PAARDENRACES IN ALKMAAR VERPLAATST NAAR DE MIDDAGUREN Maandag 16:00

Alkmaar maandag reeds om 16.00 uur begint!

ALKMAAR – De concurrentie met een evenement als het EK voetbal is voor de vaderlandse drafsport een maar moeilijk te winnen strijd. En zeker als het Nederlandse team zelf in actie treedt, moeten de viervoeters wijken. Vandaar dat men in Alkmaar maandag reeds om 16.00 uur begint. Een mooie opwarmer van liefst elf koersen voor de wedstrijd Nederland-Italië later op de avond.

Denk trouwens niet dat voetbal en drafsport haat en nijd zijn. Integendeel, diverse (oud-)profvoetballers hebben dravers in bezit of zijn enthousiaste koersbezoekers. Ferdi Vierklau was in zijn Ajax-tijd eigenaar van twee paarden. Ook een andere oud-Ajacied als Henk van der Linden had in een grijs verleden enkele goede dravers. Henk Tijm (ook al ex-Ajax, maar beter bekend als AZ-speler) heeft als grootvader van Rick Wester nog altijd nauwe banden met de sport. Lokale trainers als Peter Swaag, Rits Baron, Barry Goudsblom en de inmiddels in Griekenland woonachtige Karel Bos waren of zijn actief als fokker en eigenaar van dravers. Zaankanter John Bootsman, in zijn jeugdjaren zelf een begenadigd voetballer, vernoemde veel van zijn koerspaarden naar vermaarde voetballers, van wie hij er velen tot zijn persoonlijke vrienden mag rekenen. Zo voorziet hij spelers van het Zweedse nationale team via oud-bondscoach Tommy Söderberg (nu bij Zweden onder 21 jaar) met regelmaat van dravers. Theo Walraven, eigenaartrainer, rook bij Stormvogels aan het profvoetbal.

Ook voor Niels Jongejans leek ooit een mooie loopbaan als voetballer te gloren, maar de Assendelver besloot toch zijn hoop te vestigen op een loopbaan in de drafsport. De Zaankanter rondde onlangs zijn hippische opleiding in Deurne met succes af en vertrekt in de openingskoers met Yff de Legume van Heerhugowaarder Jan Hoedjes. De Noordender fokte al vele toppaarden, waarvan Rosa de Legume zelfs in Frankrijk successen boekte. Een koers later staat Way Out voor een moeilijk karwei. De draver is eigendom van Wieringerwaarder Henk Geels, die naast zijn passie voor de drafsport ook enthousiast aanhanger is van AZ. De club waar ook John Bootsman een seizoenkaart voor heeft, hoewel hij in het Zweedse Ekerö woonachtig is. Misschien biedt hij daarom tijdens de najaarsveilingen zijn Ajax Boko te koop aan?
In totaal worden er maandag liefst elf draverijen verreden. Extra interessant voor het spelend publiek is de vijfde koers in verband met een jackpot op het kwartetspel. Het voorspellen van de eerste vier aankomenden in de juiste volgorde zal niet meevallen. Steamboatsprings (Jan Thijs de Jong) keerde na jarenlang blessureleed en een mislukte poging om een veulen op de wereld te zetten plotseling met succes terug op de koersbanen. Ze zette inmiddels twee koersen op rij in winst om. Ultimate Duty keert terug na een iets kortere onderbreking van enkele maanden. In de wintermaanden was hij zeer succesvol op de grote banen en met de steun van Ruud Pools moet hij ook dit karwei wel aankunnen. Met Wervelstorm C (Rick Ebbinge) en de uit de kluiten gewassen Uncle Henry (Siem Hartman) zijn de overige deelnemers met winstkansen wel genoemd, maar in dit veld met elf paarden is vrijwel geen deelnemer kansloos voor een hoge klassering. Een mooi puzzelstukje dus. Mocht de juiste aankomst nog een keer niet worden geraden, dan belooft de slotkoers dubbel zo aantrekkelijk te worden. Winston C zou eigenaar Van Westing (die ook de genoemde Steamboatsprings bezit) een nieuw succes kunnen bezorgen. De ruin was laatst op de baan van Duindigt razendsnel, maar op het Alkmaarse ovaaltje gelden andere wetten. Hier geldt de voetbalwet 'de aanval is vaak de beste verdediging' nogal eens, dus wie weet gooit Ultimaid er met Cees Vergay een geslaagde uitlooppoging tegenaan. Is-ie in ieder geval voor het voetbal begint weer thuis…