Driejarige dravers op jacht naar succes in Wolvega

In het Friese Wolvega valt het meeste geld zaterdag te verdienen door de driejarigen. Zij starten in twee afdelingen van de Driejarigen Winter Stakes, waarin beide keren in totaal meer dan tien mille klaar ligt voor de eerste aankomenden.

Echte jaargangtoppers treden er vanwege de uitschrijving van de koersen niet echt aan in de Winter Stakes voor driejarigen. Die hebben immers meer gewonnen dan de limiet voor deze koers. Neemt niet weg dat er een aantal potentiële toppaarden achter de startauto plaatsneemt.

De deelnemer met het snelste record achter haar naam is Vamp Victory, vorig jaar nog winnares van de Breeders Crown Merries bij de tweejarigen. Aangetekend moet wel worden dat ze tot dusverre alleen wist te winnen op de baan van Duindigt. Qua vorm lijkt Varenna (Hugo Langeweg jr) de beste papieren te hebben. De draver van oud-kortebaancrack Willem Swart uit Egmond-Binnen won al vijf keer in zijn nog prille loopbaan. Hij zal, schatten we in, als favoriet aan het karwei beginnen.

De tweede afdeling oogt minstens even sterk bezet, met recente seriewinnaars als Valeur le Blanc (Ronald de Beer) en stalgenoten Victory As met Jeroen Engwerda en Victoriusmagic S met Ruud Pools. Wie wordt de vooruitgeschoven pion in dit mogelijke ploegenspel? Een interessant puzzelstukje voor het spelend publiek, omdat het koersverloop moeilijk valt in te schatten.
In de eerste koers in het kader van Wolvega’s Kerstcircuit is het optreden van Rob Amse’s Rejoy Cartouche interessant. De ruin weet zich steeds opnieuw te verbeteren en mag het nu opnemen tegen twee fokproducten van Koos Kuivenhoven: Vampire Twiko en Twister Twiko.

In de tweede serie van het Kerst Circuit mag Sugar Melon op jacht naar revanche. De ruin reed vorige week een tumultueuze koers met Chiel Wildhagen, waarin hij bijna buiten de baan belandde. Daarvoor won het duo drie keer op rij en het oppakken van die draad ligt voor de hand. Voorinja (Hans van der Pijl) doet haar naam de laatste tijd overigens ook alle eer aan.

Er zijn liefst drie koersen in het kader van het Kerstcircuit. De afsluitende kraker zou voor Urania Stardust met Ruud Pools aantrekkelijk kunnen zijn.

In de openingsdraverij treedt Very Nice Lobell aan met Jan Wagenaar. De routinier uit Otterlo weet nog altijd tot aansprekende prestaties te komen. Mogelijk kan hij Very Nice Lobell haar eerste winst op Nederlandse bodem bezorgen, in Duitsland wist ze wel al eens te winnen.

Cees Kamminga klimt zelf op de kar in de derde koers, waarbij de Willemsoorder Veerle Wollem voor zich krijgt. De merrie, die een halfbroertje in Tsjechië heeft lopen, won haar eerste koers makkelijk en kan volgens haar trainer nog wel een stuk sneller dan toen. Ook in de vijfde koers heeft de ooit in Oldelamer begonnen Kamminga een kanspaard met Radja Jet, De ruin is een zoon van Kamminga’s voormalige succespaard Fulmar Jet, met wie hij in 1993 de Gouden Zweep won. Radja Jet is de laatste tijd sterk in vorm verbeterd. Drie van zijn vier laatste starts werden in winst omgezet.

De zevende koers brengt enkele goede middenklassers aan de start. Paarden die zich soms wagen tegen de subtop (zoals seriewinnares Uniek Buitenzorg) of die duidelijk bezig zijn de stap naar de top te maken. Siem Schermer is er zo een. Hij start met Rick Wester. De ruin is sinds vorig jaar oktober eigenlijk onafgebroken bezig aan een goede reeks prestaties en lijkt maar niet te verlangen naar wat rust.