Breeders Crown krijgt vervolg tijdens topmeeting in Wolvega

WOLVEGA, ZATERDAG

eerste start, 16.00 uur

In het Friese Wolvega wacht een meeting zoals we die helaas te weinig zien. Prachtige topsport met niet alleen nationale topdravers, maar zelfs een Europese crack als Freiherr As maakt zijn opwachting op de moderne drafpiste.

Breeders Crown

Voorheen ging de Breeders Crown door het leven als de Grote Prijs der Vaderpaarden. Voor deelname is het vooral van belang van welke dekhengst destijds gebruik is gemaakt bij het fokken. Alle startgerechtigde paarden zijn reeds in een vroeg stadium ingeschreven, waarna via een afvalrace (lees: het betalen van inschrijfgelden in diverse rondes) een select gezelschap echte jaargangtoppers overblijft. Vorig jaar werd het spits afgebeten met de eerste versie, uitsluitend voor tweejarigen, waarbij Vinny Kingsdeep zich met Ruud Pools de sterkste toonde.

Dit jaar komen zeven combinaties aan de start, waarbij het eerlijk gezegd moeilijk is een echte favoriet te kiezen. Wout Wielinga (Kurt Roeges) maakte onlangs veel indruk met een zege, maar het is ook leuk om te zien hoe de eerste topper van dekhengst Pim Wielinga, Wico Toscana, zich voor eigenaar Jan Ede Kuipers ontwikkelt. En wat doet Winston Idraniem, de volgens trainster Geertje de Leeuw talentvolle schimmel van Naction Skoatter? “Als zijn kinderen het karakter van hun vader erven, kunnen het goede koerspaarden worden.” Wings Summerland (Hugo Langeweg jr) is even absent geweest, maar heeft zonder twijfel veel aanhang.

In de Troostversie van de Breeders Crown lijken twee paarden boven de rest uit te steken. Wouter Roodnoot (Stefan Schoonhoven) won al een keer en heeft een snel record achter zijn naam, maar werkt ook koersen af waarin hij duidelijk laat zien nog niet altijd te snappen wat er moet gebeuren. Wight Summerland (Hugo Langeweg jr) is een zoon van twee oud-winnaars van de Productendraverij: vader Out of the Blue (1999) en moeder Never Too Late (1998) waren destijds na elkaar de sterkste en toonden vroegrijpheid. Wight Summerland heeft wat rust gekregen na een weinig verheffend kwalificatieproefje, hij zal er echter nu gerust klaar voor zijn.
In de versie voor de merries lijkt Wahinie Stardust een voor de hand liggende keuze. Ze won haar laatste koers met Hans Bot en zal in die vorm door haar tegenstrevers moeilijk te beschieten zijn.

Het barst zaterdag werkelijk van de topkoersen en dat is natuurlijk een goede zaak. In de W.S. Fish Elite Mijl komt zelfs de internationale crack Freiherr As met Arnold Mollema aan de start. In zijn laatste koers op deze baan werd hij verdienstelijk vierde in de Prijs der Giganten, achter paarden van een kaliber die hier nu niet aanwezig zijn. Er zijn echter wel enkele vraagtekens. Hoe heeft de wat op leeftijd gekomen tophengst zijn vergeefse uitstapje naar Milaan van vorige week verteerd én kan hij over de mijl het ongetwijfeld hoge begintempo van Urbie J (Tom Kooyman), Power Future uit de stal van Sjaak Snoek en Hollys Boy met Thomas Panschow counteren? Laatstgenoemde combinatie won tijdens de Gigantenmeeting nog een vergelijkbare opdracht.
Voor wie de korte afstand niet beheerst, staat er voor de topklasse ook nog een koers over meer dan drie kilometer op het programma. En dat is ook al een smakelijke hap voor de liefhebber, met de dit jaar onstuitbaar doorgebroken Titus Boko (Ruud Pools), de weer opgebloeide Pacific Valley (Rob de Vlieger) of kilometervreter Johan, die met Tom Kooyman aan een opmerkelijke serie bezig is. Hij klopte hier laatst tegenstanders als Olympic As, Nana W, de afgelopen maandag nog subliem winnende Robin Schermer en de al gememoreerde Titus Boko, die bij de laatste confrontatie echter in galop sprong. En wat kan good old Irish Fire met Peter Strooper? De ruin lijkt wat sterker dan een jaar geleden, toen hij door blessureleed nauwelijks in actie kwam. Ook in deze koers een prachtig veld (want laten we Unyk van Camstra met Hugo Langeweg niet vergeten…), maar dat mag ook wel voor bijna tien mille aan prijzengeld.

De dag opent meteen goed met een koers met een dozijn deelnemers, waarin de kleine Velma Medraz zich mogelijk kan herstellen van enkele minder opvallende prestaties.
In de derde draverij komen de amateurs aan de start met over het algemeen uitstekende koerspaarden, zoals de Duitse gast Infineon die in eigen land snelle tijden toonde en met Frank Eickmann zelden iets verkeerd deed. Een uitstapje naar ons land leverde al eens een tweede plek op in de Nakoersen Sprintbokaal, waarbij alleen de toen superieure Umberto Newport niet te belopen was. Het zal een boeiende strijd worden met onder meer Seahawk Dragon, die enkele maanden geleden nog sterk won in het Zweedse Jägersro. Hij heeft de steun van Hilda Hofstra, die nog niet geheel zeker is van prolongatie van haar nationale titel bij de amatrices.

De Supertriokoers brengt een heel regiment seriewinnaars aan het vertrek met Radja Jet (Cees Kamminga, al drie maal achtereen niet geklopt), Rhea Jari (Rick Wester, twee zeges op rij), Tim Trot (Rob de Vlieger, na twee overwinningen de laatste keer derde) én de logische favoriet Teaser Elegance met Hugo Langeweg jr. Laatstgenoemde hengst won zeven van zijn laatste starts, één keer werd hij in een sterk deelnemersveld (hij was toen ook geen favoriet) uitgeschakeld. Een prachtig koersje! Langeweg jr rijdt ook in de laatste koers de favoriet, met de snelle Varenna won hij de laatste maanden aan de lopende band.

Voor de voetballiefhebbers zijn er zaterdag meerdere dravers aanwezig die een bekende klank hebben. In de vijfde draverij start de Duitse ruin Ajax met Simon Woudstra, terwijl in de tiende koers (met veertien deelnemers) ene Van Basten de baan betreedt met Frans van der Blonk. Met name in het buitenland is het heel gewoon dat topvoetballers (Sammer, Beckham, Litmanen, Nevland en Ibrahimovic zijn enkele voorbeelden) een draver bezitten, ze zijn dan ook regelmatig op de koersbaan te bewonderen. In Nederland was Ajacied Ferdi Vierklau een bekende ‘speler met paard’.