ZET WILLEM W BOKO JAARGANGGENOTEN TE KIJK?

Op de drafbaan van het Friese Wolvega worden zaterdag de series verreden voor het klassieke Criterium der Vierjarigen. Dat deze jaargang in de breedte zeer sterk is, bewijst de deelname van enkele paarden die elders in Europa al geweldige dingen lieten zien. Willem W Boko is hiervan natuurlijk de belangrijkste exponent. De jaargangtopper was onlangs in het Zweedse Solvalla van een kaliber dat hem hier 'buitencategorie' maakt.

Criterium der Vierjarigen [] Het Vierjarigen Criterium brengt in twee fases de beste leeftijdgenoten aan de start. In de vijfde koers komen onder meer Wichita River, Wennemars, Wicky de Viking, Wouter Roodnoot en Wallappa Boko aan de start. Zonder twijfel een veld om van te smullen! De beste van deze paarden kwalificeren zich voor de eindstrijd op 21 juni, waarin wordt bepaald wie de opvolger wordt van Virgill Boko, één van de vele Boko-producten die deze koers al eens won. Ottey Boko, Sholty Boko en Paul W Boko gingen hem voor. De twee laatstgenoemde paarden werden gereden door Peter Strooper, de Callantsoger die de voorbije vier edities steeds een paard bij de eerste drie in de eindstrijd had. Met Wallappa Boko heeft hij opnieuw een kandidaat op stal. Wallappa Boko is trouwens geen doorsnee hengst uit de Boko-lijn, want hij werd door John Bootsman destijds in Amerika aangekocht onder de naam Emilio Hanover.
Bootsman is wel volledig de man achter Derbywinnaar Willem W Boko, de grote favoriet in de tweede serie. Het zal niemand verbazen als hij in de voetsporen gaat treden van twee andere zoons van Ineke P Boko, Virgill Boko en Paul W Boko. In Zweden wist 'Willem W' onlangs zijn recordtijd aan te scherpen naar een voor Nederlandse begrippen fantastische 1.11,7. Dat is gerekend over de kilometer bijna drie seconden sneller dan de draver met het op één na snelste record in deze koers: Wellington. Daarmee is wel duidelijk hoe de verhoudingen hier liggen, al is een paard als Wim Robel (Tom Kooyman) natuurlijk ook niet van talent gespeend.
Ook de topklasse in de oudere leeftijdsklassen is in Friesland aanwezig. Johan werkt toe naar een succesvol zomerseizoen waarin hij revanche wenst voor de vorig jaar achter de groene tafel verspeelde winst in de Grote Prijs der Lage Landen. Het laatste optreden van de Franse ruin was veelbelovend, hij klopte onder meer toppers als Passing Renka en Simmie Rider. Hij treft nu Topass Medo, die behoudens een mindere start in het Kampioenschap Nederlandse Paarden de laatste tijd altijd in de prijzen valt. Dit is een veld waarin hij weer voorin verwacht mag worden met trainer Cees Kamminga. Nathan Streamline komt in actie met Hugo Langeweg Jr, een combinatie die soms geweldig uihaalt. De twaalf jaar oude draver was onlangs op het gras van Duindigt nog ongenaakbaar en eindigde een straatlengte voor het veld uit.

De prijzen zijn voor iedere koers met een eerste prijs van duizend euro extra aantrekkelijk en dat laat zich verder vertalen in mooie startvelden. In de openingskoers gaan bijvoorbeeld seriewinnaars als Wim Wielinga (Ruud Pools) en Wildfire (Cees Kamminga) op jacht naar de winst. Wim Wielinga werd dit jaar nog niet verslagen, maar Wildfire is wel heel regelmatig in zijn prestaties: dit jaar in zeven starts voortdurend bij de eerste twee aankomende paarden. In de tweede draverij treffen we voornamelijk nieuwkomers aan. Yvet de Bellouet met Patrick de Haan was op Duindigt al meerdere keren veelbelovend aanwezig. De merrie was destijds een van de eerste kinderen van de Franse hengst Jag de Bellouet, die jarenlang een schrikbewind uitvoerde over de Europese drafbanen.
De vierde koers is moeilijk voorspelbaar, vrijwel alle paarden hebben de laatste tijd leuke dingen laten zien. De tijden van Travis Dragon zijn het meeste aansprekend, al kon de ruin (uitgerekend met trainer Henk Hamming die ook nu de leidsels in handen heeft) pas één keer winnen.
De amateurrijders komen in de derde koers in actie. Fred Handelaar eindigde onlangs in Amerika naast het podium tijdens het WK in Amerika, maar heeft hier met Wishmelucktoday een mooi kanspaard. De merrie werd laatst alleen geklopt door de talentvolle import Armbro Embellish. Vooral de steun van de beste 'heerrrijder' van dit moment zou best doorslaggevend kunnen zijn.
Vites Buitenzorg is een draver die in veel stallen van het populaire spelletje Toptrainer voorkomt. Niet vreemd, want de ruin van eigenaar Piet Groot maakte bij zijn laatste optreden veel indruk door Urania Stardust in Groningen terug te wijzen. Een knappe prestatie, want de hier ook weer aanwezige halfzus van Derbywinnaar Nigel Stardust loopt in de Martinistad haar beste koersen. Ultimate Lady (André Bakker) en Siem Schermer (Arnold Mollema) zijn andere snelle participanten. Snel is zeker ook Robin Wood, een hengst die een koers later aantreedt. Hij was in het Duitse Gelsenkirchen al seriewinnaar en won vorig seizoen in het Zweedse Halmstad reeds met onze landgenoot Hans Crébas. Zijn herkwalificatie in Wolvega was ronduit imponerend, reden genoeg de pupil van Casper Veldink hier bij de favorieten in te schalen.