BLIJFT JOHN DEKKER KLASSEMENT LEIDEN?

koersen 27 april 2009

ALKMAAR – Wie de ranglijsten op de Alkmaarse drafbaan bekijkt, ziet dit jaar een duo 'merkwaardige' koplopers in het PSHA Pikeursklassement. Toegegeven, John de Leeuw draait al meerdere jaren mee in de top van die ranglijst, maar vaak was het toch Ruud Pools, Tom Kooyman of Hugo Langeweg Jr die als meest succesvolle rijder werd gehuldigd. Het feit dat de eerste twee steeds vaker in het buitenland actief zijn en Langeweg Jr sowieso een druk internationaal programma kent, biedt bijvoorbeeld ook John Dekker de kans zowaar mee te strijden om de titel.

De Warmenhuizer zal zelf beseffen dat het succesverhaal aan het einde van het jaar niet zal ontknopen met een titel, daarvoor komt hij te spaarzaam in actie en meestal met wat minder vierbenig materiaal. De manier waarop hij de dravers in de rondte stuurt, maakt hem echter zowel op de kortebaan – onder meer voor de Callantsoogse Caroline Aalbers en Zwaanshoeker Rob de Vlieger – en de langebaan toch een veelgevraagd gastrijder. En soms zijn er paarden, zoals destijds Satchmo of John van de helaas enkele jaren geleden overleden Jan Liefting uit Heiloo, die bij hem ineens als seriewinnaar voor de kar staan. Of Second Sycamore van eigenaartrainer Theo de Mol uit Nederhorst den Berg. Toen de manegehouder na een op Alkmaar opgelopen dubbele beenbreuk een nieuwe rijder zocht voor zijn paard, viel het oog op de 'catchdriver' uit Warmenhuizen'.
Maandag komt de pikeur uit Warmenhuizen slechts twee keer aan de start, hij zal zijn leidende positie in het klassement dus waarschijnlijk verspelen. Al rijdt hij met Yentle Sycamore van Theo de Mol in de kwalificatie nog wel een merrie waarmee hij in de toekomst mogelijk kan stunten. In de derde koers start hij met Jaap Zeeman's Wondergirl Z. Winnen zal niet eenvoudig zijn met het paard, dat desondanks met wat recente vierde en vijfde plaatsen wel steeds meer in beeld komt. Bovendien is het kleine veld in deze rit in het voordeel van de merrie. Zeeman was in het verleden vooral succesvol met zijn stayer Zeeboy Z, een paard dat tot geweldige prestaties in staat was en regelmatig de nationale top te kijk zette.
Alie Luitjes uit de Starnmeer is een andere hofleverancier als het gaat om paarden waar Dekker plaats achter mag nemen. Net als overigens ook trainers als Cees Imming, Tom Kooyman, Bart Tijm, zelfs Hugo Langeweg en zijn oude werkgever Cees Hetteling regelmatig een beroep doen op Dekker. Met Ulandro Jago van Alie Luitjes heeft hij zeker kans op een goed resultaat, want de ruin (de enige nakomeling van de hengst David Raymond – ooit tweede in de Hambletonian die werd gewonnen door Muscles Yankee – die in ons land actief is) was al zeven keer op rij bij de eerste vier aankomenden te vinden in Alkmaar.
Dekker gold op jonge leeftijd nog als een groot wielertalent bij de Alkmaarse club Alcmaria Victrix, maar koos uiteindelijk toch voor de drafsport. Ook zijn vader Siem Dekker had immers altijd wel een dravertje op stal staan. Bij Aad Pools werd hij verder ingewijd in de kneepjes van het vak, waarmee zijn succes op de kortebaan ook deels verklaard is. Na zijn hippische opleiding in Deurne ging hij aan de slag bij Cees Hetteling. Voor de Groenvelder was de inmiddels 37-jarige rijder dermate succesvol dat hij in 1992 zelfs tweede werd in het klassement van de leerlingpikeurs achter streekgenoot Sjaak Snoek uit Heerhugowaard. Een aanbieding om in Duitsland aan de slag te gaan, liet hij in die jaren lopen en de laatste jaren combineert de sportliefhebber zijn activiteiten als pikeur met een 'gewone' baan.
De eerste koers is maandag om 18.20 uur. Het volledige programma omvat tien draverijen, waarvan het merendeel uitstekend bezet is. De jeugd heeft, onder begeleiding, gratis toegang.