ALKMAAR BIEDT PUBLIEK MOOI PROGRAMMA VAN TIEN KOERSEN

18 februari 2007

ALKMAAR – Om de week starten blijkt voor de Alkmaarse baan een succesformule, want het kost nauwelijks moeite de velden vol te krijgen. Voor zo’n twintig paarden was zelfs geen startplekje te vinden. Ook de landelijke subtoppers weten het ovaaltje zondag te vinden. Ze komen in actie in de zesde koers.

Er staat nota bene een oud-winnaar van het Gouden Paard aan de start in de vorm van Banister. Die was in 2005 de sterkste in deze semiklassieker, die zaterdag op het programma prijkt op de baan van Wolvega. De inmiddels tien jaar oude ruin wordt gereden door Adri van Wijngaarden, die twee weken geleden sinds lange tijd weer een koers wist te winnen en daarbij volkomen begrijpelijk compleet ‘uit zijn dak’ ging. Banister maakt na enige maanden koersrust zijn rentree en is dus wat moeilijk in te schatten. In het verleden was de zoon van Ditka Hanover met zijn Haagse rijder veelvuldig winnaar op Duitse banen als Recklinghausen en Dinslaken. De laatste baan valt enigszins te vergelijken met die in Alkmaar.
Er staat meer topgeweld in deze koers. Paradepaard Orion Dijkhoeve heeft karakter te koop, maar treft zware tegenstand. Hij wordt echter gereden door de zestienvoudig nationaal amateurkampioen, Fred Handelaar. Piet Kavenga toonde de laatste keren klasse over de korte afstand en Pacific Valley plaatst zich in de kaasstad altijd. In 2003 liep de ruin zijn nog altijd staande record tijdens het Europees Kampioenschap voor vijfjarigen in het Italiaanse Treviso. Hij had toen lang zicht op eremetaal in een koers die werd gedomineerd door het duo Kiwi en Kleyton, twee paarden die later uitgroeiden tot Europese toppers. De Zandvoortse Annemiek Beekman start met Nathan Streamline, een hengst die in dit veld zijn reputatie kan opvijzelen, hetgeen voor een dekhengst altijd handig is.

Op de eerste koers staat een jackpot voor het spelend publiek op het triospel. Omdat het vooral jonge en onervaren dravers zijn die hierin hun opwachting maken, zou een verrassende aankomst mogelijk zijn, maar gelukkig lijkt er toch een ‘zekerheidje’ tussen de paarden te staan in de vorm van Blackberry. De Amerikaanse merrie zou met Hugo Langeweg jr hier normaliter niet te kloppen moeten zijn, want in een proefje bewees ze al op de baan uit de voeten te kunnen.

De tweede draverij is vernoemd naar de nieuwe aanwinst van het flink investerende eigenarenduo Ger Visser en Jitse Steensma, Quick Wood. De snelste tweejarige vorig jaar in Frankrijk zou de neus ophalen voor het Alkmaarse baantje, maar misschien kan de vorige keer winnende Shrek een heel klein beetje in de buurt komen met amateur Burt de Visser. De zoon van oud-Derbywinnaar Egbert de Visser was twee weken geleden goed op dreef met de ruin die, bij een goede start, een mooie kans op een nieuwe winst heeft.
Hugo Langeweg jr won vorig jaar de Derby met Virgill Boko, naar wie de derde koers vernoemd is. De hengst werd eerder deze maand uitgeroepen tot Draver van het Jaar. Twintig minuten later kan de Schagerbrugger met Typical Meadow weer een nieuw succes boeken. De combinatie was al vier maal op rij onklopbaar en treft in een stayerskoers met bandenstart opnieuw een kolfje naar zijn hand. Ooit begon de hengst zijn loopbaan met liefst negen zeges op rij, dus een recordserie is nog even niet in zicht.

Langeweg jr zou met Very Quick ook een belangrijke rol moeten kunnen spelen in de vijfde koers.

Voorafgaande aan deze kwartetdraverij zal het druk zijn bij de kassa’s, er staat immers een jackpot van zo’n zes mille op de koers. Very Quick heeft geen al te gunstig startnummer, kwam nog nooit eerder in actie op deze baan en zou te maken kunnen krijgen met wat staltactiek van de cavalerie van Tom Kooyman, die liefst drie paarden aan het vertrek heeft. Kooyman kiest zelf voor Vites Buitenzorg, de hengst die bij hem door het Alkmaarse bestuurslid Piet Groot in training is gegeven.
Een bizarre reeks heeft de in de achtste koers aantredende Rijk neergezet. Hij werd inmiddels zes maal op rij tweede…

De laatste twee koersen zijn wederom optimaal bezet, met tien gelijkwaardige dravers in de voorlaatste koers en elf paarden in de slotkoers. Die kan, mocht de eerste kwartetkoers van de dag niet zijn geraden, uiteraard extra lucratief zijn.

De eerste koers is zondag om 13.30 uur.