DRIEJARIGEN OP JACHT NAAR HOOFDPRIJS

Het hoofdnummer op de draf- en renbaan van Duindigt komende zondag is een boeiende Stakeskoers voor driejarigen. Daarin nemen enkele puur Nederlandse paarden het op tegen twee 'buitenlandse' vedetten: Marco di Jesolo en Zola Boko. Die twee dravers maakten onlangs in Zweden zeer veel indruk, waarbij de Italiaanse Marco zijn derde start in winst omzette.

Marco di Jesolo vs Zola Boko [] De door Hugo Langeweg Jr gereden hengst maakte op het Zweedse Jägersro zeer veel indruk met zijn optreden in een Kraft's Eliteserie. Met zijn 1.14,3 meldde hij zich meteen bij de kandidaten voor de klassiekers in eigen land. En dat is uiteraard ook het doelwit voor de stal uit Schagerbrug, die met Mara di Quattro en Main Wise As nog wel meer paarden heeft staan om in Italië een geslaagde greep naar de macht te doen. Marco di Jesolo werd twee jaar geleden op een Italiaanse veiling aangekocht voor dertig mille.
Tegenstander in Zweden was de debuterende Zola Boko, door fokker John Bootsman vernoemd naar de in Engeland ooit waanzinnig populaire voetballer Gianfranco Zola, die in dat land zelfs officieel werd onderscheiden voor zijn verdiensten voor de Engelse voetbalsport. Zola Boko bleek in eigen land niet opgewassen tegen Marco di Jesolo, maar de hengst bleef niet ver achter de winnaar. De zoon van de populaire dekhengst Goetmals Wood kan geen volledig Zweeds klassiek programma afwerken en zoekt daarom zijn heil deels in het buitenland. Dat hij op Duindigt acte de présence geeft, is dus een mooie opsteker voor het Nederlandse publiek.
Het zal echter geen two-horse-race worden, want ook tussen de overige deelnemers staan enkele paarden die aanspraak willen en mogen maken op succes. Qua record komt Zycknit het meeste in de buurt van de twee topkandidaten. De hengst is een volledig 'Mollema-product', want voor het vaderschap tekent Duc du Bossis, de Franse hengst die de trainer uit de omgeving van Wolvega zoveel successen opleverde. Moeder is Tora Nalan, een Zweedse merrie die met name op de baan van Alkmaar in ons land wat zeges boekte. Zycknit won zijn laatste twee koersen, waarbij zijn meest recente prestatie meer indruk maakte vanwege de tijd (1.17,6) dan vanwege het geklopte miniveld.
Ook Zoon van Unia (Jos van Koolwijk) en Zalvador Spendic (Willem van der Pijl) doken al eens onder de 1.18. Eerstgenoemde maakte zelfs een helaas weinig succesvol uitstapje naar Vincennes. Zalvador Spendic wist als tweejarige een koersje te winnen. Maar de ruin had daarbij wel het geluk dat Mara di Quattro destijds werd geschrapt, anders zou het voor de draver van Rotterdammer Leen Vink een stuk moeilijker zijn geweest.
meer ▼

Uit 'Duitsland' komt Peter Burgerheide, gefokt foor fietsenhandelaar Meindert Terpstra uit Hardegarijp. De hengst wordt gereden door Tom Kooyman. De door Willem Bos uit Zuidlaren gefokte Zidane Crown is een nazaat van de helaas jong overleden dekhengst Kaliman. Hij wacht met Rosalie Janssen nog altijd op zijn eerste zege, maar werkte onlangs een vlotte herkwalificatie af.
Zentra Field is een dochter van Channa Hanover, een merrie die voor fokker en eigenaar Henk Schavemaker uit Assendelft al een hele serie vroegrijpe dravers bracht. Channa Hanover (ooit tweede in de klassieke Sweepstakes) was zelf ooit de eerste winnares van haar jaargang, een prestatie die haar nazaat Wannabelikechanna ook neerzette. Dat zit er voor Zentra Field (geboren op 25 april, dus eigenlijk op deze koersdag net jarig geweest) niet meer in. De merrie zal met Frans van der Blonk echter gerust een partijtje meeblazen in de (semi)klassiekers van haar jaargang.