Veilingkoopje wint nu ook al Breeders Crown voor vader

DUINDIGT, ZONDAG

Op Duindigt werd voor de komende winter afscheid genomen van de volbloeds, waarbij Patricia de Zeeuw op de slotdag de titel bij de amateurjockeys voor zich opeiste. Bij de dravers was het Virginia Victory met Ruud Pools de sterkste in de Breeders Crown V.

Koopje De merrie was als favoriete van start gegaan in een twaalf deelnemers groot veld, mede omdat de vorig jaar bij de tweejarigen nog winnende Vinny Kingsdeep op stal bleef met een blessure. Dat laatste was nu net de reden waarom Virginia Victory destijds de grote klassiekers zoals de Sweepstakes misliep, een serie koersen waarin ze volgens vaste rijder Ruud Pools (vorig jaar bij de tweejarigen ook al verantwoordelijk voor de winst van Vinny Kingsdeep) absoluut niet zou hebben misstaan. Het veilingkoopje van nog geen duizend euro is voor eigenaar Bryan Vader inmiddels een uitstekende investering gebleken, want ze verdiende al meer dan twintig mille. En dat zonder deelname in voornoemde klassieker en de Derby.
In de versie voor merries ging de titel naar Her Way, afkomstig uit het entrainement van de vooral in Duitsland actieve trainer Leo Kokkes. De eveneens door Ruud Pools gereden merrie was met een imponerend record naar Duindigt gekomen, maar vooral opvallend actief geweest in een Duitse klassieker: ze werd namelijk met Heiner Christiansen al derde in de Arthur Knauer Rennen te Mönchengladbach. Die uitslag was zelfs vier maal zo rendabel als de eerste plek nu, toch altijd nog goed voor 2600 euro. Ze dankte haar deelname aan het feit dat ze een dochter is van de hengst Kaliman, van wie de producten ingeschreven stonden voor de Breeders Crown.
De Troostversie van deze Breeders Crown werd een prooi voor Vladimir Spirit, die zich het afgelopen jaar uitstekend heeft ontwikkeld. Na zeges op kleinere banen als Eenrum en Alkmaar, bewees de hengst ook op de grotere banen te kunnen winnen, dit keer was trainer Frank Westerveld zelf weer op de kar geklommen.
Voor Vip Weber kwam zijn debuut in de baan te laat om nog een rol te spelen in deze nieuwe klassieker, maar gezien zijn zege zondag zou hij niet hebben misstaan in de Breeders Crown. Na een overtuigende kwalificatie in handen van Duindigt-trainer Carel Roodenrijs, zette hij in handen van gastrijder Rob van Toor nu direct een snel record neer.
Leeftijdgenote Victory S lijkt met twee zeges op rij, en eveneens een nieuw record, ook wel inhoud te hebben. De hengst werd door Jeroen Engwerda naar de bloemen gereden. Voor de Biddinghuizer was het toch al geen slechte dag, want ook met Victoriusmagic S boekte Engwerda een zege. Ze won de negende koers, die werd verreden op de kleine (verlichte) piste in Wassenaar.
Michael Schmid laat zich de laatste maanden steeds vaker zien in ons land en dat op zich is al een teken dat het bij onze oosterburen niet zo geweldig met de sport gaat. De rijder uit Essen won uit een beperkt aantal starts dit jaar al zeven maal op Hollandse bodem. De laatste winst binnen dat septet boekte hij zondag in de openingskoers met Trigger Dragon uit het entrainement van Age Posthumus.
Hilda Hofstra deed goede zaken in de strijd om de nationale titel bij de amatrices, waarin ze met Uiver H haar voornaamste concurrente Annemiek Beekman terugwees. De Zandvoortse haalde er met een tweede plaats voor Syrene Promise overigens meer uit dan menigeen voor mogelijk had gehouden.

Bij de volbloeds was het vooral spannend wie de nieuwe nationale kampioene bij de amateurs zou worden, waarbij nog drie kandidaten voor de titel waren overgebleven: Patricia de Zeeuw, Mariska Bakker en Birkje Hoorens van Heyningen. De ren zelf werd gewonnen door Jynx met Angeline Batist, waardoor de Haagse nog opschoof naar een tweede plek. Bakker (tweede met Great General) en Hoorens van Heyningen (vierde met Stranded Gentry) kwamen wel heel dicht bij de kampioenshelm, maar sneefden in het zicht van de haven. Zodoende mag de Haagse Patricia de Zeeuw, op basis van het aantal tweede plaatsen, zich de nationale kampioene voor één jaar noemen. De pas één jaar als amatrice actieve De Zeeuw neemt de titel over van Sandra Vetter.
De titel bij de beroepsrijders was al vergeven, vandaar dat de nieuwe titularis Terry Cain zich niet al te druk zal hebben gemaakt om zijn overigens knappe tweede plaats in de laatste ren van het jaar op Duindigt. Met Sharp eindigde hij vlak achter Miranda’s Sprite met Raymond Chang.