LEERLINGEN-EK OP DUINDIGT

TONGEREN/WASSENAAR – Het Europees kampioenschap voor leerlingpikeurs wordt in het weekeinde van 7 en 8 juni verreden op de koersbanen van Tongeren en Duindigt. Aan de titelstrijd doen in totaal twaalf landen mee. Voor Nederland is Willem de Jong actief. De zoon van beroepstrainer Gerrit de Jong treft onder meer de Fransman William Bigeon, ook al een telg uit een vermaard drafsportgeslacht.
Nederland leverde in het verleden twee maal een Europese kampioen af. In 1994 was Jellina op de Hoek de sterkste. De titelstrijd vond toen eveneens plaats in Tongeren, daarnaast werd er in Groningen gekoerst. Hugo Langeweg jr was in 2003 op Belgische en Nederlandse bodem de beste van de Europese talenten. Hij won na een zenuwslopende eindstrijd.
Hoewel de titel nog geen garantie is voor een grootse loopbaan, werden naast Langeweg Jr wel meerdere rijders kampioen die later tot de top zouden behoren. Zo treffen we onder meer de namen van Gunnar Austevoll (1991), Sven Dieltjens (in 1996 de eerste Belgische titelhouder), Erik Adielsson (1997 en 1998) en Michael Nimczyk aan. De Duitser die in 2005 de sterkste was in Straubing geldt eveneens als een groot talent.