Opal Viking wint klassieker

MONTEGIORGIO – De Palio Dei Comuni in Italië is een van de laatste grote koersen van het drafjaar in Europa. De koers werd dit jaar een compleet Zweeds festijn, waarbij de eerste zes plaatsen werden bezet door dravers met connecties binnen dat land. De winst ging naar Opal Viking.

De Palio Dei Comuni is een wat merkwaardige koers, want liefst 24 buurgemeenten van Montegiorgio zorgen voor een spectaculaire atmosfeer. Iedere plaats adopteert die dag een draver waarvan de rijder dan de kleuren van een dorp of stad aantrekt.
De koers bestaat sinds 1989 en is inmiddels gewonnen door diverse legendarische dravers, zoals Moni Maker. Dit jaar was de Finse
Passionate Kemp met Jorma Kontio de grote favoriete. De merrie representeerde de stad Montapone, dat voor het laatst in 1994 de winnaar ‘sponsorde’. Passionate Kemp won haar serie eenvoudig, voor Tygo Idzarda van de Nederlandse Stal Quattro uit Bolsward, die vervolgens in de eindstrijd niet meer aan zou treden.

Passionate Kemp ging als grote favoriete naar de eindstrijd. Daarin miste Kontio echter de start, waarna een poging om koploper Hövding Lavec te belagen eveneens mislukte. Opal Viking won uiteindelijk met Fabrizio Ciulla.