TWEE JARIGEN STRIJDEN OM HÚN BREEDERS CROWN

De Breeders Crown voor tweejarigen is in ons land de oudste versie van de 'BC', in latere jaren werden en worden ook de oudere jaargangen toegevoegd. Daarmee heeft de tweejarigenkoers ook de langste erelijst, met Vinny Kingsdeep (Ruud Pools), Wervelwind (Robin Bakker) en Yke Heikant (Rob van Toor) als combinaties die zich tot dusverre op de erelijst reden.

Breeders Crown Tweejarigen [] Geen Langeweg dus tot dusverre, maar ook daarin kan zaterdag op Wolvega verandering komen. In tegenstelling tot wat aanvankelijk werd verwacht, staat Zjanti River toch bij de deelnemers. De hengst won de voornaamste koersen voor tweejarigen dit jaar – de Productendraverij en de Jonkerprijs – maar de manier waarop hij in de Productendraverij door de bochten ging, was ook volgens rijder Hugo Langeweg reden tot enige zorg. Hij zal hersteld zijn van de mondblessure, die vermoedelijk de oorzaak was van zijn nukken en treft stalgenoot Zander. De ruin van Ton de Wit uit 't Zand was reeds de snelste in een Stakesdraverij. De Wit fokte ook al de moeder van Zander, de snelle merrie Norma die vooral op de piste van Alkmaar destijds als seriewinnares van zich deed spreken. Een derde kandidaat in deze koers is Zico, die in de genoemde Stakeskoers door Zander op niet al te grote afstand werd gereden.
Bij de Breeders Crown Z Merries springen er drie paarden ogenschijnlijk bovenuit. Zabatinitranss R (Cees Kamminga) was al derde in de Jofferprijs en bleek in de Productendraverij nog verder verbeterd. Ze was tweede in die koers achter de Italiaan Main Wise As en waartoe die in staat is, bleek tijdens een bezoek aan Milaan het voorbije weekeinde. Ook Zecile Boko (Langeweg sr) zal flink worden 'gespeeld', want de merrie was reeds de sterkste in een Stakesdraverij. Ze werd door Stal Amsterdam vorig jaar aangekocht voor 17.000 euro op de 2Companions Sale en lijkt uit het goede hout gesneden. Een derde opvallende deelneemster is Zara Flevo, al bleef de door Michael Schmid uit het Duitse Essen te rijden draver onlangs wel behoorlijk ver achter Zecile Boko. Toch was ze toen op basis van haar optreden in de Jofferprijs één van de favorieten.
Ook is er weer een Troostversie, waarin de brede laag net onder de top actief is. Hierin onder meer Ziti di Soprano die debuteert. Het is een zoon van Nobody's Wish wiens kinderen veelal een opmerkelijke televisienaam kregen. Zo was er al een Yiskefet (een vrije vertaling van het populaire Jiskefet, omdat de jaargang met een Y begon) en liep er ook al een Van Binsbergen rond, naar één van de studenten-'lullo's' uit die serie. meer ▼

De meeting opent met een koers waarin Light my Fire B na acht zeges en twee tweede plaatsen ook in haar elfde start weer voorin te vinden zal zijn. De in 2007 naar ons land getrokken Italiaanse won inmiddels zes keer op rij voor de Helmondse familie Gerrits. Een koers later rijdt Hugo Langeweg Jr opnieuw een favoriet met Doris K. De kleinzoon van een heel snelle Amerikaanse merrie leverde eigenaar Henk Kok bij zijn debuut in Duitsland meteen een zege op. Concurrentie komt er in deze koers onder meer van de eveneens nog ongeslagen Yorki River (André Bakker). Hij is een halfbroer van Optimistic die vooral in Frankrijk aan zijn winsom werkte en bijna een kwart miljoen euro verdiende.
Paul Hagoort heeft in Oldetrijne een stal waar herhaaldelijk goede jonge paarden vandaan komen. Twee jaar geleden was dat Wennemars, dit jaar deed Zizou prominent mee in de tweejarigenklassiekers. In de derde koers heeft hij met Ymoko Buitenzorg en Yeper Elegance zelfs twee ijzers in het vuur.
Subtoppers en aanstormende talenten zien we in de vijfde koers, met de Italiaanse Lacoste Bi (Hugo Langeweg Jr) die – nog – te weinig heeft verdiend om in het buitenland veelvuldig aan de start te komen. De merrie die al in Scandinavië actief was beschikt al over een snel in Noorwegen gelopen record. Ze treft Verde Landerije (Siem Hartman) die aan een geweldige serie bezig is, met onder meer een snelle zege in Zweden. Als de ruin geen fouten maakt, is hij voortdurend bij de eerste twee in de uitslag te vinden. Genoemd duo moet hier ook rekening houden met Groningen-expert Un Gamin Impuls. De troef uit de stal van Rob de Vlieger wint aan de lopende band, maar is nog maar zelden in Wolvega verschenen…
Fokker Aad van Schie heeft deze dag naast Zjanti River nog wel meer opmerkelijke starters. In tegenstelling tot Zjanti is Volga River nog altijd zijn eigendom. De snelle merrie maakte onlangs na een lange rustpauze haar rentree en leed daarbij haar eerste nederlaag nadat ze tijdens een aanval in de fout ging. Ze treft Winston Har, die snel verbetert en inmiddels drie keer op rij won met Rick Ebbinge en Ygold van Ranum van het duo John Bakker en Erwin van der Wal. Peter Strooper won reeds twee maal met de hengst.
De afsluitende koers is een goed bezette en met elf paarden vanuit de banden ook voor de wedders best aantrekkelijk. Wladimir komt graag uit het achterveld en dus zou hij met Luit de Vries hier een koers op maat moeten krijgen. Vanuit het tweede band kan hij rustig op de benen gebracht worden en de jacht inzetten op de koppaarden.