Action Skoatter

De historie van de op 1 juni 1983 geboren Action Skoatter is er een uit een jongensboek. Eelke Kruis en Evert Gaastra kochten bij toeval moeder Miss Dartel tijdens de veiling van Fortuna Hoeve, hoewel ze met hun bod van 4.000 gulden eigenlijk voor het 'plokgeld' gingen. Een jaar later werd een bruinschimmel merrieveulen geboren. De kleur van Action Skoatter was echter dermate onbeduidend, dat de merrie als lichtbruin in het stamboek verdween.
Als tweejarige liet Action al zien wat ze in huis had. Met Appie Bosscha, die haar altijd trouw zou blijven als rijder, debuteerde ze met een eerste plaats in Groningen. Ze liep in dat jaar ook het zes jaar oude tweejarigenrecord van Totem Volita op imponerende wijze uit de boeken tijdens een in hevige mist afgewerkte koers op de baan van Hilversum. Een jaar later liep ze een record voor Nederlandse dravers op eigen bodem (1.15,1) en besloot het seizoen met liefst tien zeges op rij, nog eens gevolgd door zeven zeges in successie als driejarige. Pas tijdens een uitstapje in Enghien kwam de recordrace van zeventien zeges op rij ten einde. Als vierjarige won ze wel een waslijst aan (semi-)klassiekers, slechts twee van haar 21 koersen dat jaar won ze niet.
Ook in het buitenland timmerde ze aan de weg. In Mönchengladbach won de merrie de Greyhoundrennen in een nieuw baanrecord. Door Olympisch kampioen Alwin Schockemöhle, eigenaar van de geklopte grote favoriet Every Way, werd onmiddellijk vergeefs een bedrag van 700.000 gulden geboden. Misschien haar beste prestatie van 1987 leverde ze op de baan van Hilversum, waar de bomvolle tribunes (meer dan 10.000 bezoekers) de wondermerrie in de Giganten na een gewonnen serie felle strijd zagen leveren met Grades Singing. De toen beste merrie ter wereld was even eerder voor één miljoen dollar aangekocht door drie Zweden en maakte die aankoop direct waar.
Een jaar later ging 'Us Action', de merrie had talloze gevleugelde bijnamen, onverminderd door met winnen. In Duitsland won ze bijvoorbeeld de Münchener Pokal én in Gelsenkirchen de Goldenes Bild Hufeisen. In de volgende jaren werd Action Skoatter soms gehinderd door een onwillige bilspier, waardoor ze wat minder aan de start verscheen. In 1990 passeerde ze echter de al even legendarische Kees Verkerk als meest winnende Nederlandse draver, waarbij ze op tweede Kerstdag in Gelsenkichen met winst de barrière van één miljoen gulden doorbrak. Eerder had ze in de Prijs der Giganten in de finale alleen de wereldtopper Friendly Face voor moeten laten gaan. Action Skoatter koerste door tot 9 mei 1993, toen ze kreupel uit een koers kwam en haar loopbaan noodgedwongen moest beëindigen. In totaal had ze toen 147 koersen gelopen, waarvan ze er liefst 92 wist te winnen. Als fokmerrie bleek ze ongelukkig, al was haar tweede veulen de later tot dekhengst gepromoveerde Naction Skoatter.