FOKKERSTROFEE: BORG VOOR GROTE WINNAARS

Grote blikvanger komende zaterdag op de drafbaan van Wolvega is de jaarlijkse Fokkers Trofee. Het initiatief van wijlen Joop Dragt is inmiddels uitgegroeid tot een heuse klassieker. Op 10 oktober 1992 werd door Genuine Star in Wolvega de eerste editie van de Fokkers Trofee gewonnen. Die merrie werd gereden door Roelof Kromkamp, die inmiddels afscheid heeft genomen van de sport als rijder al verricht hij nog wel hand- en spandiensten voor Arnold Mollema.

FOKKERS TROFEE [] Het succes bewees meteen het gelijk van de initiatiefnemer, wijlen Joop Dragt. Toch werd er meteen aan de toenmalige formule gesleuteld, waardoor de prijzenpot werd verdeeld over twee afdelingen, voor mannelijke en vrouwelijke viervoeters. Vervolgens zegevierden Herbie W en Hennie Swagerman in hun respectievelijke afdelingen. In 1995 werd besloten de sessie voor de hengsten en ruins naar Duindigt te verplaatsen, de merries bleven in Wolvega actief. Een splitsing die drie jaar lang werd volgehouden. In die periode schreven topdravers als Leen van Camstra, Kailash en Kelsea Boko een afdeling op hun naam.
Sinds 1998 heeft Wolvega weer het alleenrecht op de koers, na een nieuwe wijziging van de formule. Het oorspronkelijke idee van vormgever Dragt werd daarmee weer in ere hersteld: de hengstenafdeling werd omgezet in een hoog gedoteerde algemene afdeling en staat sinds die tijd als een heuse klassieker op de rol. Twee jaar geleden nam Uriah Boko (Hugo Langeweg jr) het koersrecord met 1.14,4 over van Sholty Boko. Uriah Boko is momenteel in Frankrijk actief en strijdt aldaar op een hoog platform.
Het recordaantal zeges als trainer staat op naam van de stal Hugo Langeweg, die na vier overwinningen op rij ook dit jaar weer enkele troeven in handen heeft. Zidane, Zirko Boko en Zander behoren immers tot de voornaamste zegekandidaten. De historie leert echter dat de winnaar van de Derby in deze koers meestal ook een belangrijke rol speelt. Virgill Boko en Willem W Boko bewezen dat recentelijk nog. Ook Zoran Lobell, die onlangs een prima proef liet zien, behoort dus tot de kanshebbers.
Eerst even langs het trio uit Schagerbrug, want dit drietal kan de koers natuurlijk naar de hand zetten als een paard als Zidane (Hugo Langeweg Jr) goed weg kan komen. De familie Gerrits is nog altijd teleurgesteld dat de ruin het uitgerekend in de belangrijkste koers van het jaar, de Derby, volkomen liet afweten.

