NIEUWE KANS TERUGGEKEERDE TOPASS MEDO

Met de poort wijd open voor de vrouwen op Ladies Day te Wolvega is ook de Action Skoatter Bokaal inmiddels een vaste waarde op het programma. Een koers die uitsluitend voorbehouden is aan merries. Op de nog niet zo lange erelijst staan bekende namen als Rhythm and Speed en Utah Alki, die vorig jaar met Rob de Vlieger naar de winst snelde.

Opvolgster van Utah Alki [] In deze strijd om de Action Skoatter-bokaal komen enkele van de beste merries van dit moment in actie. De koers is ingevoerd als eerbetoon aan de legendarische merrie Action Skoatter, die onder haar bijnaam de Vliegende Friezin in de jaren tachtig van succes naar succes vloog.
Zes jaar geleden werd deze koers een prooi voor Roxann Dragon (John de Leeuw), daarna was Rhythm and Speed (Ruud Pools) de sterkste, Riteland Seven (Giel van der Togt) volgde en Unlimited Power (Kurt Roeges) was 'next in line'. Vervolgens kwamen Tweety Vryenesse (Tom Kooyman) en de al genoemde Utah Alki met Rob de Vlieger.
Topass Medo (Kurt Roeges) doet net als de voorbije jaren een gooi naar de winst in deze semiklassieke koers en stuit daarbij op zeven tegenstreefsters. De merrie van fokker Meinders keerde onlangs terug uit Zweden, waar ze begin deze maand nog een tijd van 1.12,7 neerzette en in handen van Jurgen Sjunesson zelfs een koers won. Het zou mooi zijn als ze deze Bokaal kon winnen, want de merrie die al bijna een ton verdiende was als jong paard al aanwezig in de klassiekers, met onder meer een derde plaats in de Merrie Derby, een tweede in de Sweepstakes en een zege in de prestigieuze Grote Prijs Unitrot. Kurt Roeges mag proberen deze koers voor een tweede keer te winnen, na zijn eerdere zege met Unlimited Power.
De oudste deelnemer van het veld is Rhea Jari, die al sinds begin 2006 Rick Wester als vaste piloot kent. De merrie won met die rijder in de winter van van 2006 op 2007 liefst zes koersen in zeven starts. Die vorm is er nu niet meer, maar het is mooi dat eigenaar Jager vertrouwen blijft houden in de rijder. De merrie start net als Victoria (Ruud Pools) met twintig meter voorgift op Topass Medo. Ook Victoria was al eens seriewinnares (in 2007) en ze is een dochter van Shellcracker, de helaas vroeg overleden hengst van Stal De Groningers, die ook Victoria fokte.
In het eerste band vertrekken vijf paarden. Vigo Ricardo is afkomstig uit het entrainement van Geertje de Leeuw uit De Knipe. Ze was in het verleden vooral succesvol met John de Leeuw in de sulky. Wanda W (met eigenaar Johnny Westenbrink) was recentelijk vooral op dreef in serie- of heatdraverijen. Ze treft nu zwaarder geweld.
meer ▼
Viva di tuti A mag Giel van der Togt een nieuwe winst bezorgen, nadat hij de bokaal al eens won met Riteland Seven. De merrie van de Rouvener was de laatste tijd vooral sterk op de kleine banen (Alkmaar) of op graspistes, zoals Joure.
Uriah Heep won in januari nog in een koers met Fred Handelaar, maar de laatste tijd wil het niet meer zo vlotten. In 2006 vertrok ze nog met Hans Crébas naar Zweden, waar ze ook haar snelle record neerzette. Inmiddels is ze alweer enige tijd terug in ons land. Rosalie Janssen komt in actie met Unique Victory, die haar heroptreden maakt. De stal van Janssen en Luit de Vries oogt in vorm, maar misschien heeft de merrie toch nog een koersje nodig.