Vreemde eenden op drafbaan Alkmaar

ALKMAAR – Met elf koersen heeft de drafbaan van Alkmaar maandag een vol programma te bieden. Tussen de pakweg zestig rijders die aan de start verschijnen, bevindt zich een vreemde eend in de bijt. John Smith komt immers nooit op het ovaaltje in actie, maar treedt nu aan tijdens een montékoers.

In de openingsdraverij keert Ungaro S weer terug op ‘vertrouwde’ bodem. De pupil van de Alkmaarse eigenaar en fokker Ben Slemmer opende zijn loopbaan met vier zeges op rij in het Friese Wolvega en dan ben je op een baan als Alkmaar al gauw ‘spekkoper’. Het ovaaltje heeft echter haar specifieke kenmerken, zo is de startpositie heel belangrijk. De hengst werd in zijn eerste twee starts in Alkmaar steeds tweede, maar vertrok toen vanuit het in doorsnee nadelige ‘tweede gelid’. Startnummer ‘zes’ is nu ook niet het meest ideale vertrekpunt, maar een ervaren rot als Ruud Pools weet daar ongetwijfeld behendig mee om te springen.

De derde koers is voorbehouden aan amateurrijders en de eerlijkheid gebied te zeggen dat deze vooral door kon gaan omdat Wouter de Reus twee paarden inschreef, de complete cavalerie van de hoefsmid uit Schagen. Zelf kruipt hij achter Udo W, terwijl collega Fabian Bakker de rug van Sita Beuckenswyk voor zich ziet. De laatste wordt tegenwoordig in ‘rechte lijn’ langs de snelweg getraind en lijkt daar veel baat bij te hebben. Winnen zal voor het duo echter moeilijk zijn, paarden als Unlimited Speed, Umberto Top Star en Utana Promise konden dit jaar in Alkmaar al eens eerder de bloemen ophalen.

De vierde koers lijkt in Ustan Medo de favoriet te krijgen. De laatste drie keer dat Tom Kooyman met de ruin op deze baan aantrad, zette de geboren Alkmaarder in winst om. Bovendien ligt de wat langere afstand hem uitstekend.
In de vijfde koers gaat Cees Imming op jacht naar zege nummer duizendenéén, nadat hij vorige week met Tequila Sunrise een op de baan helaas wat ondergesneeuwde mijlpaal bereikte. De nuchtere Noord-Hollander kreeg in de Schager Courant gelukkig wel de aandacht die hij verdiende, maar vertelde verslaggeefster Judit de Redelijkheid dat hij zelf ook de tel een beetje kwijt was. “Ik wist wel ongeveer hoeveel het er waren, maar de exacte aantallen kende ik niet.” Hij kon de ‘windstilte’ in Alkmaar dan ook best begrijpen. “Misschien had ik er ruchtbaarheid aan moeten geven, maar dat heb ik niet gedaan. En als je zelf geen lawaai maakt, hoe moeten ze het dan weten? Voor de officiële instanties is het ook moeilijk, want zij weten natuurlijk nooit wanneer je weer een keer wint. Intern hebben we in ieder geval wel een klein feestje gevierd”, aldus de al bijna een halve eeuw in de sport werkzame Callantsoger in het dagblad. Met Uranti Forest heeft Imming overigens slechts een outsiderskans, daarvoor zijn King Arthur (een halfbroertje van Derbywinnaar Floris Bos) en de al twee keer op rij in Alkmaar winnende Ulrieke Norg op papier te sterk.

De montékoers, waarbij deelnemers niet in de sulky, maar in het zadel zitten, zou een reprise van enkele weken geleden kunnen opleveren met de eerste drie aankomenden van toen weer in het veld. Shanity Fibber is met Angeline een specialiste en ook Tom Lucswolle (Mariel Mol) bewees met een tweede plek dit genre onder de knie te hebben. De ruin won vorige week in een reguliere koers voor Mythras Stable van de Zaanse broers Kuypers. De stalnaam (Mythras is de God die met zijn zonnewagen het heelal probeerde te veroveren) is destijds zo gekozen omdat het duo een elektronicahandel met die naam heeft. Een nieuw gezicht in Alkmaar is in deze koers jockey John Smith, vooral actief in de rensport. Toch trainde hij in het verleden zo nu en dan ook een draver, zodat zijn hart niet alleen bij de volbloeds ligt…

In de koers voor de subtop gaat Nana W met Stefan Schoonhoven weer op zegejacht. De ruin weert zich dit jaar verbazingewekkend en kreeg bij zijn laatste start zelfs een topper als Ryan G Boko op de knieën.

In de afsluitende koers treden twaalf combinaties aan, waarbij nogal wat leerlingpikeurs vertrekken. Liefst acht paarden werden mede met het oog op eventueel startvoordeel met een leerling ingeschreven, dat pakte voor de op de nationale titel loerende Lissette de Munnik en Michel Rothengatter nu juist onvoordelig uit. Ze starten nu ‘binnenkant tweede gelid’ en slechter kun je het eigenlijk niet treffen op Alkmaar…

De eerste koers is maandag om 18.20 uur. De toegang voor de jeugd is gratis.