VIRGILL BOKO VS NORGINIO IN PRIJS DER GIGANTEN

WOLVEGA – Met de Prijs der Giganten staat zaterdag op de baan van Wolvega weer één van de meest aantrekkelijke koersen uit het jaarprogramma op de rol. Ondanks de concurrentie van onder meer de Prix de Bretagne, is er een sterk deelnemersveld op de startlijst verschenen. Daarbij de beste vierjarige van Europa van een jaar geleden, Virgill Boko. Kan de hengst zich voor eigen publiek ook nu manifesteren?

Prijs der Giganten [] De koers kende altijd een internationaal karakter, hetgeen blijkt uit de serie Franse, Amerikaanse en (later) Zweedse winnaars op de imposante erelijst. Alleen de eerste winnaar Henri Buitenzorg met Jan Wagenaar en Speedy Volita, in 1976 met Gerard Gommans, vinden we als Nederlandse vertegenwoordiger op de lijst terug. In 2001 werd geen sponsor gevonden voor de klassieker. Een vervangende koers werd toen wel gewonnen door Intact Hornline, maar de naam van rijder Hugo Langeweg treffen we nog niet op de lange 'officiële' lijst aan. De stal heeft dit jaar met Virgill Boko echter wel een kandidaat voor de winst.
Naast grote namen als Bellino II (1977) en Idéal du Gazeau (1981) prijkt ook die van Friendly Face liefst drie keer op de erelijst. Drie jaar in successie was de miljonair van de Fin Pekka Korpi de sterkste. Met name de winst in 1989 was een memorabele, toen hij de Amerikaanse wereldkampioen Mack Lobell klopte en het koersrecord naar 1.12,8 bracht. Dat record is sinds de verhuizing van Hilversum naar Wolvega nog altijd onaangetast en zal dat door de latere aanpassing van de afstand ook wel even blijven. Hoewel met een gunstig koersverloop de vedetten van zaterdag een dergelijke tijd ook wel in de hoeven hebben. Alleen Virgill Boko en Perle d'Acanthe hebben een langzamere recordtijd.
Maar Virgill Boko is natuurlijk wel één van de belangrijkste kandidaten voor de winst, ook al kwam hij de laatste tijd niet uit tegen paarden van het kaliber dat hij zaterdag ontmoet. Vorig jaar schreef hij rond dit tijdstip in Noorwegen het EK voor vierjarigen op zijn naam, enkele weken eerder scherpte hij toen zijn record in Frankrijk aan. Een voordeel voor de door Hugo Langeweg Jr te rijden hengst zou de locatie nu kunnen zijn. Waar de tegenstanders mogelijk een vermoeiende trip achter de rug hebben, is Virgill Boko vrij snel ter plekke. Hij startte zeven keer op de Friese baan en won daar zes keer. Uitgerekend in zijn laatste optreden ging het echter mis, hetgeen hopelijk een incident blijkt te zijn geweest.

meer ▼
De concurrentie bestaat uit onder meer Copper Beech met de Duitser Conrad Lugauer, die vooral in Zweden koerst. De hengst opende zijn loopbaan in München, maar zwierf inmiddels al door heel Europa. Hij lijkt nu op het toppunt van zijn kunnen te zijn. Zijn record van 1.11,2 liep hij eerder dit jaar in Aby en onlangs was hij op de baan van Enghien ook van uitzonderlijke klasse met Lugauer. Hij won met een straatlengte voorsprong. De hengst is eigendom van Karin Elias, de partner van 'Conni' Lugauer. De Duitser heeft al aangekondigd het tempo hoog te zullen houden.
Titelverdediger Norginio is ook van de partij. De hengst van Alphons Vanberghen bewees onlangs met een sterke zege tegen topgeweld (onder wie de helaas enkele dagen later overleden Kito du Vivier) in eigen land dat er met zijn vorm niets mis is. In tegenstelling tot vorig jaar – Jos Verbeeck boekte toen zijn derde Gigantenzege – wordt Norginio nu gereden door Dominik Locqueneux, die eveneens tot het gilde van de betere gastrijders is toegetreden. Tot de klasse van Verbeeck behoort hij volgens Vanberghen niet, zo liet hij in een schitterend verhaal in het magazine draaf al eens weten: “Niemand kan zo goed een paard van start krijgen en in positie brengen als Jos”, aldus de tovenaar uit de Kempen. De hengst, die voor zijn winst in 2007 ook al tweede werd in 2006, behoort ook nu tot de voornaamste uitdagers van Virgill Boko.
Outsiders in dit veld zijn de Noor French Design met Hans-Petter Tholfsen en de Canadees Pure Ivory. Eerstgenoemde liep zijn record onlangs in een serie van de Aby Stora Pris, al bleef hij met zijn 1.10,9 nog ruim achter de winnende L'Amiral Mauzun, die de Giganten twee jaar geleden wist te winnen. Hij verdiende inmiddels zo'n drie ton aan prijzengeld. Pure Ivory zette in zijn thuisland Canada al eens 1.09,7 neer. Een formidabele tijd, maar bij de vijfjarige merrie bleken na haar overgang naar Finland de scherpe kantjes er wel af te zijn. Een winst met Tuomas Korveneja zou een verrassing zijn. De merrie is ook niet het beste paard uit de stal van de Fin, die met Reding Lady dit jaar meerdere Finse topkoersen won.
Een wel heel internationale deelnemer is Milord de Melleray, een Frans paard in Fins bezit die wordt gereden door de Duitse toppikeur Roland Hülskath. Trainer Käri Lahdekorpi hoopt dat de stayer pur sang zijn stijgende vorm in Wolvega kan tonen. In de Harper Hanovers Lopp op Solvalla vertrok hij met Thierry Duvaldestin deze zomer nog als een van de favorieten, maar hij speelde nauwelijks een rol van betekenis. Na zijn overgang werd weinig meer van hem vernomen.
Twee Nederlandse deelnemers hebben – helaas – de hoogste startnummers geloot. Victor Lavec heeft het na zijn overstap naar Hennie Grift in Italië uitstekend gedaan. De belangrijkste rivaal van Virgill Boko binnen zijn jaargang staat hier echter voor een haast onmogelijke opgave vanwege zijn weinig fortuinlijke startnummer en het feit dat hij door een Italiaanse staking koersritme ontbeert. Hij is nu bijna een jaar actief in Italië en boekte er één zege, waarbij hij onze oud-Derbywinnaar Rise and Shine voorbleef. De rollen waren er echter ook wel eens omgedraaid. Kortom, de klasserijke hengst is moeilijk in te schatten en het is al mooi dat hij weer eens hier actief is.
Jan van Dooyeweerd stuurt Perle d'Acanthe naar Wolvega, de merrie wordt gereden door Ruud Pools. De oud-kampioen staat voor een moeilijke opgave, want op pure snelheid moet de draver van Kelly Down Ranch het afleggen tegen de concurrentie. De merrie was vooral succesvol in Franse leerlingenkoersen. Niemand zal het Pools kwalijk mogen nemen als hij zaterdag niet de eerste viool speelt.