meer ▼
Maar dat de draver, die een positie aan kop van het veld prefereert, tot de top van zijn jaargang behoort, staat buiten kijf. In Wolvega is hij nog ongeslagen. De tweede deelnemer vanuit Schagerbrug is de door Langeweg senior te rijden Zander. Ook die deed eigenlijk nog nauwelijks iets verkeerd, maar zijn slechtste prestatie – vierde – was net in de selectiekoersen voorafgaande aan de Derby, waardoor hij het hoofdnummer misliep. Hij won vervolgens de Troost Derby, maar op basis van zijn zeges in de Sweepstakes en later ook in een afdeling van de Derby Revanche werd duidelijk dat hij eigenlijk gewoon als één van de Derbygangers van start had moeten gaan. Vader en zoon De Wit uit 't Zand zijn intussen verwend met successen, maar een topper als Zander had men nog niet eerder in huis. Voor de derde troef van stal Langeweg komt Michael Schmid over uit Duitsland. Hij rijdt Zirko Boko, die in drie starts op deze baan nog ongeslagen bleef en na een makkelijke winst in zijn selectie ook van start ging als één van de favorieten in de Derby. Daarin eindigde hij als derde.
Ook de Derbywinnaar zelf is van de partij. Over Zoran Lobell is al veel gezegd en geschreven. De zoon van Passing Renka bezorgde trainer Jeroen Engwerda het Derbysucces dat hem door velen al veel eerder was gegund. In Biddinghuizen wordt behoedzaam omgesprongen met de aanwezige viervoeters, hetgeen steeds meer leidt tot een combinatie van successen én langdurige loopbanen. Voor Zoran Lobell van eigenaar Arie van Bellen uit Oegstgeest is de Fokkers Trofee een volgende mikpunt in een zorgvuldig uitgestippelde route naar succes. De als tweejarige geruinde Zoran Lobell werkte onlangs een veelbelovende tijdproef af. De laatste keer dat hij werd geklopt was in de Sweepstakes, waarin Zander hem de loef afstak.
Twee paarden komen er uit het kamp van Bas Crébas uit Bant. Zeus Oldeson won merkwaardig genoeg nog nooit, maar de hengst beschikt natuurlijk ontegenzeggelijk over klasse. Dat bewees hij als tweejarige al met een derde plaats in de Productendraverij. Het zou mooi zijn als de door Hendrik Dragt gefokte draver op deze dag, immers grotendeels gestoeld op de initiatieven van Joop Dragt destijds, tot grote daden kon komen. Als tweede troef vaardigt Crébas zijn Zie Zo Medo af, die wordt gereden door Rick Ebbinge. Ook hij stamt af uit de grote Dragt-fokkerij. De moeder van de ruin, Gusta Oldeson, werd nog door Joop Dragt zelf gefokt. Beide deelnemers zijn eigendom van de flink aan de weg timmerde Brennels Racing.
Kansrijk is zeker ook Zygfryd, de zoon van de inmiddels weer uit ons land verdwenen dekhengst Yankee Mustang. De ruin toonde in handen van Cees Kamminga de laatste weken misschien wel de meeste progressie van alle deelnemers. Dat zal zeker te maken hebben met de overgang naar Willemsoord, nadat eigenaar en fokker Sip van der Laan het voorbereidende werk had gedaan. De fokker was ook de man achter de legendarische graseter Yzeren Hein. Na een zesde plek in de Derby won Zygfryd twee keer op rij, onder meer in een afdeling van de Derby Revanche.
Hij bleef daarbij voor Zizou, die ook nu weer wordt gereden door Robin Bakker. De hengst was één van de revelaties van de Derby, waarin de naar de bijnaam van voetballer Zinedine Zidane (naamgever van liefst drie paarden in deze koers) vernoemde hengst tweede werd. Dat was niet voor de eerste keer, want de door Paul Hagoort getrainde Love You-zoon werd in vijf van zijn zeven starts runner up. Hij stuitte in zijn laatste drie koersen steeds op paarden die hij hier ook treft, respectievelijk Zirko Boko (Derbyselectie), Zoran Lobell (Derby) en Zygfryd (Derby Revanche).
Zizou Limburgia komt uit de stal van Peter Strooper en dan is het altijd opletten geblazen. Hij vertrok als een van de voornaamste kanshebbers in de Derby, waar een fout hem dwarsboomde. Misschien tovert zijn Callantsoogse rijder nu ineens weer een topprestatie uit de hoge hoed.

De twee paarden uit de hoogste banden behoren tot de categorie outsiders, al is dat met alle respect geschreven. Zoey ter Sype (Tom Kooyman) was bij zijn laatste twee starts onklopbaar in Duitsland, maar dat blijkt vaak geen maatstaf. Zycknit wordt voor trainer Marcel Hauber gereden door Thomas Panschow. De Duitser geldt als één van de beste gastrijders in onze contreien. Na een uitstapje naar Zweden kon Zycknit ondanks enkele plaatsgeldjes nog niet echt imponeren. In ieder geval is sprake van een open koers, met het drietal Langeweg-discipelen, Derbywinnaar Zoran Lobell, de eeuwige tweede Zizou en Zygfryd als voornaamste kandidaten voor de eerste prijs van een kwart ton.
De eerste koers op de fraai ogende meeting van Wolvega wordt verreden om 16.00 uur. Bijna een uur eerder worden echter reeds de eerste kwalificatieproeven afgewerkt.