Bolets creb naar sensationele winst in elite mijl, breeders crown gaat naar wervelwind

WOLVEGA, ZATERDAG
In Wolvega werd zaterdag de tweede jaargang van de Nederlandse Breeders Crown in gang gezet. De versie voor tweejarigen, de W-jaargang, ging naar Wervelwind van Stal De Groningers met Robin Bakker in de sulky.

Wervelwind wint Breeders Crown
De winst van Wervelwind met Robin Bakker was opvallend, want de merrie ging in deze tweede editie van de Breeders Crown voor tweejarige dravers niet bepaald als favoriete van start. Die eer was voorbehouden aan Wout Wielinga en Wings Summerland, die de overige ereplaatsen bezetten. Wervelwind is een late beloning voor een investering die de familie Roggen van Stal De Groningers in 1999 deed. Zij kochten toen de moeder van Wervelwind, Pepper Butcher, als jaarling, maar de merrie zou nooit een stuiver verdienen. Hoewel Pepper Butcher inmiddels uit het stamboek is geschreven, lijkt ze met Wervelwind toch nog een laatste goede daad te hebben verricht voor de Groningse eigenaren. De tweede plek ging naar de in de slotfase zeer moeizaam dravende Wout Wielinga, eigendom van Klaas Wiersma van ‘dagsponsor’ WS Fish International.
Trainer Hans Bot had vanuit Otterlo eerder al positieve geluiden laten horen over zijn Wahinie Stardust, die in de belangrijkste klassiekers nog geen rol van betekenis had kunnen spelen. Na een dik betaalde zege in een Stakeskoers voegde de dochter van Incredible Crafts er nog eens 2.700 aan toe met de winst in de Breeders Crown voor merries. Vermoedelijk mag de tweejarige, die dit jaar al tien mille verdiende, nu even van een winterpauze genieten.
De Troostversie van de Breeders Crown werd een prooi voor Wight Summerland met Hugo Langeweg jr. Het betrof het eerste optreden in koersverband van de hengst, een zoon van twee winnaars van de Productendraverij: de hengst Out of the Blue en de merrie Never Too Late. Het was voor Langeweg jr inmiddels alweer seizoenzege nummer 126.
De W.S. Fish International Elite Mijl was een bijzonder sterk bezette koers, waarin zelfs Freiherr As participeerde. De Duitse draver van het jaar 2004 moest zich, na een vermoeiende trip vanuit Italië, echter gewonnen geven tegen veteraan Bolets Creb, die op twaalfjarige leeftijd in handen van Gerrit de jong zowaar bijna nog zijn eerder dit jaar op Duindigt gevestigde record verbeterde.

De veteraan, ooit door De Jong opgedoken bij een kleine eigenaartrainer, is een ware alleskunner voor wie het jammer is dat het einde van zijn loopbaan inmiddels in zicht komt. Eerder dit jaar bracht hij zijn winsom tot over de ton.
Ook voor de stayers stond er een mooie koers op de kalender, waarbij de volledig doorgebroken Titus Boko zich de snelste toonde over 3100 meter. Het was inmiddels de zevende zege van de krachtpatser dit jaar, net als bij al zijn eerdere overwinningen werd hij gereden door Ruud Pools.
De openingskoers werd een prooi voor Tahiti Yoly, een door Gerrit Jol gefokte zoon van dekhengts Getalonglittledoggy, welke destijds de eerste geregistreerde draver van jaargang 2001 was. Rijder was Johnny Westenbrink.
Pesach Boko is vanwege zijn gedrag en uiterlijk het lievelingspaard van vele mensen binnen de drafpsort. De zoon van de legendarische Mack Lobell kon door Nico Knoll voor een zacht prijsje worden overgenomen en dochter Maaike Knoll beleeft sindsdien mooie succesen met de ruin. Niet alleen won de 25-jarige er destijds haar eerste koersje mee als gelegenheidsrijdster, na haar winst zaterdag was ze ook verantwoordelijk voor de laatste overwinningen voor de staltroef.

Valeur le Blanc vervolgde zijn loopbaan met een tweede zege, waardoor de pupil van Voorhouter Dolf Rieken nog altijd ongeslagen is. De hengst werd naar een nieuw record gereden door Ronald de Beer.
De Zweed Fast haalde weer eens ouderwets uit voor eigenaresse Sierdje Schokker. De ruin was ooit door een ongeval in het land enige tijd uit de roulatie en ook rugproblemen liepen lange tijd als een rode draad door de loopbaan van de draver. Hij werd nu naar de winst gereden door Kurt Roeges, die de honneurs waarnam voor de geblesseerde Henk Hamming. De Belg was voorheen werkzaam in Oudeschoot en kende de Zweed dus al uitstekend. De tegenwoordig eveneens in Oudeschoot actieve Dion Tesselaar leverde in een gastritje overigens ook nog een winnaar af, door voor collega Cornelis Vergay Redemtion Park naar de winst te rijden.
Rick Wester voelt zich uitstekend thuis achter de rug van Rhea Jari. De jeugdige Alkmaarder die een week eerder nog enkele koersen in Italië reed, leidde de merrie nu voor derde maal in successie naar de winst in de lucratieve Supertriokoers.

Hans van der Pijl is de laatste weken vooral in zuidelijker gelegen streken (België en Frankrijk) succesvol, zaterdag haalde hij echter in een fors bezette koers uit met Voorinja van eigenaartrainer Gerrit Buitelaar uit Voorschoten. Voor Van der Pijl was het de eerste zege op eigen bodem sinds lange tijd.