Vinny Kingsdeep kan ‘unieke’ dubbel halen in Breeders Crown Duindigt.

zondag eerste start, 13.30 uur

Een zege in een versie van de Breeders Crown staat altijd goed op de palmares van een paard. Het stuwt de waarde van een draver omhoog. Voor een hengst kan het, mocht hij zich goed ontwikkelen, zijn dekgeld stimuleren. Maar belangrijker is een goed optreden nog voor merries. Ze zijn later niet alleen zelf als fokmerrie meer waard, hun latere kinderen brengen over het algemeen op de veiling ook meer op.

Vinny op herhaling?

Vorig jaar won Vinny Kingsdeep als tweejarige de eerste versie van de Breeders Crown, een klassieker die naar het schijnt onder een goed gesternte is geboren. De drafsport in ons land levert goede paarden af en fokkers, voor wie de Breeders Crown feitelijk in het leven geroepen is, profiteren daar natuurlijk van.
Vorig jaar werd alleen gereden bij de tweejarigen, dit jaar krijgt die lichting als driejarige opnieuw een kans om zich in de kijker te rijden. Dat Vinny Kingsdeep hier een ‘dubbel’ gaat scoren, oogt op basis van zijn recente prestaties misschien een beetje onwaarschijnlijk, want de laatste zege boekte de ruin uitgerekend in de Breeders Crown voor tweejarigen, nadat hij eerder al tweede werd in de klassieke Jonkerprijs. Van talent is hij dus allerminst gespeend en omdat halfbroer Remington Forest juist weer een ‘laatbloeier’ bleek, zal de loopbaan best nog een succesvol vervolg kunnen krijgen. Maar bij de favorieten zal hij niet behoren. ‘Veilingkoopje’ Virginia Victory, Vriend v Wolvega, de heroptredende Vic van Vamstra en zijn stalgenooot Vriend Vryenesse lijken de laatste tijd wat meer ‘de vorm van de dag’ te hebben. Met dertien dravers is de bezetting overigens zowel kwalitatief als kwantitatief zeer behoorlijk.
De merries gaan in hún Breeders Crown op jacht naar een fors deel van de zesduizend euro in de prijzenpot. Dit oogt als een mooi open koers met de snelle Kaliman-dochter Her Way met Ruud Pools en de eveneens niet trage Vamp Victory met Jan van Dooyeweerd. Toch zal natuurlijk Vogue dé grote zegekandidate zijn. De donkerbruine merrie van Miep Nijdam (voorheen door het leven gaande onder haar meer bekende meisjesnaam Hamming) won eerder al de Fokkerstrofee. En haar eigenaresse gaat, zo bleek onlangs uit een fraai artikel in Draf & Rensport van het wandelende drafsportarchief Durk Minkema, al zo’n veertig jaar mee in de drafsport.

Al in 1967 won Miep Hamming haar eerste koers als zestienjarige, toen ze de óvergrootmoeder van Vogue, Coryphee RH, naar de winst voerde. Die eerste zege in haar loopbaan keert nu dus steeds weer terug wanneer zij Vogue ziet winnen!
De Troostversie heeft op Duindigt de titel V Consolation Breeders Crown meegekregen. Hoewel er toch bijna drie mille valt te verdienen, is de animo niet groot te noemen, zodat Caroline Aalbers hier met Valerie S een mooie kans heeft te winnen. De merrie van haar voormalige plaatsgenoot Van der Sande uit Nootdorp lijkt hier qua snelheid de beste papieren te hebben. Al doet ook de naam Vliegensvlug van de in handen van John de Leeuw zijnde concurrent hier enig vuurwerk vermoeden. De hengst was inderdaad al twee keer dicht bij de zege.

In de openingskoers maakt Un Gamin Impuls zijn opwachting op de baan van Duindigt. De hengst uit de stal van Rob de Vlieger, die zijn naam dankt aan de voormalige kortebaankampioen Un Gamin, was dit jaar in Groningen schier onverslaanbaar. Blijkbaar is de vorm onverminderd goed en wil de Zwaanshoeker ook in Wassenaar hiervan nog profiteren. De hengst kan wel degelijk uit de voeten op deze ondergrond, want hij won er eerder dit jaar al eens.

De meeting wordt afgesloten met twee koersen op de kleine ‘Nootdorp’-piste. Deze koersen, die vanwege het dit jaar aangelegde kunstlicht er voor zorgen dat de meeting niet té vroeg hoeft te beginnen, zijn soms moeilijk voorspelbaar en zorgen dus vaak voor lucratieve uitbetalingen.