UFO KIEVITSHOF MOOIE NAAM OP ERELIJST WILLEM H GEERSENPRIJS

WOLVEGA/ZATERDAG – Naast de kampioenenhuldiging stond in Wolvega ook de semiklassieke Willem H Geersenprijs op het programma. De klassieker die opgedragen is aan één van de grootste pikeurs uit onze sporthistorie werd een prooi voor favoriet Ufo Kievitshof, die met Hugo Langeweg jr het vizier nu op de Franse koersagenda gaat richten.

Richting Frankrijk
De Willem H. Geersen-prijs houdt sinds 1975 de herinnering levend aan één van de meest markante trainers én pikeurs in de Nederlandse sport. Geersen was in zijn lange loopbaan liefst 25 maal kampioen bij de rijders in ons land en pakte die titel 29 maal bij de trainers!

Vooral met zijn optredens met Hairos II legde Geersen veel eer in. In 1960 schreef hij drafsporthistorie door met de Franse import de Prix d'Amérique te winnen, waarna hij in hetzelfde jaar op Roosevelt Raceway in Amerika het wereldkampioenschap op zijn naam schreef met Hairos II. Vorig jaar was de internationale vedette Passing Renka met Jeroen Engwerda de sterkste in de Prijs.

Ook zijn opvolger lijkt een internationale loopbaan tegemoet te gaan. Ufo Kievitshof verdiende al meer dan een ton, met dank aan onder meer een tweede plaats in de Duitse Derby. Met Hugo Langeweg jr won de hengst zijn laatste zes koersen, waarbij het Criterium der Vierjarigen. Na zaterdag mag hij ook de Willem H Geersenprijs op zijn palmares bijschrijven. De vader van de winnende rijder won in de voorbije tien jaar deze klassieker liefst vijf maal: drie maal met Paul Trot en één keer met Koko Dijkhoeve en Intact Hornline. Grote namen, die de waarde van de winst van Ufo Kievitshof onderstrepen. Na de meeting kreeg Langeweg jr zijn gouden helm uitgereikt door een andere coryfee, Jan Wagenaar. Deze zei veel van zichzelf in de huidige kampioen te herkennen.

De eerste winnaar van de dag was Vulcano Transs R, een vier jaar oude zoon van de Duitse kampioenshengst Diamond Way. De hengst heeft een mooie afstamming. Zo kwam de eveneens door het duo Bloemert/Redder gefokte oudere broer Torpedo S (voorheen Torpedo Transs R) al tot een rap record van 1.14,6. Vulcano Transs R zegevierde voor de tweede maal in zijn loopbaan, beide keren werd hij gereden door Hans Bot. De man uit Otterlo won overigens ook de afsluitende koers met de verrassende Utopian Dragon. Begin vorig jaar was de hengst óók al uiterst succesvol, toen hij met Johnny Westenbrink vier keer (bijna op rij) wist te winnen.
Nog een vierjarige draver, Victor Boko, won met Hubert Schoonhoven. De trainer uit Nijeberkoop was net zo tevreden als verbaasd over de winst, want de ruin leek in de training nog niet helemaal optimaal te zijn.
Joop Pool toonde zich ook zaterdag weer een bekwame vervanger van de na een dubbele beenbreuk langzaam herstellende Henk Hamming. Voor de tweede maal in korte tijd reed Pool de talentvolle Uiver D naar de zege.
Voor Tepee River mocht de vierde zege in zijn laatste vijf starts worden genoteerd. De ruin vormt een buitengewoon succesvolle combinatie met Ronald de Beer. Het duo bleef nu een andere seriewinnaar, Radja Jet, voor in een boeiend duel. Rotterdammer Aad van Schie zag later op de middag nog een tweede fokproduct van hem winnen. Uruguay River scoorde eveneens de vierde zege uit vijf recente starts, alleen was dit keer trainer Jan van Dooyeweerd zelf verantwoordelijk voor de bloemen.

Ook Vliegensvlug is aan een leuke serie bezig. De hengst die door Willem Paardekooper langs het Wassenaarse strand wordt getraind, werd door John de Leeuw voor de twee keer in successie naar de winst gereden.
Bij de amateurrijders boekte Martin Blankendaal zijn eerste seizoenzege. De Barsingerhorner won met de wat wisselvallige merrie Renegate B, die zonder fouten vaak uitstekende koersen afwerkt. Zaterdag was weer zo’n positieve uitschieter. Grootmoeder van de merrie is oud-Derbywinnares Ironie, die in 1970 de belangrijkste klassieker op Hollandse bodem wist te winnen.