Alkmaar met elf mooie koersen een veelbelovend drafjaar in

ALKMAAR, ZONDAG
eerste start, 13.30 uur

Alkmaar heeft in de wintermaanden weleens meer moeite moeten doen om de koersen vol te krijgen. Op de dag dat de Tom Kooyman Memoriaal wordt verreden, is daarvan echter geen sprake, want de belangstelling is weer bijzonder goed.

Tom Kooyman Memoriaal

Sinds het overlijden van Kooyman senior heeft de Memoriaal een vaste plaats verworven op de koerskalender van het ovaaltje. De Alkmaarder won in zijn loopbaan 750 koersen. Zijn beste draver was Hoot Song, die destijds de Productendraverij won en in de Derby een jaar later slechts de fameuze Henri Buitenzorg voor moest laten gaan. Ook Joke Dartel (winnares van de Jofferprijs in 1970) en Flying Victoria (Sweepstakes 1967) schreven voor Kooyman hun naam bij op een klassieke erelijst. Begin jaren tachtig werd Kooyman nog eens kampioen op de kortebaan. De koersen zijn voor het merendeel vernoemd naar glorieuze dravers uit de loopbaan van Kooyman: Orly Norton, Galatea, Koentje Dartel, Zus Hanover en Kwik Hanover doen vooral bij de oudere bezoekers een prettig klinkend belletje rinkelen.
In de Memoriaal komt de winnaar van de vorige editie aan de start, namelijk Orion Dijkhoeve. De winst van de inmiddels tien jaar oude ruin was destijds de voorbode van een voortreffelijk seizoen, want de karakterdraver werd uiteindelijk Paradepaard van het Jaar op Alkmaar. Twee keer op rij deze koers winnen, zou overigens een geweldige stunt zijn, want Unique Boko lijkt hier met Hugo Langeweg jr normaliter te sterk voor de rest. De dochter van de fameuze Speedy Volita, Kooyman senior kwam ongetwijfeld nog tegen de supermerrie in actie, deed het de eerste maal op deze baan nog behoudend om wat te wennen, maar versloeg in haar tweede optreden hier enkele lokale toppaarden. Sinds augustus deed de merrie bijna geen stap meer verkeerd, alleen met de Fransman Louis Baudron viel ze een keer buiten de prijzen.

Onder de liefst elf koersen zitten nog veel meer leuke draverijen, waarbij de kwartetdraverij natuurlijk extra interessant is vanwege de forse jackpot die op dat wedspelletje staat. Er komen twaalf combinaties aan het vertrek en het voorspellen van de winnaar is al moeilijk, laat staan het invullen van de eerste vier aankomenden in de juiste volgorde. Rijk (Rob van Toor) legde hier al enkele keren beslag op een tweede plaats, waarbij hij echter vaak Tom Lucswolle voor zich moest dulden. De door mede-eigenaar Fred Kuijpers voorheen vaak zelf in de training onder handen genomen ruin heeft zich de laatste maanden opvallend verbeterd en won al diverse keren. “Hij is tegenwoordig alleen zó druk in het werk dat ik hem van trainer Andries van der Blonk zelf niet meer mag rijden”, aldus Zaankanter Kuijpers. Aan Frans van der Blonk is de ruin wel toevertrouwd.

De eerste winnaar van het jaar lijkt er op voorhand al een te worden met een sympathieke uitstraling. Vanuit het tweede gelid start Uitgeester Aad Pools met zijn Viva’s Limburgia, die zich echter zal moeten reppen om Velvet Boko (Hugo Langeweg jr) te achterhalen. De merrie is eigendom van Ton en Cees de Groot; de Alkmaarse vader en zoon zijn al sinds jaar en dag op gewaardeerde wijze bezig de sport te ondersteunen.

De over een maand 76 jaar oud wordende Pieter Jan Huizinga heeft zelfs twee paarden in deze koers. Zelf rijdt hij met Venta, terwijl de jeugdige Rick Wester met Vuurvlinder in actie komt.
En zo is het programma doorspekt met leuke deelnemers. Komt Roelof Maring met Virgine Sea voor de derde keer op rij vanuit Groningen om de winst op te halen in de tweede koers? Is de schimmel Romeo Beemd een koers later weer onverslaanbaar over 1100 meter en gaat Typical Meadow in de stayersdraverij vanuit het tweede band naar zijn derde zege in successie? En keert in de achtste draverij Unique Star met de markante Flip van Dijk weer terug in de winnaarsring? Het zou voor de in Heiloo door Lindsey Pegram getrainde hengst de vierde keer op rij zijn in Alkmaar. Kortom, ingrediënten genoeg voor een onderhoudende koersdag die wordt afgesloten met een maximaal bezette koers waarin Anica Lass met Josette Pools de voornaamste kandidate voor de zege is.

De merrie werd eind vorig jaar nog geveild tijdens de geanimeerde Buitenzorg-veiling, waarbij trainer Aad Pools bij een bod van drie mille zelf zijn hand maar omhoog stak. Een teken dat de Uitgeester nog veel vertrouwen heeft in de Duits gefokte draver.

De aanvang in Alkmaar is zondag om 13.30 uur, de toegang voor de jeugd is gratis.