Duindigt biedt een mooie dag, voor een nog veel mooiere man

Dravers in de leeftijdscategorie van drie, vier en vijf jaar komen elkaar normaliter niet vaak tegen in topkoersen. De meeste klassiekers voor die leeftijden zijn immers voorbehouden aan deelnemers van dezelfde jaargang. Een uitzondering is het H. van Wickevoort Crommelin Memoriaal. De koers is sinds enkele jaren weer terug op Duindigt, nadat deze in 1947 voor de eerste maal in Wassenaar werd gelopen.

Jarenlang was de koers de winteropening van de Hilversumse drafpiste, na het teloorgaan van die baan week men enige tijd uit naar Wolvega. Zondag staat de 64e editie op de kalender. Helaas staan er al enkele toppers op winterrust, desalniettemin komt er een sterk veld aan de start met drie Boko-dravers als voornaamste kandidaten.

Naamgever Hendrik van Wickevoort Crommelin kan worden gezien als de grondlegger van de vaderlandse draverfokkerij. Om de naam van die in 1901 overleden grondlegger te eren, werd in 1942 een klassieke draverij naar hem vernoemd. Daarmee is de koers meteen één van de oudste klassiekers in haar soort. In de loop der jaren wisten de driejarigen in het generatieconflict de meeste overwinningen te boeken, gevolgd door de vierjarigen.

De vijfjarigen wisten hun handicap in het verleden slechts moeizaam weg te werken. Roland was lange tijd de enige draver in de historie die de koers drie keer op zijn naam wist te schrijven. Hij won in 1953, 1954 en 1955 in handen van Piet Strooper. Een niet te overtreffen en hooguit te evenaren prestatie. Dat gebeurde vorig jaar, toen Starfighter LM met Hugo Langeweg jr voor de derde keer op rij won.

Dubbele zeges waren er verder voor de allereerste winnaar Freddy Scott V (1942 en 1943 met Bonne de Jong), de geweldige Henri Buitenzorg (1968 en 1970 met Jan Wagenaar) en diens eeuwige rivaal Jojo Buitenzorg (1971 en 1972 met Jan van Dooyeweerd). Meer recent was er de 'dubbel' van Koos van Camstra, die in 1997 en 1998 zegevierde.

De voorbije drie jaar werd de klassieker dus een prooi voor Starfighter LM. Vandaar dat zeker is dat er zich dit jaar een nieuwe winnaar meldt.

De voorkeur gaat gezien de historie uit naar de driejarigen en die zouden hier ook wel weer eens de dienst uit kunnen maken. De stal van Hugo Langeweg pakt flink uit met de zich eindelijk echt tonende Valdano Boko (Hugo Langeweg jr), de winnares van de Troost Derby Vina Boko (Rob van Toor) en de winnares van de Merrie Derby Venus Boko met Hugo Langeweg. Als de omstandigheden mee willen werken, moet dit trio een aanval kunnen doen op het vorig jaar door Starfighter LM gevestigde koersrecord, waarbij – gezien de keuze van de paarden door vader en zoon Langeweg – Valdano en Venus licht de voorkeur genieten. Het zou de vierde maal op rij zijn dat de Schagerbrugse stal de klassieker op haar naam schrijft.

Voor Langeweg junior zit er een uurtje later mogelijk nog een zege in het vat, als hij met Ufo Kievitshof aantreedt in de koers voor grootverdieners. Het laatste wapenfeit van de runner up van de Duitse Derby in 2005 was de winst in het Criterium der Vierjarigen eerder dit jaar. Gezien het deelnemersveld, met onder meer snelstarter Urbie J, mag een koers in een verschroeiend hoog tempo worden verwacht. In de slotkoers rijdt Langeweg jr met seriewinnares Varenna wederom met een favoriet.

In de openingskoers gaat Heemskerker Cees de Ruyter weer van start met zijn Mac Myra, die na twee optredens nog altijd ongeslagen is. Wil hij die status bewaren, dan zal hij een stuk sneller moeten gaan dan bij zijn vorige koersen, maar dat zal de inmiddels 69-jarige nestor zelf ook wel beseffen.
In de derde draverij komen twee rijders aan het vertrek die dit jaar hun duizendste zege op hun conto bijschreven. Tom Kooyman (hier met Vriend Vryenesse) deed dat al eerder, maar voor Cees Imming was het vorige week eindelijk raak. Hij start nu met Une de Pink, met wie de Callantsoger zege nummer 999 binnenhaalde. “Vaak laat de duizendste dan even op zich wachten, ’t is net als de eerste één van de moeilijkste…” Met dertien deelnemers is sprake van een open veld, waarbij gastheer Koos Minck zelf ook kansen heeft met de snelle Uruguay River (Kurt Roeges).

Tijdens de meeting staan ook diverse rennen op het programma, onder meer de Gold Cup der Amateurs. Hierin vertrekken liefst veertien volbloeds. Een echte klassieker is de Sceptreprijs voor merries van drie jaar en ouder. De naam van de ren over 1900 meter is ontleend aan de legendarische merrie Sceptre, over wie vele fraaie anekdotes bekend zijn. Ze werd gefokt door de eerste Hertog van Westminster, Hugh Lupus Grosvenor. Die zou Sceptre echter nooit zien koersen, omdat hij vrij snel na de geboorte van de merrie overleed. Tijdens een veiling bij Tattersall's werd door een notoire gokker, The Winning Post-journalist Robert Sievier, het toenmalige recordbedrag van 10.000 guineas geboden. Toen Sceptre drie jaar oud was, raakte de journalist in grote schulden verzeild, waarna hij vrijwel al zijn paarden verkocht. Met uitzondering van Sceptre, die hij vanwege de kosten zelf ging trainen. De merrie kreeg een bijzonder zwaar schema voor de hoeven en moest soms meerdere keren in de week aantreden. Dat nam niet weg dat ze als eerste volbloed in de historie liefst vier Engelse klassiekers in één jaar wist te winnen, waarvan de St. Leger de laatste was.

Ondanks de extreme prestaties van Sceptre, raakte haar eigenaar opnieuw in diepe schulden, waarna hij haar voor een nieuw recordbedrag van 25.000 Britse ponden verkocht aan Sir William Bass. Bij trainer Alex Taylor werd Sceptre vervolgens rustig voorbereid op de koersen, waarvan ze er nog menige won. De legendarische volbloed had volgens de overlevering een grote voorliefde voor appels en chocolade en was een bijzonder kieskeurig eter. Zo doet het verhaal de ronde dat ze iedere dag een ander soort haver wenste, een maaltijd welke ook iedere dag op een andere plek moest worden geserveerd. In 1923 zou ze nog voor een schijntje verkocht worden naar Brazilië, maar onder druk van de publieke opinie besloot haar toenmalige eigenaar de legendarische volbloed toch maar te houden. Sceptre overleed in 1926, op 27-jarige leeftijd. Op Duindigt komen elf combinaties in actie voor deze Sceptre-prijs.

De entree is, met dank aan Tarsal Koos Minck, gratis!