TITELSTRIJD DUEL TUSSEN YASON EN YEOVANI?

Op de baan van het Friese Wolvega worden zaterdag negen mooie draverijen verreden. Hoogtepunt is de eindstrijd om het Sprintkampioenschap, een koers waarin enkele van de snelste vierjarige paarden van ons land starten. De winnende combinatie zal normaliter hier onder de 1.15 moeten duiken en dat is zelfs anno 2009 een heel straf tempo. Drie Boko-dravers nemen het op tegen snelheidsduivels als Ybanos, Yco Wollem en You've got mail.

Negen van de snelste mijlers [] Van de negen deelnemers in de eindstrijd om het Sprintkampioenschap krijgen op voorhand natuurlijk de winnaars van de series de voorkeur: Yason Boko en Yeovani Boko. Laatstgenoemde won twee weken geleden zijn serie in een overtuigende 1.14,8, waarbij Hugo Langeweg Jr de hengst pas in de slotfase de vrijheid gaf. In ons land werd de kapitale hengst dit jaar alleen geklopt door de hier ook aanwezige Yann the Mailman, maar destijds had Langeweg Jr verplichtingen in Frankrijk. In de serie bleek de nu ook weer aantredende Yann the Mailman toch duidelijk de onderliggende partij tegen de ooit voor 85.000 euro geveilde halfbroer van Derbywinnaars als Virgill Boko en Willem W Boko. Yeovani Boko oogt die dit jaar aanmerkelijk sterker dan een seizoen geleden. In de serie kwamen You've got mail (Frans van der Blonk) en Yendi Boko (Robin Bakker) nagenoeg op één lijn binnen, maar op behoorlijke afstand van de winnaar.
De tweede serie werd destijds gewonnen door Yason Boko (Robin Bakker), die afrekende met Ybanos. Laatstgenoemde werd net als komende zaterdag gereden door de Duitser Roland Hülskath. Die kreeg in de serie met de zoon van Abano As een heel moeilijk parcours voor de kiezen, waarbij hij diverse keren zijn tempo diende aan te passen. Samen met stalgenoot Yeovani Boko beschikt hij hier echter over het snelste record van 1.13,6. Tot een dergelijke tijd kwam de fraai ogende Yason Boko nog niet. Bovendien is hij volgens zijn omgeving geen specifieke mijler en dat maakt hem wat afhankelijk van het koersverloop. De hengst van Wilco van der Jagt bleef echter in drie starts dit jaar nog altijd ongeslagen en dat spreekt natuurlijk weer in zijn voordeel. Mochten de genoemde paarden falen, dan liggen er kansen voor de oertrouwe Yco Wollem met Tom Kooyman. De hengst van de familie Van der Hurk zit altijd bij de ereplaatsen en verdiende inmiddels meer dan 65.000 euro. En dat terwijl hij slechts één keer wist te winnen.

meer ▼
Buiten de topkoersen zijn er meerdere aantrekkelijke hoogtepunten, zoals de openingsdraverij met Zipper Rich in handen van Peter Strooper. De Callantsoger opende met de draver een loopbaan die misschien in de buurt kan komen van een ander kind van de merrie Early Action, namelijk Oregon Rich. Deze liep een behoorlijk prijzengeld bijeen en een rap record van 1.13,2. Strooper's streekgenoot Hugo Langeweg Jr komt een koers later in actie met een ander talent, de drie jaar oude Nice Dream. De merrie won laatst overtuigend in het Duitse Gelsenkirchen op een dag dat de stal van Langeweg enkele Derbykandidaten testte. De merrie van Vibelzee JDS Racing zou hier met haar record van 1.17,7 de snelste van de bende moeten zijn.
De amateurs nemen de derde koers voor hun rekening, waarbij Veronie Wollem met Dicky Hof vermoedelijk de favoriet is. Vervolgens treedt Yesterday aan met Sidney van den Brande. De ruin is ondanks zijn naam allerminst van gisteren, hij won immers drie van zijn laatste vier starts, maar met Yappie Paasloo (won zijn laatste twee starts met Peter Strooper), Zicero Boko en Ygor Victory is de concurrentie niet mals. Integendeel: behoorlijk taai zelfs.
Heel interessant is de zesde koers, waar vier van de negen deelnemers hun laatste koers in winst wisten om te zetten. Misschien moet de voorkeur uitgaan naar Willy Prince, die als jaarling door Bas Crébas al een grote toekomst werd toegedicht. De ruin is echter vorig jaar pas doorgebroken. Hij kwam pas een keer in actie in Wolvega en won die opdracht meteen. De ruin moet afrekenen met nogal wat concurrenten, maar oogt in vorm.
Als voorlaatste koers staat een draverij voor de subtop op het programma. Als Tempo Boy Worthy zijn vorm van twee weken geleden heeft behouden, dan moet hij hier kunnen afrekenen met de concurrentie. Rijder Ronald de Beer zal misschien wel een beetje beducht zijn voor de uit Zweden teruggekeerde Valeur le Blanc, die in het noorden met Hans Crébas leuke dingen liet zien. De ruin wordt nu gereden door Mariska Huel, die dit jaar weer opvallend succesvol is.