BROERTJES BEKAMPEN ELKAAR IN MEMORIAAL

De nog altijd actieve Starfighter LM trad enkele jaren geleden in de hoefsporen van Roland door voor de derde keer op rij de klassieke Van Wickevoort Crommelin Memoriaal te winnen. Een evenaring van dat record is in de toekomst mogelijk, maar zo lang als de koers voorbehouden is aan uitsluitend drie-, vier- en vijfjarigen zal een verbetering van die opmerkelijke prestatie er niet in zitten.

Van Wickevoort Crommelin Memoriaal [] Dravers in de leeftijdscategorie van drie, vier en vijf jaar komen elkaar normaliter niet vaak tegen in topkoersen. De meeste klassiekers voor die leeftijden zijn immers voorbehouden aan deelnemers van dezelfde jaargang. Een uitzondering is het H. van Wickevoort Crommelin Memoriaal. De koers is sinds enkele jaren weer terug op Duindigt, nadat deze in 1947 voor de eerste maal in Wassenaar werd gelopen. Jarenlang was de koers de winteropening van de Hilversumse drafpiste, na het teloorgaan van die baan week men enige tijd uit naar Wolvega.
Naamgever Hendrik van Wickevoort Crommelin kan worden gezien als de grondlegger van de vaderlandse draverfokkerij. Om de naam van die in 1901 overleden grondlegger te eren, werd in 1942 een klassieke draverij naar hem vernoemd. Daarmee is de koers meteen één van de oudste klassiekers in haar soort. In de loop der jaren wisten de driejarigen in het generatieconflict de meeste overwinningen te boeken, gevolgd door de vierjarigen.
De vijfjarigen wisten hun handicap in het verleden slechts moeizaam weg te werken. Roland was lange tijd de enige draver in de historie die de koers drie keer op zijn naam wist te schrijven. Hij won in 1953, 1954 en 1955 in handen van Piet Strooper. Een niet te overtreffen en hooguit te evenaren prestatie. Dat gebeurde in 2005, toen Starfighter LM met Hugo Langeweg jr voor de derde keer op rij won. Vorig jaar ging de winst naar Venividivici Joe met Ruud Pools, die met dat gastritje voor zijn voormalige werkgever een nieuwe klassieker aan zijn erelijst toevoegde. Dit jaar heeft de stal van Langeweg wederom twee kandidaten: de broertjes Virgill Boko en Willem W Boko. Eerstgenoemde werd vorig jaar de beste Europese vierjarige in het Noorse Bjerke. Zijn laatste optreden was weliswaar teleurstellend, maar de hengst is volgens zijn omgeving momenteel weer prima in orde. Willem W Boko, het een jaar jongere broertje dat eveneens de Derby won, wordt gereden door Hugo Langeweg Jr, misschien een vingerwijzing dat die hengst momenteel net even hoger wordt ingeschat. Bovendien heeft hij twintig meter voorgift op Virgill, een paard trouwens dat al meer dan 425.000 euro verdiende.
meer ▼
De benjamina van het veld is You've got mail, waardoor de merrie als enige in het eerste band van start gaat. Ze zal het hier zwaar krijgen. Wahinie Stardust (Hans Bot) verrast eigenlijk voortdurend in zware koersen en Welmoed Landerye is vermoedelijk de hardste noot voor het Langeweg-duo om te kraken. De ruin klopte onlangs in het Kampioenschap der Vierjarigen Willem W Boko met ruim verschil en bleef dit jaar in zes starts nog ongeslagen. Hoewel de klassieker kwantitatief mager bezet is (zes paarden), zal de kwaliteit zelden indrukwekkender zijn geweest.
De eerste koers van de dag roept herinneringen op aan oude tijden, toen draverijen nog op gras werden verreden. De paarden die dit jaar op de recreatieve banen actief waren, kunnen hun seizoen daarmee verlengen. Zelfs Hugo Langeweg jr waagt zich op de groene grasmat, hoewel dat voor een fervent voetballiefhebber natuurlijk ook niet zó vreemd is. Als Trotaholic Jet hier op dreef is, heeft de Schagerbrugger na zijn terugkeer uit Zweden meteen een eerste zege te pakken. Ook de tweede draverij van de dag wordt verreden op het gras. Voor Sybes Pride (Bas Crébas) de kans zijn specialiteit te bewijzen, zeker wanneer het de voorafgaande dagen heeft geregend en de ondergrond zacht is. De hengst heeft een afkeer van harde banen.
De eerste koers op de reguliere piste zou een prooi kunnen worden voor Yvana R. De dochter van de geweldige merrie Koko Dijkhoeve, zelf een laatbloeier, moet hier met Langeweg Jr een eerste zege op de grote banen kunnen behalen. In de negende koers is haar een jaar oudere broer Warwick R één van de kandidaten voor de winst.
Een echte klassieker voor de volbloeds is de Sceptreprijs voor merries van drie jaar en ouder. De naam van de ren over 1900 meter is ontleend aan de legendarische merrie Sceptre, over wie vele fraaie anekdotes bekend zijn. Ze werd gefokt door de eerste Hertog van Westminster, Hugh Lupus Grosvenor. Die zou Sceptre echter nooit zien koersen, omdat hij vrij snel na de geboorte van de merrie overleed. Tijdens een veiling bij Tattersall's werd door een notoire gokker, The Winning Post-journalist Robert Sievier, het toenmalige recordbedrag van 10.000 guineas geboden. Toen Sceptre drie jaar oud was, raakte de journalist in grote schulden verzeild, waarna hij vrijwel al zijn paarden verkocht. Met uitzondering van Sceptre, die hij vanwege de kosten zelf ging trainen. De merrie kreeg een bijzonder zwaar schema voor de hoeven en moest soms meerdere keren in de week aantreden. Dat nam niet weg dat ze als eerste volbloed in de historie liefst vier Engelse klassiekers in één jaar wist te winnen, waarvan de St. Leger de laatste was.
Ondanks de extreme prestaties van Sceptre, raakte haar eigenaar opnieuw in diepe schulden, waarna hij haar voor een nieuw recordbedrag van 25.000 Britse ponden verkocht aan Sir William Bass. Bij trainer Alex Taylor werd Sceptre vervolgens rustig voorbereid op de koersen, waarvan ze er nog menige won. De legendarische volbloed had volgens de overlevering een grote voorliefde voor appels en chocolade en was een bijzonder kieskeurige eter. Zo doet het verhaal de ronde dat ze iedere dag een ander soort haver wenste, een maaltijd welke ook iedere dag op een andere plek moest worden geserveerd. In 1923 zou ze nog voor een schijntje verkocht worden naar Brazilië, maar onder druk van de publieke opinie besloot haar toenmalige eigenaar de legendarische volbloed toch maar te houden. Sceptre overleed in 1926, op 27-jarige leeftijd. Op Duindigt komen acht combinaties in actie voor deze Sceptre-prijs, die vorig jaar werd gewonnen door First D met Jadey Pietrasiewitcz.
Voor de volbloeds staan er meer mooie rennen op de rol. De Flying Services Herfstprijs der Tweejarigen kent met Royal Raindrop (Raymond Chang) en Pearl Street met Terry Cain de vermoedelijke favorieten. Trainer Jan Pubben heeft liefst vier deelnemers in de strijd. Vorig jaar werd deze ren gewonnen door Classic Furure met Carolin Lippert. De Gold Cup voor amateurjockeys krijgt in ieder geval een nieuwe winnende combinatie.