LAGE LANDEN-WINNAAR GOLDDIGGER IN WOLVEGA

Toegegeven, het programma dat de vaderlandse drafsport zaterdag heeft te bieden, oogt maar matig met slechts zeven koersen. Dat is echter een aantal draverijen dat in andere landen niet ongebruikelijk is. Bovendien kent de meeting heel wat aantrekkelijke elementen. Niet alleen voor het spelende publiek, de koersen op zich zijn immers goed bezet, ook vanwege de deelnemende paarden is een bezoekje aan Wolvega meer dan de moeite waard.

Golddigger op bezoek [] Zo vaak komt het immers niet voor dat een heuse winnaar van de Grote Prijs der Lage Landen zich vermand om naar Wolvega te komen. Met de steeds sterker wordende Golddigger is dat echter toch het geval. De hengst die onder de Italiaanse vlag koerst, is gefokt door het Bolswardse duo Eikema en De Jong wordt echter met de koers beter. Dat bleek al twee jaar geleden, toen hij tien koersen op rij vaak spelenderwijze won. Maar sinds enkele weken is de door Peter Strooper getrainde hengst van Stal Amsterdam ook duidelijk toe aan het grote werk. Want wie hem aan het werk zag in de Grote Prijs der Lage Landen, van start tot finish dominerende, weet dat er hier een potentiële Europese crack aan het werk is. Tot dusverre bleven zijn buitenlandse uitstapjes voor het merendeel zonder succes (hoewel hij bijna een jaar geleden knap tweede werd in Zweden in zijn huidige recordtijd van 1.12,5), maar het is niemand ontgaan dat de hengst nog altijd beter wordt. Met zestien zeges in 23 starts op Nederlandse bodem valt hem overigens moeilijk iets te verwijten. En zijn meeste missers dateren nog uit de aanvangsfase van zijn loopbaan, waarin hij zich nogal eens een foutje wilde permitteren.
Natuurlijk is het veld in deze Stakeskoers in de breedte van minder kaliber dan tijdens de Lage Landen, maar dat neemt niet weg dat Strooper de winst zeker niet per post thuisgestuurd gaat krijgen. Integendeel, er staat wel heel veel concurrentie in deze draverij. Tom Kooyman, niet echt een vaste Wolvega-ganger, heeft zaterdag zelfs twee paarden vanuit Lynden in de veewagen gezet. Zelf rijdt hij Vriend Vryenesse, een draver die tot grote hoogte kon stijgen op de Wassenaarse baan van Duindigt, maar juist in Wolvega vaak in de schaduw bleef. Maar zelfs een plaatsje in de luwte was vaak goed genoeg voor een ereplek. Stalgenoot Wim Robel wordt op pad gestuurd met Ruud Pools. Dat zal eigenaar Koos Minck geen probleem vinden, want een aantal van de paarden van de Lisserbroeker staat in training bij Jan van Dooyeweerd, ook trainer van een deel van de cavalerie van Minck.

meer ▼

En met Wim Robel heeft de oud-kampioen zeker niet de minste voor de kar. De door de heer Belga – de ruin dankt er een deel van zijn achternaam aan – uit Foxwolde gefokte draver zou hier best eens een dominante rol kunnen spelen. Al gaat ook voor hem op: hij was vooral op dreef op de piste van Duindigt
Versace draait al langer mee tussen de vaderlandse topdravers. Drie jaar geleden werd de merrie opvallend zesde in de Derby en later timmerde ze ook opvallend aan de weg. Zo won ze met haar rijder van zaterdag Dion Tesselaar ooit een Ladies Stakes. Weliswaar alleen voor merries, maar het betekent wel dat eigenaartrainer Cees Roeling uit Leidschendam een goed oog heeft voor de momenten waarop zijn pupil moet worden ingezet.
Robin Bakker komt in actie met Vesper Scimitar, een draver waar op het gehele eiland Terschelling inmiddels reikhalzend naar wordt uitgekeken. Voortgekomen uit een project van het op Midsland gevestigde Mexicaanse restaurant El Leon Rojo, is de eigenarengroep inmiddels omgedoopt tot Stal Terschelling. Of de eigenarengroep de laatste boot haalt naar het eiland na een zege is altijd weer de vraag. Dat is zeker niet gebeurd na de laatste twee zeges van de ruin, die vonden immers plaats in Duitsland.
Hugo Langeweg sr is inmiddels ook weer aanwezig op de baan waar hij zo veel successen boekte. Hij heeft een gastritje met Udo Siebar, die normaliter wordt gereden door John de Leeuw (al enkele weken geblesseerd uitgerangeerd) of Ruud Pools (nu met Wim Robel in actie). Udo Siebar was vorig jaar nog tweede in de Gouden Zweep achter Virgill Boko. Zijn laatste optreden – uitgeschakeld in de Grote Prijs der Lage Landen – mag hem uiteraard niet echt worden aangerekend.
Resteert nog Urban Beuckenswyk, een sneltreintje uit het kamp van Jeroen Engwerda. De laatste tijd werd de hengst vanuit Biddinghuizen vooral naar Duitsland gestuurd en niet zonder succes, De door Klaas Schilstra gefokte draver scherpte onlangs zijn record aan naar een rappe 1.12,9.
Er is overigens veel meer moois te zien in Wolvega. In de openingskoers start een dochter van de legende Action Skoatter in de vorm van Zenswa Skoatter en de verrichtingen van de Italiaanse Minaccia zullen in het tweede bedrijf van de dag nauwlettend worden gevolgd. De merrie wordt gestuurd door Hugo Langeweg, die mag proberen haar ongeslagen status te verdedigen. Ze is net als stalcrack Main Wise As een kind van de hengst Yankee Glide en ook moeder Armbro Turnpike heeft een reputatie. Haar tweede kind Armbro Dixie werd enige jaren geleden in Kentucky zelfs geveild voor 90.000 Amerikaanse dollar.
In de zesde draverij maakt Diego Guapa zijn rentree. De familie Van der Wardt van eigenaar Wibona heeft veel verwachtingen van de hengst, die zijn laatste twee optredens in Wolvega in winst omzette. Een koers eerder treedt de subtop aan (een mooi duel tussen Weeschtaaj en Wonderful?) en als afsluiter komen elf dravers de baan op. Een mooi affiche voor een spectaculaire apotheose en bovendien aantrekkelijk voor het publiek dat nog een winnend weddenschapje wil invullen.
De eerste koers is zaterdag om 16.00 uur.