MISTER BUITENZORG IS NIET MEER

Het voorbije weekeinde is op 82-jarige leeftijd in Bemmel de misschien wel bekendste inwoner van die woonplaats overleden. Wim Nas zorgde er immers voor dat stoeterij Buitenzorg een wereldwijde reputatie kreeg, met dank aan grote namen als Henri Buitenzorg, Jojo Buitenzorg, Manza Buitenzorg en Monty Buitenzorg. Zelfs aan de andere kant van de oceaan werd de naam Buitenzorg met respect uitgesproken.
Zijn verhaal begon in 1897 toen zijn opa een stuk grond tegenover de pas gebouwde kerk in Bemmel kocht en er een café annex herberg opende. Daar begon voor de familie Nas de handel in paarden. Ook zijn vader had immers een neus voor handel. Die begon in de jaren dertig na een tip met het importeren van shetland-pony's, die destijds voor het werk werden gebruikt en uitermate geschikt waren om bij kleine ondernemingen vrachtjes te trekken.
Wim Nas, die als paardenhandelaar succesvol in de voetsporen van zijn vader zou treden, werd later beloond als ereburger van Bemmel. Ook een Koninklijke onderscheiding viel hem ten deel.
Bij toeval kwamen voor hem ook de dravers in beeld. Nas maakte kennis met de gebroeders Snetselaar die in Bemmel de fraaie Stoeterij Buitenzorg oprichtten. Nas was er medio 1972 snel bij om het bedrijf en de monumentale woning over te nemen. Hij saneerde met een merrieveiling zijn bestand en zette, geadviseerd door Jan van Dooyeweerd sr, Buitenzorg opnieuw op. Hij investeerde in de aankoop van dekhengsten en verkocht zijn jaarlingen jaarlijks op twee zeer druk bezochte veilingdagen.