WOLVEGA BIEDT MOOI KOERSPROGRAMMA

Weliswaar biedt de Friese drafbaan van Wolvega komende zaterdag geen echt klassiek hoofdnummer, dat neemt niet weg dat de baan een bezoekje meer dan waard is. Gedurende de gehele meeting komen er aansprekende paarden aan de start, waarbij enkele potentiële toppers. Aardig is onder meer de buitenlandse deelname, zoals de Zweed Antzinthepantz met Charles Martens.
Grote kanonnen [] Er is zelfs een koers voor de nationale (bijna) top, waarbij de grote kanonnen in het tweede band staan. Urbano Crown was laatst fenomenaal en boekte vijf zeges op rij. Rijder Cees Kamminga overweegt met de ruin binnenkort de grens over te trekken om te kijken of de ruin in Frankrijk of Zweden wat pecunia kan verdienen. Die trips heeft Titus Renka (Jeroen Engwerda) met wisselend succes al achter de rug. De hengst maakt zijn rentree, maar heeft al twee jaar niet meer kunnen winnen. Haalt hij zijn oude niveau nog? De ludiek genaamde Antzinthepantz won met Charles Martens onlangs het Snelheidscriterium te Waregem. De Zweedse hengst zou hier dus ook mee moeten kunnen. In zijn geboorteland won hij tien van zijn 23 koersen, een mooi moyenne.
In de openingskoers verschijnen twee driejarigen die in hun laatste start vierde werden. Misschien niet verheffend, maar het duo deed dat wel in een opvallende tijd. Yolly Tolli T (André Bakker) is een zoon van Gold Arrow, de trouwe hengst die jarenlang deel uitmaakte van onze vaderlandse stayerstop. Ruud Pools boekte er menig succes mee. Yrena Boko (met John de Leeuw) is de andere opvallende deelnemer. De merrie is een dochter van de in Amerika populaire dekhengst Conway Hall en wordt getraind door Paul Hagoort, die ieder jaar wel enkele jonge talenten voor de kar brengt.
Vervolgens treedt de Canadees Armbro Embellish aan met Arnold Mollema. De hengst werd in ons land alleen geklopt door de sterke Emperador. Eerder was hij voor zijn eigenaren ook actief in Zweden, waar hij met Björn Goop al prima acteerde. Voornaamste belager is hier vermoedelijk Wladimir met Luit de Vries. De ruin won twee keer op rij en bleef vervolgens vanuit de banden niet ver achter bij Armbro Embellish.
Talenten vertrekken er in de vierde draverij, de Wesley Sneijder-prijs. Het zou voor de hand liggen om voornaamgenoot Wesley Anderen de hoofdrol toe te bedelen, maar daarvoor zijn zijn prestaties toch net te gering. Yappie Paasloo is een veelbelovende zoon van Milo Windspiel, hij won zijn eerste koers met Peter Strooper. Vantheman (Willem Goedhart) was bij zijn eerste start net zo goed op dreef als naamgever Ruud van Nistelrooy tegen Italië.

Bij die eerste start bleef hij maar net achter Derbykandidaat Yucca Boko. Overigens fokte ook amateurkampioen Fred Handelaar ooit een paard met de naam Van the Man, een populaire naam dus. Wyatt Buitenzorg veranderde van trainer, zijn kwalificatie met Kurt Roeges geeft aanleiding de draver van de heer De Vries uit Drachten hier hoog in te schatten.
De zesde draverij is met veertien paarden geweldig bezet. Ook hier weer meerdere kanspaarden met bijvoorbeeld de afgelopen maandag opvallend acterende Wessel Dennehof. Die zegevierde toen met Fred Handelaar, nu neemt leerlinge Angela Spanjaard de honneurs waar. Yalisa Limburgia is een nieuw talent van Peter Strooper, wiens dorpsgenoot Richard Kerkhof de eigenaar is. Gandalf Hanover (Rob de Vlieger) eindigde laatst vlak achter de klassieke troef Yappar River. De hengst richt zich op de Duitse leeftijdskoersen, maar heeft ook hier kansen. Age Posthumus schuift met Wishbone Dragon eveneens een kanspaard naar voren. De ruin is ongeslagen na twee snelle zeges. Hij is een zoon van Happyline First, die zelf met Joop Pool in de sulky onder meer de Jofferprijs en de Productendraverij won. Een minder gunstig startnummer heeft de sterke Windfallmeadow, die voor de eerste maal met Ruud Pools in actie komt.
De stal van Dion Tesselaar heeft vorm en dat mag seriewinnaar Wesley H Limburgia in de zevende koers bewijzen. Dat de hengst die volgens zijn trainer over veel klasse beschikt laatst een keer uitgeschakeld werd, zal mogelijk een gevolg zijn van zijn eerste bandenstart. Vervolgens vestigde hij een snel record waarmee hij ook de Belgische Urvick Buga (Charles Martens) voor moet kunnen blijven.
Twee buitenlandse toppers nemen het een koers later tegen elkaar op. De Italiaan Inalco was na zeges in Milaan nu ook in ons land al meerdere keren winnaar met Arnold Mollema. Hij stuit nu echter op Golddigger, die met Peter Strooper een fraai rijtje van zeven zeges op rij afleverde. Een boeiend duel waarbij ook Jonkerprijs-winnaar Viking Charisma (Frank Westerveld) en een in Stakeskoersen opvallend acterende Vesper Scimitar (Robin Bakker) zich in de debatten zullen mengen.
Ook in de afsluitende koers treffen Mollema en Strooper elkaar. De Fries komt in actie met Ticket to Ride, die vooral in Duitsland opvallend acteerde en zelfs nog koersen won met Rita Drees, de meest winnende Europese rijdster aller tijden. Udo Kievitshof sleurde Strooper bij zijn laatste drie optredens naar de bloemen. De voormalige kandidaat voor de Duitse Derby treft onder meer Unknown Crafts, die onlangs met Fred Handelaar de sterkste was in de Champions Trophy. De hengst vindt nu Angela Spanjaard achter zich.
Voor de amateurs is er zaterdag één draverij, waarin meerdere kansrijke combinaties vertrekken. Velocity M (Gretha Posthumus) is trouw en was meerdere keren succesvol op deze baan. Valentino Star N, een halfbroertje van de uitstekende Manus Buitenzorg, boekte zelfs al zijn vijf zeges op deze baan. Hij is bij oud-kampioene Hilda Hofstra in betrouwbare handen. De regerende titelhoudster Hiltje Tjalsma neemt Empire Hanover mee uit Zwaanshoek. De combinatie is ideaal voor de 'speler' die een vastigheidje in het trio wenst. Favoriet wordt mogelijk echter Verde Landerije (Annemiek Beekman). De ruin won vijf van zijn laatste acht starts.