahouder Jack de Jong nog een tweede reële kans op bloemen. De merrie liep vorige keer na een fout aan de start nog een prima koers.
Romeo Beemd lijkt het aangewezen paard in de draverij over 1100 meter. De afstand, in het leven geroepen om kortebaners te laten overwinteren, is de schimmel vanuit het eerste gelid op het fraaie lijf geschreven.
Via een stayerskoers vanuit de banden wordt de voorlaatste koers bereikt. Normaliter gaat baanspecialist Unique Star hier weer een toonaangevende rol spelen. De hengst van Pascal van Velzen werd door Lindsey Pegram vier keer gereden in Alkmaar, met vier keer een zege als resultaat. De Heiloose heeft in de slotkoers eveneens een kanshebber voor de kar (Usnach Frisia), maar die zal het tegen paarden in topvorm als Anica Lass (Aad Pools) en Unknown Horse (John de Leeuw) niet eenvoudig krijgen.
De eerste koers is zondag om 13.30 uur. De jeugd heeft, onder begeleiding, gratis toegang.